Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kultūros savaitės apžvalga: pagarba išėjusiems, premijos esantiems ir aplodismentai švenčiantiems

Ši savaitė buvo kupina patriotiškų-nostalgiškų-intelektualių-kultūrinių emocijų. Ypač tuo pasižymėjo tarpušventis – vasario 15 d. Tą dieną Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) socialinių ir humanitarinių mokslų bibliotekai buvo suteiktas velionio filosofo, šio universiteto profesoriaus Leonido Donskio vardas. Puiki idėja būtent tokiu būdu įamžinti žmogaus atminimą ir pavyzdys tiems, kurie įamžinimą įsivaizduoja tik kaip dar vieną paminklą ar akmeninę garbės lentą. Beje, L.Donskis atminimo lentos neišvengs, nes ji jau planuojama jo gimtojoje Klaipėdoje.
VDU bibliotekos atidarymas
VDU bibliotekos atidarymas / Aliaus Koroliovo/15min nuotr.

Tą pačią dieną prezidentūroje Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos ženklu buvo įamžinti ir visiems laikams į Lietuvos kultūros elitą įrašyti dar šeši įvairių kultūros sričių kūrėjai: rašytojas Valdas Papievis, aktorius Vytautas Anužis, kino režisierius Gytis Lukšas, džiazo muzikantai Viačeslavas Ganelinas, Vladimiras Tarasovas ir Vladimiras Čekasinas, architektas Audrius Ambrasas, tapytoja Rūta Katiliūtė. Nenuostabu, kad į šiandien vyksiantį Ganelino, Tarasovo, Čekasino koncertą bilietai buvo išparduoti akimirksniu.

Didžiausi aplodismentai „Vilnius City Opera“ kolektyvui, su režisiere Dalia Ibelhauptaite priešakyje, vasario 15 d. pristačiusiems naujausią kūrinį – Ch.Gounod operą „Faustas“. Dešimtmetį švenčiantys bohemiečiai sukūrė beveik keturias valandas trunkantį meilės, aistros ir įvairiausių kitų jausmų persmelktą muzikinę dramą. Nepriekaištingi pagrindinių vaidmenų atlikėjai, išradingi kostiumai (atleiskime Margaritos dešras ant pilvo), charakteringa choreografija, išmani scenografija ir viską tiksliai į vietas sustatanti režisūra tikrai nusipelnė publikos BRAVO.

Vasario 14 d. „Šv. Jono gatvės galerija“ pakvietė į parodos „Skulptoriai valstybės šimtmečiui“ atidarymą. Ši paroda – tai tobulas pavyzdys, kaip galima taikliai ir jautriai perteikti jausmą skulptūroje. Gaila, kad tokių pasiūlymų nebuvo J.Basanavičiaus ir Vyčio konkursuose. Šioje parodoje taip pat yra iliustratyvių, tiesmukiškų ir visai nejaudinančių kūrinių, tačiau yra tokių darbų, kuriuos drąsiai galima pavadinti šiuolaikinio meno šedevrais. Tikra atgaiva Basanavičiaus „balvonų” apgadintoms akims. Parodą galima pamatyti iki kovo 11 d.

Tomo Ivanausko nuotr./Skulptoriai valstybės šimtmečiui
Tomo Ivanausko nuotr./Skulptoriai valstybės šimtmečiui

Privalau paminėti parodą, kuri buvo atidaryta vasario 7 d. Vilniaus grafikos meno centro galerijoje „Kairė-dešinė“. Tai paroda „Grafika/piešiniai iš Povilo Ričardo Vaitiekūno kolekcijos“. Asmeninės menininkų kolekcijos visada intriguoja. Jose slypintys lobiai būna prieinami tik artimiausiems žmonėms ir reikia džiaugtis, kai menininkas pats inicijuoja savo surinktos kolekcijos paviešinimą. Taip nutiko ir šį kartą. Vienas žymiausių šiuolaikinių lietuvių tapytojų Povilas Ričardas Vaitiekūnas suteikė unikalią galimybę išvysti per kelias dešimtis metų sukauptą labai vertingą XX a. grafikos ir piešinių kolekciją. Parodoje eksponuojami ir gerai žinomi, muziejų kolekcijose esantys grafikos darbai, tačiau asmeniškai man įdomiausi tie kūriniai, kuriais menininkai sveikindavo vienas kitą gimtadienio, Naujųjų metų ar kitomis progomis. Juose jaučiamas tikras nuoširdumas ir meninė laisvė. Norėtųsi, kad ši paroda paskatintų ir kitus menininkus neslėpti savo surinktų kolekcijų. Mėgstantiems grafiką ši paroda yra privaloma. Ji bus rodoma iki kovo 4 d.

Tomo Ivanausko nuotr./Piešiniai iš Povilo Ričardo Vaitiekūno kolekcijos
Tomo Ivanausko nuotr./Piešiniai iš Povilo Ričardo Vaitiekūno kolekcijos

Ateinančios savaitės pagrindinis kultūrinis akcentas – Vilniaus knygų mugė. Joje begalės susitikimų, pasilabinimų, diskusijų, muzikos, parodų ir dėmesio lietuviškiems ženklams pasaulyje.

Stenkimės gyventi kultūringai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius