Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos rusų dramos teatras pravirkdė vyrus nuo Juodosios jūros iki Baltarusijos

Šeštadienį Lietuvos rusų dramos teatras pirmą kartą naujajame sezone parodys spektaklį „Prakeikta meilė“, kurio aktoriai šią savaitę, įveikę 4500 kilometrų, grįžo iš dvi savaites trukusių sunkių, bet sėkmingų gastrolių Ukrainoje bei Baltarusijoje.
Akimirka iš spektaklio
Akimirka iš spektaklio / Rusų dramos teatro nuotr.

Odesoje, Iljičevske, Jaltoje, Sevastopolyje ir Breste šešis kartus rodytą spektaklį „Prakeikta meilė“ lydėjo anšlagai ir audringi publikos plojimai. Jaltoje Rusų dramos teatrui buvo įteiktas diplomas ir krištolinis prizas „už skvarbų humanizmo ir gailestingumo idėjų įkūnijimą“.

Spektaklį „Prakeikta meilė“ pagal iš dalies autobiografinę Pavelo Sanajevo apysaką „Palaidokite mane už grindjuostės” režisavo Jono Vaitkaus mokinys Agnius Jankevičius. P.Sanajevas – aktorės Jelenos Sanajevos sūnus, liaudies artisto Vsevolodo Sanajevo vaikaitis. Savo kūrinyje jis pasakoja apie save – aštuonmetį berniuką Sašą Saveljevą, gyvenantį pas senelę, kuri nenori atiduoti vaiko dukteriai, nes nepasitiki jos naujuoju vyru (legendiniu rusų aktoriumi Rolanu Bykovu). Dukteryje ji mato savo pačios atspindį, tiksliau, savo praeities klaidas. Kontroversiškai vertinamą, tačiau bestseleriu Rusijoje tapusį kūrinį inscenizacijai parengė Marius Macevičius.

P.Sanajevo apysaką lydinčio skandalo atgarsiai pasiekė ir Ukrainą, kur rugsėjį tradiciškai vyko penktasis teatro festivalis „Susitikimai Odesoje“, šiemet skirtas 135–osioms Rusų teatro Odesoje metinėms paminėti. Į lietuvių spektaklį „Prakeikta meilė“, kuris tapo baigiamuoju festivalio akordu, atliekamo bilietėlio klausinėjo net už trijų kvartalų, o į teatrą publika veržėsi, pasiryžusi kabėti vos ne ant sietynų. Į parodymą nepatekusiųjų nenuramino net tai, jog kitą dieną „Prakeikta meilė“ buvo suvaidinta gretimame Iljičevsko mieste – čia lietuvių pasirodymo taip pat laukė anšlagas. Po vaidinimo Rusų teatro Odesoje direktorius Aleksandras Kopaigora dėkojo aktoriams už pasirodymą, pakrikštijusį naują kultūros namų sceną spektakliu, kuris primena, jog gailestingumas yra galingesnis už teisingumą.

Rusų dramos teatro nuotr./Spektaklio akimirka
Spektaklio akimirka

Žiūrovai ir kritikai negailėjo komplimentų spektaklyje įvairaspalvius vaidmenis kuriantiems jaunosios kartos aktoriams: Valentinui Krulikovskiui, Valentinui Novopolskiui, Vladimirui Dorondovui, Julijai Krutko. Tačiau labiausiai juos sujaudino pagrindinį, daugybės fizinių ir dvasinių jėgų reikalaujantį Senelės vaidmenį atliekanti aktorė Inga Maškarina. Jausmingai ir aistringai gyvenimo sulaužytos, bet kokia kaina anūką apsaugoti siekiančios moters portretą kuriančiai aktorei po kelių vaidinimų dingo balsas, tad Jaltoje prieš spektaklį jai teko susitikti su geriausia Krymo foniatore. Po sudėtingų injekcijų balsas grįžo, o jį tausojant spektaklis įgijo dar daugiau emocinių niuansų ir spalvų. Trečiojo tarptautinio teatro festivalio „Teatras. Čechovas. Jalta“ ir Čechovo vardo teatro Jaltoje direktorius Nikolajus Rudnikas po Lietuvos rusų dramos teatro pasirodymo šmaikštavo, jog spektakliu „Prakeikta meilė“ taip aukštai užkelta kokybės kartelė verčia susimąstyti apie festivalio pavadinimo keitimą iš „teatro meno“ į „teatro meistriškumo“. Rėmėjų prizais gausiai apdovanotą Lietuvos teatro kolektyvą gastrolių metu pasiekė žinia, jog Jaltos festivalio uždarymo metu jis buvo pagerbtas specialiu prizu – diplomu „už skvarbų humanizmo ir gailestingumo idėjų įkūnijimą“.

Be ramaus miego palikę Ukrainos žiūrovus lietuviai net 30 val. keliavo į kaimyninę Baltarusiją – Bresto mieste vykstantį festivalį „Belaja veža“. Šiame festivalyje teatras viešėjo ne kartą, o šiemet vainikavo jo programą ir sausakimšoje salėje parodė vieną papildomą spektaklį, po kurio ašaras braukė net vyrai. Bresto teatro direktorius Aleksandras Kozakas lietuvių pasisekimą komentavo ironiškai trumpai: „Taip dar būna?“.

Pasak visų trijų aplankytų festivalių organizatorių, Lietuvos rusų dramos teatras žiūrovus kitų metų laukti paliko su lengvu alkio jausmu aukščiausios kokybės teatrui. Dar vienos „Prakeiktos meilės“ gastrolės užsienyje įrodė, jog tai geras, žiūrovų patikrintas, rimtas ir aktualus spektaklis.

Spalio 8 d. spektaklis „Prakeikta meilė“ bus pristatytas tarptautinio festivalio „Sirenos“ geriausių lietuviškų spektaklių programoje, kurios žiūrėti į Vilnių kasmet suvažiuoja dešimtys teatro vadybininkų, prodiuserių ir kritikų iš užsienio. O spalio pabaigoje „Prakeikta meilė“ tris kartus bus parodyta Sankt Peterburgo teatre „Na Vasiljevskom“, šiam tuo pat metu su trimis spektakliais viešint Vilniuje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius