Mekas atvyks lietuviams parodyti kitokią Ameriką

Jau trečią kartą Amerikos Ambasada lietuviams pristato Amerikos kultūros mėnesį, kuris bandys sulaužyti įsigalėjusius stereotipus ir pristatyti kitokią Ameriką. Kartu su tapytojais, rašytojais, muzikais, lektoriais ir tautodailininkais bei jų darbais, kurie stengsis perteikti Amerikos dvasią, šiais metais pristatyti savo filmą į Vilnių atvyks ir Jonas Mekas.
Jonas Mekas
Jonas Mekas / „Scanpix“ nuotr.

„Šių metų Amerikos kultūros mėnesio šūkis – atverkit langus kitokiai Amerikai. Norime parodyti lietuviams, kad Amerikos kultūra yra labai įvairi“, – sakė JAV ambasadorius Lietuvoje Johnas A. Cloudas.

Nuo balandžio 27 iki birželio 7 dienos Amerikos kultūra bus pristatoma Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje ir Kėdainiuose.  

Lietuvos tūkstantmečio paminėjimui Šiauliuose ir Vilniuje bus skirta Faye-Ellen Silverman muzikos programos chorui ir klasikinei gitarai pasaulinė premjera.

Filmų ciklą apie Amerikos kino avangardą sudarė pats Jonas Mekas, kuris atvyks į atidarymą ir pristatys visą programą ir savo filmą.Amerikietišką džiazą vilniečiams, kauniečiams ir panevėžiečiams ruošiasi pristatyti JAV karinių oro pajėgų Europoje orkestras.

„Arkos“ dailės galerijoje bus eksponuojami Virdžinijos dailininkų darbai, o Vilniaus Gaono žydų muziejaus Tolerancijos centre pristatomi amerikiečių avangardo menininko Mano Ray fotografijų paroda.

„Ši paroda atkeliauja iš Lenkijos. Ją sudaro 40 nuotraukų, padarytų iš išsaugotų negatyvų pagal originalią techniką“, – pasakojo Vilniaus Gaono žydų muziejaus Tolerancijos centro direktorė Ieva Šadzevičienė.

Kompozitorius Charlesas Griffinas keturiuose Lietuvos miestuose skaitys audio-vizualines paskaitas apie Amerikos muziką.

J.Meko vizualiųjų menų centre bus pristatyta Edwardo S. Curtis ir Šiaurės Amerikos indėnų fotografijų paroda bei filmų ciklas apie Amerikos avangardinį meną ir filmus. Gegužės  9 dieną Mokytojų namų kiemelyje savo filmą žada pristatyti pats Jonas Mekas.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./John A. Cloud
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./John A. Cloud

„Filmų ciklą apie Amerikos kino avangardą sudarė pats Jonas Mekas, kuris atvyks į atidarymą ir pristatys visą programą ir savo filmą“, – Jono Meko vizualiųjų menų centro vadovas Kristijonas Kučinskas.

Filmų programą sudarys keturios dalys, kurias bus galima pasižiūrėti ne tik Mokytojų namų kiemelyje, bet ir Jono Meko vizualiųjų menų centre.

Patys netikėčiausi Amerikos kultūros mėnesio renginiai, JAV ambasadoriaus įsitikinimu, bus vokalinės perkusijos (beatboxing) meistro Shadekeh muzikinės kovos su lietuvių liaudies folkloru, džiazu bei šokiu muzika.

Kino mylėtojai turės galimybę susipažinti su naujais, pripažinimą pelniusiais JAV nepriklausomais kino filmais Vilniaus ir Kauno kino teatruose.

Daugiau informacijos apie būsimus renginius ir tikslią Amerikos kultūros mėnesio programą rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius