Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Luvro generalinis direktorius Jeanas Lucas Martinezas: ši paroda Lietuvoje yra ilgo ir vaisingo bendradarbiavimo rezultatas

Lietuvos dailės muziejus ir Lietuvos Respublikos ambasada Prancūzijoje penktadienį, 18.30 val. Vilniaus paveikslų galerijoje, atidaro Luvro muziejaus parodą „Antoine Watteau ir prancūzų graviūros menas“ (veiks iki lapkričio 10 d.).
Luvro muziejaus generalinis direktorius Jean-Luc Martinez
Luvro muziejaus generalinis direktorius Jean-Luc Martinez / Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr.

Parodą atidaro Luvro muziejaus generalinis direktorius Jeanas Lucas Martinezas, premjeras Algirdas Butkevičius, drauge su kitais aukštais Lietuvos ir kitų Europos Sąjungos valstybių pareigūnais.

Spaudos konferencijos metu prancūzų meno muziejaus vadovas kalbėjo: „Tai, kad ši paroda atidaroma Lietuvoje, yra ilgo ir vaisingo bendradarbiavimo rezultatas. Pagal lankytojų skaičių Luvro muziejus yra didžiausias pasaulyje, tad mes norime, kad mūsų menas būtų eksponuojamas ne tik Prancūzijoje, bet ir visame pasaulyje“.

Didžiąją dalį ekspozicijos sudaro dailininko piešinių ir  darbų graviūros, padarytos jau po jo mirties.

Tai pirmoji Luvro paroda mūsų šalyje, ją inicijavo Lietuvos ambasadorė Prancūzijoje Jolanta Balčiūnienė, organizavimą Paryžiuje koordinavo kultūros atašė Rasa Balčikonytė.

A.Watteau gimė Šiaurės Prancūzijoje. Jo kūryboje jaučiama prancūzų ir flamandų meno sintezė. "Parodos tematinis tikslas buvo įtvirtinti meno sklaidos idėją, tad šio menininko darbai tam puikiai tiko", – pasakojo parodos organizatoriai.

Žiūrovai turi galimybę išvysti daugiau kaip 90 A.Watteau darbų. Didžiąją dalį ekspozicijos sudaro dailininko piešinių ir  darbų graviūros, padarytos jau po jo mirties. Tai padėjo šį meną išsaugoti iki mūsų dienų. Mint, darbus perkelti į graviūras pasiūlė ir drauge su kitais žymiais Prancūzijos grafikais įgyvendino A.Watteau geras draugas bei globėjas Jeanas de Juliennas.

„Ši paroda buvo pradėta organizuoti dar esant kitam kultūros ministrui, jam buvo ypatingai svarbi draugystės tema tarp Watteau‘o ir Julienn‘o, jo rūpestis, kad būtų padarytos graviūros. Kaip jau minėjau, prie čia eksponuojamų paveikslų dirbo gabiausi XVIII a. grafikai. Tuo tarpu visai neseniai Lietuvoje savo darbus eksponavo vienas labai žymus lietuvių kilmės prancūzų grafikas. Tad tai yra tarsi dviejų šalių draugystės įkūnijimas, aštuoniolikto ir dvidešimt pirmo amžiaus susisiejimas“, – apie parodos reikšmę kalbėjo Luvro direktorius J. L,Martinezas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius