-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Lietuviai Ameriką stebins didžiuliu švytinčiu „kelmu“

Šeštadienį prieš „Tebūnie naktį“ Vilniaus Rotušės aikštėje buvo pastatytas „Blukiu“ pavadintas švytintis „kelmas“. Čia „Burning Man Vilnius“ bendruomenė pristatė projektą „Degantis Blukis“ ir pasakojo apie būsimą jo vizitą į vieną keisčiausių pasaulio festivalių – JAV rengiamą „Burning Man“ (liet. Degantis žmogus).
2009-ųjų JAV, Nevados valstijoje, rengiamo festivalio „Burning Man“ akimirka
2009-ųjų JAV, Nevados valstijoje, rengiamo festivalio „Burning Man“ akimirka / Halubei.net nuotr.
Temos: 1 Lietuviai

Rugpjūčio pabaigoje į savaitę trunkantį festivalį JAV Nevados valstijoje iškeliaus pirma oficiali lietuvių kūrybinė ekspedicija, kurios narių gretose – skulptorius Donatas Jankauskas-Duonis, instrumentalistas Tomas Dobrovolskis, fotografas Romualdas Požerskis, didžėjų susivienijimo „Metal on Metal“ narys Kym Wild ir visa bendruomenė „Burning Man Vilnius“.

Nevados dykumoje vykstantis meno, išraiškos ir saviraiškos formų festivalis „Burning Man“ kasmet pritraukia daugiau kaip 50 tūkst. žmonių į nesvetingą Juodosios Uolos dykumą Nevados valstijoje. Festivalio metu išdžiūvusio druskingo ežero plynėje atsiradusi gyvenvietė tampa trečiuoju pagal dydį miestu šioje valstijoje. „Burning Man“ „mieste“ karaliauja šokis, skulptūros, neįsivaizduojamos konstrukcijos, įvairiausi žmonės ir net tikros smėlio audros.

2011 metų festivalio „Degantis Žmogus“ tema – „The Rites of Passage“ – apeigos, apeiginiai ritualai arba ritualinės ceremonijos. Lietuvių menininkai nutarė, kad būtent šiemet puiki proga pristatyti Lietuvos tradicijas, kultūrą ir meną. Idėją palaikė ir Kultūros rėmimo fondas,  iš kurio projektui buvo skirta 40 tūkst. Lt. Tiesa, šių pinigų užteko tik mažai daliai viso darbo, o kelionės bilietus į JAV kūrybinės ekspedicijos nariai perkasi patys.

Menininkų sumanymas – Amerikoje parodyti seną lietuvišką paprotį – blukio (rąstagalys, trinka, kaladė ar kelmas) vilkimą. Anot jų, tai vienas įdomiausių lietuviškų papročių, jungiančių mitologinį turinį su kolektyviniu veiksmu, tad jo pristatymas bus ne tik apeiga, bet ir atliks socialinę funkciją.
Blukio vilkimas senais laikais suburdavo kaimo bendruomenę linksmam ritualui. Kūčių vakarą (o vėliau ir per Užgavėnes) kaimo gyventojai užnerdavo virves ant storos medinės kaladės arba kelmo ir vilkdavo ją per kaimą, užsukdami į kiekvieną kiemą. Gale kaimo iškilmingai sukurdavo laužą ir sudegindavo blukį. Velkantieji persirengdavo čigonais, nepažįstamais žmonėmis. Tokių ceremonijų dalyviai buvo vadinami blukvilkiais. „Degantis blukis“ – tai kelmo formos milžiniško dydžio švytinti („deganti“) tamsoje palapinė-konstrukcija, kurios viduje vyksta įvairi meninė programa.

Prie Rotušės įsikūręs „Degantis Blukis“ nemiegos visą naktį. Renginių „kelme“ programa:

„Blukyje“ visą laiką veiks: piktosios ir gerosios tekstilės dvasios, griaustinio kalvė, R.Požerskio ir kitų autorių nuotraukų iš „Burning Man“ festivalių paroda
18 val. Teatro studijos „Blukis“ programa
19 val. Niat-nam ir Aikido-aikikai meninis pasirodymas
20 val. Tomo Dobrovolskio perkusijos sesijos ir KI grupės kontaktinės improvizacijos Jamas
22 val. Martyno Švėgždos von Bekker autorinis solo smuikui
23 val. Jurgitos Minderytės smėlio projekcijos ant Rotušės (Dykumų smėlio džiazas)
24 val. Kim Wild&Subflu (BM inhouse DJ'S)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius