-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kultūros naktį Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejus nušvis naujomis spalvomis

Įėję į daugelį muziejų dažniausiai paskęstame žingsnių aido ir tylaus kuždesio įrėmintoje tyloje, kurią retsykiais išvaiko pusbalsiu aidintys gido pasakojimai. Tačiau šis savaitgalis Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje bus išskirtinis – renginių ciklo „Tebūnie naktis!“ metu įvairios meno apraiškos čia liesis gyvai, triukšmingai ir spalvingai. Pačioje Vilniaus širdyje (Vilniaus g. 41) įsikūrusiame muziejuje naktį iš birželio 20 d. į 21 d. vyks net 5 tarpdisciplininio meno projektai.
Kultūros naktis „Tebūnie naktis!“
Kultūros naktis „Tebūnie naktis!“ / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

Parodos – „live“ formatu

Kai darbuotojų kūrybinis potencialas veržiasi per kraštus, tereikia jį nukreipti tinkama kryptimi. Taip gimė projekto „Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejus gyvai“ koncepcija. Muziejuje veikianti ilgalaikė paroda „Iš teatro, muzikos ir kino muziejaus rinkinių. XIX a. – XX a. I p.“ lankytojams bus pristatyta teatralizuotu vaidinimu, kuriame dalyvaus ne tik kviestiniai aktoriai, bet ir muziejaus darbuotojai. Lankytojai taip pat turės unikalią galimybę pamatyti 1938 m. Stasio Ušinsko sukurtą pirmąjį garsinį lietuvišką lėlių kino filmą „Storulio sapnas".

Projekto idėjos autorė Auksė Kapočiūtė pažymėjo, kad ekspozicijų salėse Lietuvos teatro, muzikos ir kino istorijos fragmentus gyvai pristatys tam tikrus laikmečio kūrėjus įkūnijantys personažai.

„Kiekvienai meno sričiai ir laikmečiui buvo išrinkta asmenybė, su kuria, mūsų manymu, daugeliui meno mylėtojų verta susipažinti išsamiau. Toks gyvas prisilietimas prie praėjusių epochų, reiškinių ir kūrėjų tikrai bus įdomesnis nei paprastos ekspozicijos aplankymas. Gyvesnis taps ir mūsų muziejus“, – sakė A. Kapočiūtė.

Į teatralizuotas ekskursijas rekomenduojama registruotis iš anksto – suformavus išankstines lankytojų grupes, būtų išlaikomas artimesnis ryšys tarp artistų ir žiūrovų, o tai, įgyvendinant šį projektą, yra itin svarbu. Ekskursijos truks nuo 18 val. iki 22 val.

Šokis ir muzika naktyje

21 valandą muziejaus amfiteatre prasidės krikščioniškojo teatro spektaklis su išraiškos šokiu „Asmens sargybinis iš Devintojo Choro“. Spektaklio autorė, choreografė ir režisierė Sigutė Sapranavičiūtė pažymėjo, kad kiekvienas iš pasirodysiančių jaunųjų aktorių turi ypatingą kurios nors srities talentą. Spektaklio tema – Šviesos Angelas, kovojantis prieš juodąją magiją ir burtus.

Po spektaklio naktinėjančių vilniečių ir miesto svečių laukia koncertas „Folk session“, kuriame senosios tradicijos bus sujungtos su naujuoju menu: autentiška liaudies kūryba – su elektronine muzika, etnografiniai ženklai – su šiuolaikiniais vizualiais menais.

Tautinių instrumentų ansamblis „Tūto" pristatys autentiškus folkloro kūrinius, originalias aranžuotes. „Tūto“ atlikėjai: Gintaras Vilčiauskas (vadovas, birbynė), Ieva Vaznelytė (sopranas), Mindaugas Jankauskas (tenoras), Renata Vilčiauskienė (aukštosios kanklės), Jurga Senkutė (bosinės kanklės). Koncerte nuskambės ir dvi premjeros - kompozitoriaus Jono Jurkūno muzikinis kūrinys „So Sho Fo“ ir jaunojo menininko Arturo Bumšteino muzikinis kūrinys „UNTITELED (TUTO)“. Tautinis identitetas atsiskleis viduriniosios kartos lietuvių kompozitorių kūrinių pristatymuose. Vytauto Klovos kūrinį „Ganyklų dainos“ atliks tautinių instrumentų ansamblis „Tūto“ ir Mindaugas Jankauskas (tenoras), o Felikso Bajoro „Sakmių siuitą“, sukurtą pagal autentiškas lietuvių sakmes ir pirmą kartą papildytą vaizdo projekcijomis, publikai pristatys Lietuvos muzikos ir teatro akademijos absolventė Kristina Žaldokaitė (sopranas) bei meno aspirantė Birutė Asevičiūtė (fortepijonas).

Siekiant išryškinti liaudies instrumento unikalumą, šiuolaikinės lietuvių kompozitorės L.Narvilaitės kūrinys „Nemirtingumas“ pirmą kartą bus atliekamas birbyne (Nerijus Martinaitis), o atlikėjas Antanas Butkus gros istoriniais lietuvių liaudies muzikos instrumentais, pagamintais pagal senas nuotraukas. Visus kūrinius suvienys Antano Dombrovskio sukurti vaizdo meno darbai.

„Tai mūsų, jaunųjų menininkų, duoklė Europos kultūros sostinei ir Lietuvos vardo tūkstantmečiui“, - teigė projekto vadovė Birutė Asevičiūtė.
Žiūrovai galės ne tik klausytis, šokti ar tiesiog svajoti naktyje, bet ir patys išbandyti lietuvių liaudies muzikos instrumentus: groti švilpynėmis, tarškynėmis, skrabalais, dūdelėmis.

Kai kalba sienos...

Jei likus pusei valandos iki vidurnakčio pasigirs, kad prabyla net sienos, tai tikrai nereikš, kad gausybės naujų kūrybinių potyrių kupina galva jau reikalauja poilsio. Lankytojus išties kalbins projekto „Prabylančios sienos“ vaizdo projekcijos – lydimos garsų, ant Mažųjų Radvilų rūmų sienos jos pasakos savo istorijas.

„Tai bus istorijos apie galbūt kažkada čia gyvenusius kilmingus ir paprastus žmones, apie kažkieno čia prabėgusią vaikystę, patirtus nuotykius, išgyvenimus, meilę, svarbius ir įsimintinus Vilniui įvykius. Vaizdą ant sienos lydės tyli muzika ir įvykių garsai: girgždės atsidarančios durys, gros berniukas su fleita, krykštaus paukščiai...“, - pasakojo projekto autorius Tomas Kondratavičius.
Projektą atliks vaizdo meno ir kompiuterinės animacijos sričių menininkai.

Vilnius – kino juostoje ir muzikoje

Pusvalandį po vidurnakčio pirmą kartą muziejaus amfiteatre bus parodyta Vilniaus kino kronika, pristatant ją unikaliu būdu – sukuriant ir gyvai atliekant audiovizualinį kūrinį.

Bus parodytos ne tik Lietuvos valstybiniame centriniame archyve, Lietuvos radijuje ir televizijoje saugomos filmų ištraukos, bet ir unikalūs kadrai apie Vilnių iš prieškarinio vokiečių filmo, saugomo Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje. Ekrane persipins vaizdai iš prieškarinio, sovietinio ir dabartinio Vilniaus gyvenimo, kurie, skambant eksperimentinei muzikai, įgis naujų prasmių. Renginio metu muziką gyvai atliks audiovizualinio kūrinio autorius Arturas Bumšteinas drauge su tarpdisciplininio meno kūrėju Antanu Dombrovskiu.

„Norime kuo didesnę auditoriją supažindinti su vizualiąja Vilniaus praeitimi, įvilkę ją į modernų, tarpdisciplininį meno rūbą. Kai kuriuos Vilniaus kino kronikos vaizdus plačioji publika pamatys pirmą kartą, o tai juk yra mūsų nacionalinis paveldas“, - sakė projekto „Vilniaus kino kronika eksperimentinės muzikos garsuose“ vadovė Regina Jackūnaitė.

Iš viso naktį iš birželio 20 d. į 21 d. šventėje „Tebūnie naktis!“ vyks beveik 60 renginių. Nepaklysti naktinio meno labirintuose padės projekto „Tebūnie naktis!“ žemėlapis, kurį galite atsisiųsti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius