Kuprevičius tęsia varpų muzikos koncertų tradiciją

Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje kiekvieną savaitgalį po pietų (16 valandą) kauniečiai nemokamai gali pasiklausyti varpų muzikos, kurios garsai nusitęsia toli už muziejaus ribų. Kauno karilionu kiekvieną šeštadienį ir sekmadienį čia ištikimai reguliariai skambina garsus kompozitorius Giedrius Kuprevičius ir Julius Vilnonis.
Kompozitorius Giedrius Kuprevičius
Kompozitorius Giedrius Kuprevičius / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

„Šie koncertai – reguliarūs ir vyksta bet kokiu oru: ar pūga, ar lyja, ar karšta. Juose atliekama labai įvairi muzika – nuo liaudies iki modernios, nuo džiazo melodijų iki populiarių melodijų. Varpais grojama praktiškai visa muzika, – pasakojo G. Kuprevičius. – Vieną dieną paprastai groju aš, kitą – Julius. O abudu grojame tik iškilmingomis progomis.“

Šį šeštadienį smalsūs klausytojai galės pasiklausyti G. Kuprevičiaus, o sekmadienį – J. Vilnonio atliekamų kūrinių. Taip muzikai tęsia jau daugiau nei pusę amžiaus skaičiuojančią varpų muzikos koncertų tradiciją.

„Tokie koncertai Kaune vyksta nuo 1956 metų praktiškai be pertraukų. Pirmiausia varpais grojo mano tėvas Viktoras Kuprevičius, vėliau pradėjau groti ir aš, dar vėliau (1983 m.) prisijungė Julius“, – teigė kompozitorius.

Nors paprastais savaitgaliais, anot muzikanto, varpų muzikos koncertai sulaukia nedaug klausytojų, švenčių dienomis jų suplūsta keli šimtai.

„Sulaukti nedaug žmonių – normalus dalykas. Visame pasaulyje, kur grojama varpais, vasarą klausytojų susirenka daug, o žiemą jie ir taip girdisi plačiai, – dėl klausytojų skaičiaus nesijaudina G. Kuprevičius. – Daugiausia ateina jaunos šeimos su vaikais, tai mes su jais pabendraujame, parodome.“

Lietuvoje yra tik 2 tokie instrumentai – Kauno 35 varpų karilionas, atlietas Belgijoje 1935 metais, ir Klaipėdos 48 varpų karilionas, lietas Vokietijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius