Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

„Menų švyturys“ Klaipėdoje: džiazo meistrai, grafikos paroda ir prakalbintas lietvamzdis

Antradienį (kovo 21 d.) 20 val. Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre vyks jau penktasis „Menų švyturio“ renginys. Jo lankytojų lauks „Pasaulio lietuvių džiazo kvartetas“ su Sauliumi Petreikiu priešakyje, grafikės ir iliustratorės Linos Itagaki šilkografijos darbų paroda bei netikėtas vakaro akcentas – menininko Juozapo Kalniaus prakalbintas teatro pastatas.
Saulius Petreikis
Saulius Petreikis / „Adfoto“ nuotr.

„Pasaulio lietuvių džiazo kvartetas“ – vieni žymiausių ir universaliausių Lietuvos džiazo meistrų. Kvartetas išsiskiria savitu muzikiniu stiliumi bei įvairove. Koncerte skambės pasaulis – susirinkusieji girdės muzikoje pinantis lietuvių, keltų, indų, armėnų bei slavų liaudies motyvus, pasaulinės klasikos improvizacijas.

Kvartete groja multiinstrumentalistas Saulius Petreikis (1984, pučiamieji, vokalas) – vienas iš nedaugelio Europoje surinkęs unikalią muzikos instrumentų iš viso pasaulio kolekciją ir atliekantis jais savo kūrybos muziką. Profesionaliai groja įvairiais pučiamaisiais instrumentais iš viso pasaulio: jam pavaldžios klasikinė, indiškos bansūri, kiniškos hulusi bei dizi, graikiškos flojera, Šiaurės bei Pietų Amerikos ir nepalietiškos fleitos, airiški bei škotiški vislai, persiški najai, armėniški dudukai bei zurnos, slovakiškos fujaros ir daug kitų. S. Petreikis didelį dėmesį skiria ir lietuvių liaudies muzikai, – groja įvairiais ragais, švilpynėmis, birbynėmis, skudučiais, lumzdeliais, rageliais bei kanklėmis. Muzikuodamas atlikėjas lengvai jungia lengvabūdišką žaismingumą ir gilų nuoširdumą, spontanišką raišką ir polinkį į įvairių stilių sintezę.

Kartu su juo ne tik muzikos, bet ir teatro gerbėjams gerai pažįstamas vardas – Arkadij Gotesman (1959, mušamieji, perkusija) – vienas kūrybingiausių, išradingiausių ir universaliausių perkusininkų ir kompozitorių, pagarsėjęs kaip laisvosios muzikos kūrėjas. Ukrainoje gimęs muzikantas jau beveik 30 metų gyvena ir kuria Lietuvoje. Jis groja ne tik džiazą, bet ir šiuolaikinę akademinę muziką, rašo scenarijus muzikiniams performansams ir instaliacijoms, komponuoja muziką teatrui, atlieka ją gyvai spektakliuose.

Kvartete taip pat groja Raimondas Dauginas (1968, klavišiniai) – pripažintas pianistas, Yamaha Music Central Europe GmbH demonstruotojas ir vadybininkas (per pastaruosius penkerius metus jis koncertavo su žymiais muzikantais: Michael Kuttner, Wolfgang Haffner, įrašė Sheila Raye Charles albumą kartu su Eric Marienthal) bei Tomas Botyrius (1973, saksofonas), žinomas kaip universalus saksofonininkas. Jį galima pamatyti ir išgirsti įvairių muzikos žanrų festivaliuose, koncertuose bei projektuose, kiek Lietuvoje, tiek ir užsienyje.

„Menų švyturyje“ kaip ir kiekvieną mėnesį bus pristatoma nauja paroda – šįkart ją parengė grafikė, iliustratorė Lina Itagaki. Šilkografijos parodoje „Idėja Nr. 12/13“ į pikselius redukuotas vaizdas, tampantis pratimu suvokėjo vaizduotei. Tik parodos atidarymo metu bus galima pamatyti ir kitas menininkės idėjas, kurios iš tiesų gimė ne kaip atskiri kūriniai, o kaip didelio formato knygos (zinai), jų iš viso sukurta 15. Kiekvieną sudaro 6 lapai (12 iliustracijų). Menininkė siekė sukurti kuo daugiau skirtingų idėjų, kurias vėliau būtų galima panaudoti knygai, plakatui ar iliustracijai. Taigi kiekvienas zinas – lyg atskira idėja. Šioje parodoje yra pristatomi darbai iš idėjos Nr. 12 ir Nr. 13.

„Menų švyturyje“ bus pristatytas ir menininko Juozapo Kalniaus projektas „Objektas numeris 861736695“. Architektūrinę muzikinio teatro detalę, neįprastos formos lietvamzdį, menininkas papildė skambučio funkcija ir taip suteikė jai naują prasmę. Anot jo, interaktyvumas – sparčiausiai plintanti paskutinio dešimtmečio manija. Kiekvienas turintis telefoną ir norą pabendrauti su vamzdžiu, gali jam paskambinti šiuo telefono Nr. 8 617 36 695.

Tradiciškai į kolonų salę sukviesiantis nemokamas „Menų švyturio“ renginys 30-uosius veiklus metus mininčio muzikinio teatro dovana miestui. Nuo rudens ūgtelėjęs renginys patenkino jo rengėjų lūkesčius, – „galiu tvirtai pasakyti – idėja pasiteisino. Sukėlėme tam tikrą ažiotažą, po buvusių koncertų atsirado savotiška konkurencija – džiazo muzikantai patys nori atvažiuoti į mūsų teatrą ir pagroti čia, – pasakojo teatro vadovo pavaduotoja menui Jurgita Skiotytė-Norvaišienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius