Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos himnas vienu metu bus giedamas visame pasaulyje

Antradienį pilietinė iniciatyva „Tūkstantmečio odisėja“ sulaukė svarbios akimirkos – jachta „Ambersail“ apiplaukė pasaulį. Plaukikų grįžimo proga, švenčiant Lietuvos vardo tūkstantmetį, liepos 5 dieną 21 val. Lietuvos laiku akcijos organizatoriai kviečia viso pasaulio lietuvius vienu metu sugiedoti Lietuvos himną. Mindaugo karūnavimo dieną, liepos 6-ąją, Tautiškos giesmės giedojimą visame pasaulyje rodys TV3 televizija.
„Tūkstantmečio odisėjos“ rengiamos himno giedojimo visame pasaulyje akcijos organizatoriai.
„Tūkstantmečio odisėjos“ rengiamos himno giedojimo visame pasaulyje akcijos organizatoriai. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Būsime pirmoji pasaulyje tauta, kuri savo šalies himną vienu metu giedos visame pasaulyje. Taip išdidžiai pranešime, kad Lietuvai yra tūkstantis metų. Tai atrodo neįveikiama, bet apiplaukę ir susitikę su lietuvių bendruomenėmis tikime, kad šis projektas pavyks“, – sakė „Tūkstantmečio odisėjos“ vadovas Raimundas Daubaras. – Labai prašome, kad lietuviai išsirinktų himno giedojimui unikalią, atpažįstamą miesto vietą. Kodas – trispalvis. Labai kviečiame dalyvauti jaunimą – tegul ir keli draugai įrašo savo himno giedojimą ir atsiunčia mums.“

Aš turiu koncertą tą dieną Panevėžyje, todėl būsiu atsakingas už himno giedojimą šiame mieste per koncertą. Taip pat kviečiu visus kitus Lietuvos muzikantus, turinčius tą dieną koncertų, padaryti tą patį, – sakė A.Mamontovas.Prie šios akcijos planuoja prisidėti ir Lietuvos muzikantai. Štai Andrius Mamontovas 21 val. planuoja nutraukti savo koncertą Panevėžyje ir visus pakviesti giedoti himno.

„Taip sutapo, kad turiu koncertą tą dieną Panevėžyje, todėl būsiu atsakingas už himno giedojimą šiame mieste per koncertą. Taip pat kviečiu visus kitus Lietuvos muzikantus, turinčius tą dieną koncertų, padaryti tą patį“, – kvietė jungtis prie akcijos A.Mamontovas.

Tuo tarpu akciją palaikantis penkiakovininkas Edvinas Krungolcas, kuris jau ne kartą girdėjo lietuvišką Tautišką giesmę, stovėdamas ant nugalėtojų pakylos, išdavė, kad girdint ją – dažnai norisi nubraukti ašarą.

„Tautiška giesmė – tai kažkas tokio, kas priverčia išspausti ašarą. Stovėdamas ant pakylos (nors ant jos tenka stovėti ne taip dažnai, kaip norėtųsi) nuskambėjus tai maloniai ausiai muzikai vos neišspaudžiu ašarą. Nes jaučiu, kad tai ne mano, o visos Lietuvos žmonių nuopelnas, – atviravo sportininkas. – Bendraudamas su savo kolegomis ir draugais aš stengsiuosi propaguoti šią idėją ir tikiu, kad tie, kas galės, tikrai prisidės.“

Akcijos organizatoriai, pradėję plaukti jachta „Ambersail“, planavo sugalvoti kokį nors vieną tautą vienijantį veiksmą. Himno giedojimo idėja gimė plaukiant ir susitinkant su lietuvių bendruomenėmis, kurios dažnai pasitikdavo su himnu.

„Lietuvių negali suvienyti visam laikui – juk mes esame lietuviai, bet dėl vieno emocinio veiksmo galima sujungti ne tik Lietuvos, bet ir viso pasaulio lietuvius“, – tikėjo R. Daubaras.

Šis unikalus veiksmas bus nufilmuotas, sumontuotas ir parodytas liepos 6 dieną švenčiant Lietuvos tūkstantmetį.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./„Tūkstantmečio odisėjos“ rengiamos himno giedojimo visame pasaulyje akcijos organizatoriai.
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./„Tūkstantmečio odisėjos“ rengiamos himno giedojimo visame pasaulyje akcijos organizatoriai.

„Mūsų tikslas – liepos 5 dieną sukurti šventę, pasitikti Klaipėdos uoste buriuotojus, 21 val. kviesime viso pasaulio lietuvius giedoti himno. Tuo metu bus daromi vaizdo įrašai kiekviename mieste, kuriame bus giedamas Lietuvos himnas. Visą giedojimą bus galima išvysti kitą dieną – liepos 6-ąją per TV3 televiziją“, – žadėjo TV3 generalinė direktorė Laura Blaževičiūtė.

Taip pat organizatoriai žada išleisti DVD, kur bus įrašytas himno giedojimas skirtingose pasaulio šalyse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius