-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Laiko patikrintos knygos po atviru dangumi, muzikinėse istorijose ir susitikimuose

Prieš atskleisdami renginių programą, jubiliejinės, penkioliktosios knygų mugės Vilniuje rengėjai, pristato šių metų įdomybes, naujus projektus ir iniciatyvas.
Projekte „Knyga. Kava. Gyvai“ pasirodys grupė "Elle G"
Projekte „Knyga. Kava. Gyvai“ pasirodys grupė "Elle G"

Kultinės knygos atgims gatvės mene

Atvykstančiuosius pasitiks mugės temą „Klasikos knygos“ atliepianti iniciatyva. Gatvės meno festivalio „Vilnius Street Art“ pagalba, parodų rūmų aikštė trumpam taps parodos erdve. Ant improvizuotų Vilniaus sienų kurs šeši pripažinti menininkai, kurie įamžins jiems svarbius literatūros kūrinius. Taip gatvės meną pasitelkus literatūros klasikos skaitymui bus suteikta nauja dimensija – gims gyva paroda „Kultiniai autoriai ant Vilniaus sienų“. Ši iniciatyva taps dar vienu, netradiciniu laiko patikrintų ir aktualių knygų sąrašu, kurį galės įvertinti mugės lankytojai.

Savo kultines knygas Vilniaus sienų atspauduose pieš specialiai iš Malaizijos į knygų mugę atvykstantis lietuvių menininkas Ernestas Zacharevič, drauge įsitrauks Antanas Dubra, Jurgis Tarabilda, Artiom Brancel, Rapolas Vosylius su Petru Navicku ir Tadas Šimkus su Žygimantu Amelynu.

Skambančios istorijos „Bukinistų pasaže“

Projektas „Knyga. Kava. Gyvai“ visas mugės dienas kvies į poilsio ir bendravimo erdvę lankytojų pamėgtame „Bukinistų pasaže“. Čia lankytojai, susitikti su perspektyviausiais jaunais Lietuvos muzikantais ir leistis į muzikinę kelionę. Net devyniuose koncertuose kūrėjai atvers savo muzikines knygas, dainomis skaitys užfiksuotas istorijas.

Pasirodymą jaunos muzikos scenoje skaitytojams dovanos viena labiausiai publikos numylėtų jaunų šalies grupių „Garbanotas Bosistas“. Nors atlikėjai augo Vilniuje, bet groja taip, tarsi būtų ką tik atkeliavę iš 7-ojo dešimtmečio pabaigos – laiko, kuris nugulė į daugelį knygų, kai pasaulis klausė Jimi Hendrixo, „Led Zeppelin“ dainų, augino ilgus plaukus ir krovėsi lagaminus į legendinį Vudstoką.

Istoriją ir muziką jungs svingą ir ritmenbliuzą naujai atliekančios „Elle G“ merginos. Prieš koncertą atlikėjos mažiesiems (5-10 metų) skaitytojams surengs muzikines kūrybines dirbtuvėles. Daugybę netradicinių instrumentų pasirodymuose naudojančios Elena ir Giedrė atvers jas visuomet lydintį seną lagaminą: dalinsis istorijomis apie jau beveik šimtmetį menančią šiandien „Elle G“ atliekamą muziką, demonstruodamos savo muzikos arsenalą kvies pasigaminti unikalų instrumentą.

Kava kvepiančioje jaunos muzikos scenoje pasirodys ambicingas džiazo kvartetas „R.A.D.D.“, modernios muzikos frontą palaikys jaunų muzikos profesionalių duetas „Volumetears“, atliksiantis autorinę soul ir R&B stilių programą. „Bukinistų pasaže“ lankytojų lauks dvi naujos pažintys: visai neseniai susibūręs projektas „Makchu Pikchu“ ir jauna grupė „Journey of Mintyria“.

Dainuojamosios poezijos žanrui atstovaus net keli projektai. Tai merginų duetas Justė Kazakevičiūtė ir Julija Rušinskytė, kuriančios ir atliekančios savo dainas, kuriose į akustinės gitaros ir klavišinių skambesį įmaišomas poetiškas džiazo prieskonis. Taip pat Martin Wall, į sceną žengiantis nešinas akustine gitara ir lūpine armonikėle. Jei vaikino muzika būtų knyga, ji primintų J. Kerouaco „Kelyje“ arba J. D. Selingerio „Rugiuose prie bedugnės“. Savaip dainuojamąją poeziją interpretuos trio „Ora”.

iš Malaizijos į knygų mugę atvykstantis lietuvių menininkas Ernestas Zacharevič
iš Malaizijos į knygų mugę atvykstantis lietuvių menininkas Ernestas Zacharevič

Jubiliejinė knygų mugė – turiningų susitikimų erdvė

Lankytojų patogumui ir vėl įsikurs bibliotekų erdvė, suteiksianti galimybę trumpam pabėgti nuo mugės šurmulio ir ramesniame kampelyje pavartyti leidyklų naujienas. Čia visas mugės dienas įsikurs ir projektas „Gyvoji biblioteka“, pristatysianti vadinamąsias gyvąsias knygas, t. y. žmones iš pažeidžiamų socialinių grupių, visuomenėje patiriančius diskriminaciją ar susiduriančius su išankstinėmis nuostatomis. Netradicinio projekto centre – pokalbis tarp „gyvos knygos“ ir skaitytojo. Pastarasis galės užduoti rūpimus klausimus ir išgirsti atvirus atsakymus. Skaitymas tampa jaukiu, interaktyviu susitikimu.

Vilniaus knygų mugėje specialiai renginiais bus minimi kultinio rašytojo Kristijono Donelaičio metai. Šventinių renginių centre – Nacionaliniai K. Donelaičio kūrinio „Metai“ skaitymai, naujai pažvelgsiantys į klasikinį kūrinį. Tiesioginės transliacijos metu, per keturias valandas „Metus” perskaitys per 150 skaitovų.

Tradiciškai veiks Knygos kino teatras, rodysiantis tarptautinę filmų programą, literatų svetainė, mugės Rašytojų kampas su LRT radijo ir televizijos studija, kūrybinė studija visai šeimai „Tu gali sukurti knygą“, gražiausių metų knygų ir iliustracijų parodos, vyks susitikimai su rašytojais, naujausių knygų premjeros, skaitymai, diskusijos literatūros, knygų leidybos ir kultūros temomis.

Penkioliktoji Vilniaus knygų mugė vyks 2014 m. vasario 20–23 dienomis Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“. Bilietai į Vilniaus knygų mugę jau platinami „Bilietų pasaulio“ prekybos taškuose bei internetu.

Lankytojų patogumui bus parengta speciali programėlė išmaniesiems telefonams, leisianti turėti Vilniaus knygų mugės renginių programą savo telefonuose, taip pat susikurti asmeninę renginių programą. Šiemet programėlę papildys ir renginių priminimų funkcija, kuri neleis pamiršti svarbiausių pasirinktų įvykių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius