-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje – Virgilijaus Jankausko fotografijų paroda „D-O-N-E-L-A-I-T-I-S“

Vasario 13 d. 17.30 val. Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje (Didžioji Vandens g. 2, Klaipėda) atidaroma fotografo Virgilijaus Jankausko fotografijų paroda „D-O-N-E-L-A-I-T-I-S“. Pasak parodos autoriaus, tai jo noras pasisavinti Kristijoną Donelaitį savo fotografijoms ir surasti jo pėdsakus Mažosios Lietuvos Žemėje šiandien.
Virgilijus Jankauskas Karaliaučiuje ieškojo Kristijono Donelaičio pėdsakų.
Virgilijus Jankauskas Karaliaučiuje ieškojo Kristijono Donelaičio pėdsakų. / V.Jankausko nuor.

Praėjo jau trys šimtai metų, kai gimė garsiausias ir pirmasis lietuvių poetas.

Praėjusių metų pavasarį, kai „pavasario linksmybės budino svietą“, fotografas Virgilijus Jankauskas dar kartą apkeliavo visas vietas, kur gimė, gyveno, mokėsi ir dirbo K. Donelaitis.

Pirmasis sustojimas – Lazdynėliai. Šiame kaime prieš tris šimtus metų gimė didis lietuvių literatūros klasikas. Dabar kaimas išnykęs, o poeto atminimui ošia prieš 25 metus pasodinta 275 ąžuoliukų giraitė. 1992 m. pastatytas paminklinis akmuo.

Fotografas bandydamas surasti tą nepakartojamą kadrą pamatė, kad atmintis apie K. Donelaitį yra gyva ir ją mena lietuviškas akmuo bei ošiantys ąžuolai. O svarbiausia – tai rūpestis, kuriuo apgaubta ši vieta.

Antras sustojimas – Karaliaučius. Čia Kristijonas mokėsi Karaliaučiaus katedros kolegijoje, studijavo Karaliaučiaus universiteto Teologijos fakultete.

Ir Karaliaučiuje nerasta nei Kolegijos, nei Universiteto. Juos mena paminklinis akmuo ir šalia stovinti Kanto katedra.

Stalupėnai, dabar Nesterovas. Čia K. Donelaitis dirbo mokyklos kantoriumi ir vadovavo bažnytiniam chorui. Ir Stalupėnuose fotografui nepasisekė surasti tos mokyklos, kurioje dirbo K. Donelaitis. Tik vietinių gyventojų dėka pavyko nustatyti jos buvimo vietą, o dabar toje vietoje pastatyta nauja mokykla.

Tolminkiemis. Čia K. Donelaitis kunigavo iki pat mirties. Tebestovi Tolminkiemio bažnyčia… Tebestovi ir namas, kuriame gyveno K. Donelaitis. Pasisekė fotografui Virgilijui ir panakvoti tame name, ir pajausti „donelaitišką“ dvasią. Ir nufotografuoti Tolminkiemio bažnyčią naktį, žvaigždžių ir medžių apsuptyje.

Virgilijus Jankauskas kurdamas šią parodą galvojo apie tuos praradimus, kurie sutinkami kiekviename žingsnyje ieškant K. Donelaičio šiandien.

Fotografas savo darbuose taip pat siekia parodyti visą to krašto tragizmą per griūvančius pastatus, per karų, žmonių ir laiko sunaikintas vertybes.

Fotografijos spalvingos, atspalviai nepaprastai niuansuoti, grafiški. Taip fotografas siekia savo darbuose suartinti K. Donelaitį su dabartimi – kaip jis turėtų būti suprantamas mūsų.

Paroda veiks iki kovo 22 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius