Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Marta Vosyliūtė kveičia į tapybos parodą „Motyvas vertas grieko“

Rugsėjo 28 d., 18 val. galerijoje „Actus magnus“ bus atidaryta Martos Vosyliūtės tapybos darbų paroda „Motyvas vertas grieko“.
Paroda vyks iki spalio 13 d.
Paroda vyks iki spalio 13 d. / Martos Vosyliūtės paveikslas

Parodoje dailininkė pristatys pastaraisiais dvejais metais sukurtus paveikslus iš plenerų, vykusių Lentvario Tiškevičių parke, kurį suprojektavo ir įveisė pasaulinio garso prancūzų botanikas ir kraštovaizdžio architektas Eduardas Francua Andre. Kalnų peizažą atkartojančiame parke įrengta įspūdinga tvenkinių, kaskadų, takų, laiptelių ir grotų sistema.

„Abu plenerai vyko tuo metu, kai parko tvenkiniai užsitraukia maurais, kurių spalva – ypatinga ir sunkiai nusakoma – tarp salotinės ir geltonos. Tokios spalvos dažų tūbelių netgi ne visados būna pirkti. Tuo metu tvenkiniai atrodo kaip į dangų žiūrinčios žalios akys. Tai vadinu gražiu lietuvišku žodžiu „akivaras“. Tai ir yra motyvas, vertas „grieko“, – aiškindama parodos pavadinimą sako M.Vosyliūtė. Greta itin tapybiškų Lentvario parko gamtovaizdžių menininkę sudomino „kultūros ir natūros sankirta“ –  kaip sugyvena gamta ir žmogus. „Kai kuriuose iš senojo dvaro pastatų yra socialiniai būstai, kurių gyventojai nėra suinteresuoti tvarkyti ir saugoti aplinką, ją niokoja, o pačiame parke apsilankiusiems turistams nėra pastatyta nei vienos šiukšliadėžės. Įspūdinguose gamtovaizdžiuose stovi automobiliai (ką užfiksavau viename iš savo paveikslų), o prie vamzdžių, tvenkinius papildančių švariu vandeniu, vietos gyventojai skalbia drabužius“, – pasakoja dailininkė.

Nors Lietuvos meno gerbėjams M.Vosyliūtė labiausiai žinoma kaip scenografė, menininkė jau surengė keletą personalinių parodų, dalyvavo daugybėje grupinių parodų Lietuvoje ir užsienyje, jos kurti tekstai skelbiami kultūrinėje žiniasklaidoje. Komentuodama savo įvairialypę kūrybinę veiklą, M.Vosyliūtė sako, kad scenografai kaip ir kiti vienoje komandoje kūrybinį darbą dirbantys menininkai, kurdami tveria bendrą kūrinį, yra priklausomi vienas nuo kito, tad kurdami individualiai, taip tarsi atgauna nepriklausomybę.  „Motyvas vertas grieko“ – pirmoji dailininkės personalinė paroda Vilniuje, kurioje pristatoma tik tapyba.

M.Vosyliūtė baigė Vilniaus dailės akademijos scenografijos studijas, kaip scenografė dirba su įvairiais Lietuvos režisieriais. 2009 m. Baltijos šalių teatrų festivalyje Tartu buvo apdovanota už spektaklio „Dekalogas“ scenografiją. Lietuvos dailininkų sąjungos narė.

Tapybos, fotografijos ir kraštovaizdžio architektūros stovyklas – plenerus „Lentvario parko slėpiniai“ (2010 m.) ir „Parkas kaip gyvenimo būdas“ (2011 m.) suorganizavo E.F.Andre klubas Lietuvoje, Trakų istorinio nacionalinio parko direkcija, talkinant Lentvario seniūnijai ir kitoms vietinėms organizacijoms. Lentvario dvaro sodybos parkas XIX a. pab. – XX a. pradž. priklausė grafo Vladislovo Tiškevičiaus šeimai. Lietuvoje išliko visi keturi E.F.André sukurti parkai Palangoje, Trakų Vokėje, Lentvaryje ir Užutrakyje, iš kurių Lentvario parkas laikomas brandžiausiu. Specialistai įvardija jį kaip tarptautinės reikšmės kraštovaizdžio architektūros paveldą, unikalų mūsų šalies kraštovaizdyje.

Paroda vyks iki spalio 13 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius