-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kretingos, Kupiškio ir Telšių muziejuose – 1863 metų sukilimo atminties renginiai

Balandžio 26-30 dienomis „Lietuvos muziejų kelias“ kviečia į Kretingą, Kupiškį ir Telšius. Lankytojų lauks renginiai, parodos, edukaciniai užsiėmimai.
Edukacinis užsiėmimas Žemaičių muziejuje „Alka“, parodoje „1863 metų sukilimo ženklai Arturo Grottgerio kūrybos cikluose ,,Polonia“ ir ,,Lituania“.
Edukacinis užsiėmimas Žemaičių muziejuje „Alka“, parodoje „1863 metų sukilimo ženklai Arturo Grottgerio kūrybos cikluose ,,Polonia“ ir ,,Lituania“. / Lietuvos muziejų kelio nuotr.

Balandžio 26 d., penktadienį, 15val. Kretingos muziejuje (Vilniaus g. 20) vyks kultūros vakaras „Antano Venclauskio, Gegrėnų dvarininko, 1863 metų sukilimo dalyvio, šeimos portretai“.

Renginyje dalyvaus Kretingos rajono meras J. Mažeika, vicemeras V. Ročys, kultūros skyriaus vedėja R. Ruškuvienė, Kretingos rajono savivaldybės tarybos nariai, Kretingos rajono Garbės piliečiai.

Kultūros vakare aktorė Virginija Kochanskytė skaitys Adomo Mickevičiaus ir kitų poetų eiles. Istorikas Julius Kanarskas pristatys Gegrėnų dvarininko Antano Venclauskio šeimos portretus ir padės suprasti 1863 metų sukilimo pobūdį.

Kretingos muziejus įsikūręs grafų Tiškevičių rūmuose, atnaujintomis ekspozicijomis pasitinka Kretingos 760 metų paminėjimą istorijoje, o 1863 metų sukilimo paminėjimas gražiai ir prasmingai įsilieja į šiai sukakčiai skirtų renginių ciklą.

Informaciją teikia Kretingos muziejaus direktorė Vida Kanapkienė, tel. 8 445 77323; el.p.kretingosmuziejus@takas.lt

Kupiškio etnografijos muziejus (Gedimino g. 2) laukia lankytojų meninių fotografijų ir ginklų parodoje „1863–1864 m. sukilimo keliu po Rytų Aukštaitiją“.

„Fotografijose yra įamžintos pagrindinės Šiaurės Rytų Aukštaitijos vietos ir vietovės, per kurias ėjo didieji sukilėlių vadai: Zigmantas Sierakauskas, Antanas Mackevičius ir Boleslovas Kajetonas Kolyška bei Eliziejus Liutkevičius ir kuriose vyko susirėmimai su carinės Rusijos kariuomene“, – pasakoja muziejininkė Donata Jutkienė. – Meninės fotografijos atspindi ne tik didįjį sukilimą, bet taip pat tai yra ir simbolinis fotografijos Aukštaitijoje pradininko ir sukilėlių vado Eliziejaus Liutkevičiaus pagerbimas. Fotografijas papildo XIX a. II p. ginklai iš Kauno Vytauto Didžiojo karo muziejaus fondo.“ Ši paroda yra kilnojama – gegužės, rugsėjo ir spalio mėnesiais ji bus rodoma Kupiškio rajono mokyklose.

Informaciją teikia muziejininkė Donata Jutkienė, tel. 8 459 35 439.

150-ąsias sukilimo metines balandžio 26 d. mini ir Kupiškio r. Skapiškio vidurinė mokykla. 10 val. mokykloje vyks Rytų Aukštaitijos regiono ugdymo įstaigų konferencija-paroda „Mano gimtinės istorinis įvykis“.

Žemaičių muziejus „Alka“ (Muziejaus g. 31, Telšiai) kviečia aplankyti Žemaitijos kaimo ekspoziciją (Malūno g. 5), o moksleivius dalyvauti edukacinėje programoje „1863 m. susitikimai „Mergų koknės“ pievelėje“. (Užsisakyti iš anksto tel. (8 444 70 266).

„Netoli Šėmų dvaro, apie kurį ir sukilėliams ruošiamą paramą rašė rašytoja Žemaitė, buvo „Mergų koknės“ pievelė“, – pasakoja muziejininkė Vida Rimkuvienė. – Čia įvykdavo sukilėlių ir aplinkinių gyventojų rėmėjų susitikimai, čia buvo pristatomas maistas, vaistai, drabužiai. Edukacinis užsiėmimas leis įsijausti į sukilėlių ir jų rėmėjų vaidmenį. Vaikai apsirengs pagal tą laikotarpį pasiūtais drabužiais, „apsiginkluos“ sukilėlių ginklais. Kita dalis vaikų taps sukilėlių rėmėjais – ruoš lauknešėlius, tvarsčius, tvarkys suplyšusius rūbus – adys, lopys, sius. Praktinio užsiėmimo metu žaisdami mokiniai kalbės tik tarmiškai.“

Jei oro sąlygos bus nepalankios – edukacinis užsiėmimas vyks Žemaičių muziejaus „Alka“ dailės salėje, kurioje šiuo metu eksponuojama kilnojamoji paroda ,,1863 metų sukilimo ženklai Arturo Grottgerio kūrybos cikluose ,,Polonia“ ir ,,Lituania“. Jei orai palankūs, tuomet edukaciniai užsiėmimai vyks Žemaitijos kaimo muziejaus teritorijoje tarp autentiškų XIX – XX a. pastatų.

Informaciją teikia muziejininkė Vida Rimkuvienė tel. 8 444 70266, el. p. alka@andernetas.lt

Išsami renginių programa www.muziejai.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius