Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos vaikų ir jaunimo centre – nemokamos paskaitos apie patyčias

Kovo 22-26 dienomis Lietuvos vaikų ir jaunimo centre bus rengiamos nemokamos paskaitos patyčių temomis tėvams, mokyklų darbuotojams ir vyresniųjų klasių moksleiviams.
Verkiantis vaikas
Verkiantis vaikas / „Photos.com“ nuotr.

Nemokamos paskaitos yra socialinės akcijos „Savaitė BE PATYČIŲ“ dalis. Kovo 22-26 dienomis vyksianti akcija „Savaitė BE PATYČIŲ“ visuomeniniais renginiais bei iniciatyvomis sieks atkreipti visuomenės dėmesį į sutrikusius vaikų santykius, skatins nelikti abejingais ir kovoti prieš kasdien vaikų patiriamas patyčias ir pažeminimus. Akciją inicijuoja emocinės paramos tarnyba „Vaikų linija“ kartu su partneriais iš valstybinio ir nevyriausybinio sektoriaus.

Paskaitų tėvams, pedagogams ir vyresniųjų klasių mokiniams metu bus kalbama apie patyčių reiškinį, jo priežastis ir pasekmes bei apsisaugojimo būdus. Pedagogai sužinos, kaip jie gali užkirsti kelią patyčių plitimui mokyklose, jiems bus pristatytos visame pasaulyje žinomos ir patikrintos prevencinės patyčių programos „Olweus“, „Second Step“ ir „Big Brothers Big Sisters“. Vyresniųjų klasių moksleiviai bus skatinami nelikti pasyviais patyčių stebėtojais ir veikti – jaunuoliai gali daryti įtaką patyčių situacijai ir padėti į ją patekusiam vaikui, o tėvai išgirs, kaip atpažinti pažeminimus kenčiantį vaiką, kaip jam padėti ir apsaugoti tiek nuo fizinio, tiek nuo psichologinio smurto.

Patyčių paplitimas Lietuvoje tiriamas pagal Tarptautinę mokinių sveikatos ir gyvensenos studiją (angl. Health Behaviour in School-aged Children – HBSC). Pagal paskutiniojo, 2006 m. atlikto tyrimo duomenis (tyrimas atliekamas kas ketverius metus), Lietuva pirmauja pagal dažnai mokyklose patirtų patyčių paplitimą tarp visų HBSC tyrime dalyvavusių šalių. Iš visų 37 tyrime dalyvavusių šalių Lietuvos mergaičių patirtų patyčių dažnis buvo didžiausias (26,5 proc.). O Lietuvos berniukai pagal patiriamas patyčias liko antroje vietoje – juos aplenkė tik Turkijos berniukai (28,03 proc.).

Panašios tendencijos nustatytos ir vertinant mokinių agresijos kitų bendraamžių atžvilgiu dažnį. Lietuvos mokyklose berniukų, prisipažinusių, kad dažnai tyčiojasi iš kitų mokinių, procentas buvo didžiausias (30,3). Mergaičių, prisipažinusių, kad dažnai tyčiojasi iš kitų mokinių, procentas (16,6) taip pat buvo vienas didžiausių.

Tyrimai atskleidžia, kad didelė Lietuvos jaunimo dalis kenčia nuo patyčių, smurto, savinaikos, depresijos, seksualinės prievartos, alkoholio vartojimo ir kitų veiksnių, neigiamai veikiančių psichikos sveikatą. Nelaimingi atsitikimai nulėmė 75 procentus 15–17 metų jaunuolių mirčių. Šioje amžiaus grupėje dažniausios mirties priežastys – žūtys transporto įvykių metu ir savižudybės.

Be nemokamų paskaitų, kovo 22-26 d. vyks daugybė kitų renginių ir iniciatyvų, kurias organizuoja ne tik akcijos partneriai, bet ir į akciją įsitraukusios įvairios įstaigos. Kovo 25 d. Lietuvos vaikų ir jaunimo centras surengs nemokamą koncertą „BE PATYČIŲ“, visą savaitę kino teatras „Skalvija“ rengs kūrybines kino dirbtuves patyčių tema 12–16 m. moksleiviams, kovo 26 d. 12 val. į akciją įsijungusios Lietuvos mokyklos susiburs bendram veiksmui – flashmobui, akcijos partneriai savo patalpose rengs piešinių parodas ir kt.

„Vaikų linija“ jau šeštus metus stengiasi atkreipti visuomenės dėmesį į patyčių problemą – vykdo kampaniją „BE PATYČIŲ“. Kampanija siekiama skatinti draugiškus vaikų, suaugusiųjų tarpusavio santykius ir kurti saugią mokyklą, kurioje nebūtų patyčių ir smurto. Pagrindiniai kampanijos uždaviniai – formuoti nuostatą visuomenėje, kad patyčios nėra normalus elgesys, dirbti su mokyklų bendruomenių nariais bei vykdyti veiklas naudojant naujausius prevencijos metodus, informuoti visuomenę apie patyčių mastą ir efektyvias patyčių prevencijos programas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius