Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Klaipėdos koncertų salėje suskambės barokinė muzika

Kaipėdos kamerinis orkestras meno vadovo Mindaugo Bačkaus iniciatyva jau keletą metų gilinasi į baroko muzikos interpretavimo paslaptis. Netrukus, pirmąją vasario savaitę jie dirbs su vokiečių dirigentu ir smuikininku Reinhardu Goebeliu. Šių meistriškumo kursų metu parengta koncertinė programa „Barokinis atvirukas“ klausytojams bus pristatyta vasario 7 dieną, penktadienį, 18 valandą Klaipėdos koncertų salėje.
Klaipėdos kamerinis orkestras ruošiasi koncertui „Barokinis atvirukas“
Klaipėdos kamerinis orkestras ruošiasi koncertui „Barokinis atvirukas“ / Koncertų salės nuotr.

R. Goebelis yra žymus senosios muzikos ir autentiškų instrumentų srities specialistas, senosios muzikos ansamblio „Musica Antiqua Köln“ įkūrėjas, jis taip pat diriguoja ir  „šiuolaikiniams“ orkestrams.             

Po smuiko studijų Kelno konservatorijoje ir Eseno Folkvango menų universitete R. Goebelis subūrė minėtą senosios muzikos ansamblį ir netrukus pasirašė išskirtinę sutartį su leidykla Deutsche Grammophon Gesellschaft – Archiv Produktion. Jis vadovo „Musica Antiqua Köln“  33-ejus metus, daug koncertavo su juo kaip solistas. Ansamblis pelnė visuotinį pripažinimą po debiuto Londone karalienės Elžbietos rūmuose, kasmetinio anglų Bacho festivalio metu.        

Itin reikšmingas šio kolektyvo vaidmuo plečiant visuomenės žinias apie vokiečių baroko muzikos repertuarą. R. Goebelis prikėlė naujam gyvenimui keleto anksčiau mažai atliekamų XVII ir XVIII amžiaus vokiečių kompozitorių, tokių kaip Heinichen, Schmelzer, Biber ir Bachų dinastijos narių kūrinius.                           

R. Goebelio įrašai su ansambliu „Musica Antiqua Köln“ tapo aukščiausios atlikimo kokybės standartu  ir pelnė prestižiškiausius apdovanojimus.    

Po to, kai dėl nežinomų priežasčių buvo suparalyžuota R. Goebelio dešinioji ranka, atlikėjas nutraukė savo kaip solisto karjerą, tačiau toliau grojo smuiku ansamblyje kaire ranka. Pablogėjus ir jos būklei atlikėjas išėjo iš ansamblio. Sukaupęs milžinišką patirtį jis pratęsė savo kūrybinę veiklą diriguodamas orkestrams.               

Šiandien R. Goebelis yra itin laukiamas kviestinis dirigentas. Jis dirba su žymiais simfoniniais ir kameriniais orkestrais, diriguoja operų pastatymams Europoje: Vokietijoje, Didžiojoje Britanijoje, Danijoje, Italijoje, Prancūzijoje; taip pat JAV, Taivane ir Australijoje.        

„Jis yra vienas geriausių Europoje barokinės ir klasikinės muzikos specialistų, pats buvęs smuikininkas“, – teigia M. Bačkus. Tad šis susitikimas Klaipėdos kameriniam orkestrui bus tikrai reikšmingas.                       

Programoje „Barokinis atvirukas“ skambės žymių barokinių koncertų concerto grosso (it. didysis koncertas) dalys:  G. F. Händelio dvylikos koncertų styginiams op. 6 penktoji dalis, J. S. Bacho šešių „Brandenburgo“ koncertų ciklo trečiasis Koncertas G-dur.     

G. F. Telemanno „Musique de Table“ („Stalo muzika“), turbūt, yra žymiausias jo sukurtas ciklas, prilyginamas Bacho Brandenburgo koncertams ir atskleidžiantis neabejotiną kompozitoriaus meistriškumą. Koncerte Klaipėdos kamerinis orkestras atliks šio ciklo Koncertą F-dur.        

Nė vienas kitas baroko kompozitorius negalėjo džiaugtis tokiu pripažinimu Europoje, kaip  J. A. Hasse. Drezdeno kapelos vadovas, operų kūrėjas tuo metu buvo daug garsesnis net už J. S. Bachą. Publika garbino jį taip pat karštai, kaip savo valdovus. Vasario 7 dienos koncerto programoje skambės J. A. Hasse’s Adagio ir Fuga g-moll.   

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius