Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvių sukurtos asmenukės demonstruotos tarptautiniame festivalyje

Sekmadienį pasibaigęs tarptautinis animacijos festivalis „Pictoplasma“ šiemet skyrė dėmesio vis labiau įsigalinčiam asmenukių reiškiniui. Specialiai šios temos ekspozicijai iš daugiau nei 2500 pasiūlymų festivalio rengėjai atrinko 500 geriausių kūrinių, tarp kurių pateko ir lietuvių vizualinės komunikacijos studijos PRIM PRIM komandos sukurtos asmenukės.
Asmenukės
Asmenukės / VDA nuotr.

Miglė Vasiliauskaitė, Kotryna Zilinskienė ir Kristina Liaudanskaitė „Picoplasmai“ skirtoms asmenukėms pasirinko Užgavėnėms sukurtas pagoniškų būtybių – Juodo Kudloto, Maumo ir Giltinės – kaukes, su kuriomis vaikščiojo Vilniaus gatvėmis, lankė kolegas dizainerius ir draugus jų biuruose.

„Mes mėgstame derinti sena ir nauja, modernia forma prikelti archajiškas idėjas ir manome, jog mūsų sukurti personažai labai dera su Vokietijoje vykusio „Pictoplasma“ festivalio dvasia. Projekto idėja – suformuoti vieną didelį margą paveikslą. Džiaugiamės, kad dauguma personažų buvo piešti, o mūsiškiai išsiskyrė savo tikrumu“, – sakė Miglė Vasiliauskaitė ir Kotryna Zilinskienė, į „Pictoplasma“ festivalį vykusios Vilniaus dailės akademijos kartu su Lietuvos grafinio dizaino asociacijos vykdomo projekto dėka.

VDA nuotr./Kaukės
VDA nuotr./Kaukės

Tarptautinio dėmesio sulaukusios lietuviškos kaukės sukurtos remiantis apibūdinimais, senais laikais keliavusiais iš lūpų į lūpas, o dabar randamais tik knygose. Juodas Kudlotas garbintas saulės sugrįžimo dieną, dabartiniu kalėdiniu laikotarpiu. Jis atbėgdavo iš miškų per kalną anksti rytą ir atnešdavo žmonėms visokių gėrybių. Maumas – pikta naminė dievybė, pavakariais besišvaistanti pakampiais, dažnai tamsiose priemenėse, gąsdinusi ir skriaudusi vaikus bei kūdikius. Giltinės darbas stebėti, kol ateina žmogaus laikas mirti, o jam atėjus – žmogų nugalabyti. Ši deivė turi pelėdos bruožų, kadangi tikėta, jog nakties paukštis savo baisiu balsu pranešdavo apie nelaimę.

Specialią ekspoziciją asmenukėms skyrę festivalio organizatoriai teigia, kad tuomet, kai „Oxford“ žodynas paskelbė „selfie“ (liet. asmenukė) metų žodžiu ir į šį reiškinį įsitraukė net popiežius, laikas tikram charakteriniam herojui mesti iššūkį papūstoms ančiuko lūpytėms ir kitiems narcizams. Geriausi darbai iki gegužės 11 d. bus eksponuojami „Pictoplasma“ portretų galerijoje Berlyne.

Lietuvoje gyvai šias kaukes galima pamatyti Dizaino savaitės metu „Vero Cafe“ kavinėje Vilniuje, Didžiojoje g.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius