Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Liepsnojantis bajanas – Alexanderis Hrustevičius sugrįžta

Praėjus vos keliems mėnesiams po pirmojo savo apsilankymo Lietuvoje, bajano genijus, vienas geriausių bajanistų pasaulyje – Alexanderis Hrustevičius (Ukraina) sugrįžta į Lietuvą su nauja programa ir koncertuos net penkiuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose: spalio 5 d. – Druskininkų „Grand Spa Lietuva“ konferencijų centre, spalio 7 d. – Vilniaus Kongresų rūmuose, spalio 8 d. – Kauno filharmonijoje, spalio 9 d. – Klaipėdos koncertų salėje ir spalio 10 d. – Šiaulių koncertų salėje „Saulė“. Koncertų seriją organizuoja VŠĮ „Naujoji muzikų karta“.
Hrustevich
A.Hrustevičius
Temos: 1 Bajanas

„Tai jau trečiasis mūsų koncertų sezonas Lietuvoje. Per šiuos keletą metų atradome daugybę talentingų atlikėjų iš viso pasaulio, tad ilgai galvojome, kokiais koncertais pradėti šį sezoną. Apsisprendimą palengvino patys klausytojai, kurie iš karto po A. Hrustevičiaus koncerto šią vasarą Vilniuje, atsiuntė tikrą laviną laiškų, su prašymais dar kartą išgirsti šį bajanistą. Atlikėjo neeiliniai gebėjimai,  nepriekaištinga technika ir nepaprastas jautrumas muzikai tiesiog užburia publiką. Užsienio kritikai bei klausytojai praminė A. Hrustevičių „žmogumi orkestru“. Visiškai su tuo sutinkame. Jis didysis mūsų įstaigos atradimas“, – džiaugėsi „Naujosios muzikų kartos“ atstovai.

Vienoje scenoje su žymiuoju Bobby McFerrinu

Su savo pasirodymais jau aplankęs pusę pasaulio: JAV, Lenkiją, Ispaniją, Austriją, Italiją, Vokietiją, Serbiją, Rusiją ir daugelį kitų šalių, A. Hrustevičius vos prieš keletą mėnesių koncertavo Kijeve kartu su muzikos „mega žvaigžde“, kelių Grammy apdovanojimų laimėtoju, dainininku ir kompozitorium Bobby McFerrinu. Lietuviams šis legendinis dainininkas labiausiai pažįstamas iš dainos „Don't worry be happy“.

„Vieną dieną sulaukiau netikėto skambučio iš koncertų organizatorių Kijeve. Pasirodo, Bobby McFerrinas ruošdamasis koncertui, perklausė daugybę bajanistų ir iš viso sąrašo pasirinko kartu koncertuoti būtent mane. Iš pradžių aš dvejojau dėl šio koncerto, kadangi mano repertuare daugiau klasikinės muzikos kūrinių, tuo tarpu Bobby McFerrino muzikoje daug improvizavimo. Siūliau organizatoriams, kad ieškotų kito atlikėjo, tačiau dainininkas nenorėjo nieko kito, tik manęs. Taip mes ir susitikome viename koncerte, kurio klausėsi daugiau nei trys tūkstančiai klausytojų. Tai, žinoma, nepamirštamas įvykis mano gyvenime“. – pasakojo A. Hrustevičius.


Priverčia sulaikyti kvėpavimą

Jau pirmosiomis natomis bajanistas priverčia sulaikyti kvėpavimą: A. Hrustevičius sugeba atlikti pačių sudėtingiausių smuiko, fortepijono, orkestro kūrinių transkripcijas: nuo P. Čaikovskio Koncerto smuikui ir orkestrui iki ištraukos iš A. Vivaldi „Metų laikų“. Dešimčia pirštų vienu metu jis lengvai sugroja ir orkestro, ir smuiko partijas. Pasak žurnalo „The Musical Patriot“: „Savo pirštais, aukštyn žemyn skraidančiais per dešimtis mygtukų, jis kuria stebuklingą spektaklį, preciziškai „švariai“ išgrodamas kiekvieną natą.“ („The Musical Patriot“, D. Yearsley, 2009). Beje, neeiliniais A. Hrustevičiaus gabumais bei virtuoziškumu gali įsitikinti interneto svetainės „Youtube“ lankytojai, kurioje galima rasti eilę šio atlikėjo įrašų, kuriuos, beje, jau peržiūrėjo per pusę milijono klausytojų iš viso pasaulio. „Klausantis įrašų, sunku patikėti, kad taip groti gali žmogus, tad įsivaizduokite, kas darosi salėje, klausantis jo gyvai“, – sako „NMK“ atstovai.

A. Hrustevičius yra daugelio tarptautinių konkursų laureatas – „Golden accordeon“ Niujorke, „Nuo baroko iki džiazo“ Lenkijoje, „Accoholiday“ Ukrainoje. Groti bajanu jis pradėjo būdamas šešerių metų, baigė Ukrainos nacionalinę muzikos akademiją Kijeve. Šiuo metu, be savo solinės veiklos, taip pat yra Nacionalinio nusipelniusio akademinio ansamblio narys.

Bajanas populiarus instrumentas pasaulyje, tačiau Lietuvos publikai gana mažai pažįstamas.„Bajanas suteikia atlikėjui dideles galimybes, juo galima groti nuo liaudiškos iki klasikinės muzikos, nuo P. Čaikovskio iki šiuolaikinių kompozitorių kūrinių“, – sako A. Hrustevičius. Anot muzikanto, bajanas dažnai lyginamas su akordeonu. Tačiau šis, palyginti neseniai, 1907 m. išrastas instrumentas skiriasi ne tik savo struktūra (dešinėje pusėje yra mygtukinė klaviatūra), bet ir platesnėmis kūrinių atlikimo galimybėmis.


Alexanderio Hrustevičiaus koncertai vyks:
spalio 5 d.  – Druskininkų „Grand Spa Lietuva“ konferencijų centre, spalio 7 d. – Vilniaus Kongresų rūmuose, spalio 8 d. – Kauno filharmonijoje, spalio 9 d. – Klaipėdos koncertų salėje ir spalio 10 d. – Šiaulių koncertų salėje „Saulė“.  Bilietus į šio koncertus galima įsigyti koncertų salių kasose bei BILIETAI.LT, „Tiketos“ ir BILIETŲ PASAULIO kasose. 

Apie „Naująją muzikų kartą“
Koncertus organizuojanti „Naujoji muzikų karta“ – tai Lietuvos koncertinė organizacija, tarptautiniu mastu pristatanti pasaulinio pripažinimo sulaukusius jaunuosius klasikinės muzikos atlikėjus ir siekianti pateikti aukščiausio lygio klasikinę muziką. Organizacijos tikslas – populiarinti klasikinę muziką, suburiant jaunuosius atlikėjus ir organizuojant jų pasirodymus pasaulio koncertų salėse: nuo Vilniaus iki Londono, Paryžiaus, Niujorko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius