Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Minint Bibliotekų metus numatoma daugiau lėšų leidiniams, skaitymą populiarins protmūšiai, autorių turai

2016-aisiais minint Bibliotekų metus, augs valstybės lėšos, skiriamos elektroniniams ir tradiciniams leidiniams įsigyti, skaitymą numatoma populiarinti literatūriniais protmūšiais bibliotekose, autorių turais po Lietuvą.
Naujoji Žirmūnų biblioteka
Biblioteka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 1 Biblioteka

Pagal Kultūros ministerijos Vyriausybei pristatomą Bibliotekų metų minėjimo planą, kurį rengė speciali darbo grupė, kitąmet numatoma organizuoti Metų knygos rinkimuose dalyvaujančių knygų turus.

„Tai yra nacionalinės bibliotekos sumanymas, kad autoriai ir skaitovai išvažiuotų į regionus ir pristatytų ne tik savo knygas, bet ir save“, – BNS sakė Kultūros ministerijos atstovė Gražina Lamanauskienė.

Tarp plane numatytų priemonių – prieigos prie kokybiškų, aktualių, meninę, kultūrinę ir mokslinę vertę turinčių leidinių didinimas. Anot G.Lamanauskienės, kitąmet tradicinėms ir elektroninėms knygoms įsigyti bibliotekos gaus 300 tūkst. eurų papildomų lėšų – lyginant su šiais metais vienam šalies gyventojui tenkanti šių lėšų dalis padidės nuo 58 iki 69 centų.

Seimas dar pernai nusprendė 2016-uosius paskelbti Bibliotekų metais.

„Kasmet ministerija, atsižvelgdama į gyventojų skaičių apskrityse ir savivaldybėse, skiria bibliotekoms valstybės biudžeto finansavimą naujiems leidiniams įsigyti. Reikia pastebėti, kad kasmet šis finansavimas didėja. Bibliotekų metais, tai yra 2016-aisiais, papildomai knygoms ir kitiems leidiniams įsigyti skirta 300 tūkst. eurų. Dalis jų bus būtent skirta elektroninėms knygoms įsigyti, nes pagal investicinį projektą, kurį vykdė nacionalinė biblioteka, buvo sukurta interaktyvi biblioteka ibiblioteka.lt, kurioje absoliučiai visi Lietuvos gyventojai per vieningą prieigą gali naudotis elektroniniais leidiniais – per įvairius įrenginius (planšetinius telefonus, kompiuterius, skaitykles) galima rasti leidinius, juos pasiskolinti, rezervuoti ir netgi daryti atitinkamus komentarus, vertinti juos“, – pasakojo ministerijos atstovė.

Bibliotekų metų minėjimo planas šią savaitę aptartas ministerijų atstovų pasitarime, sausio pradžioje jis bus teikiamas tvirtinti Vyriausybei.

„Turbūt bus teikiama sausio 6 dieną galutiniam tvirtinimui“, – sakė G.Lamanauskienė.

Kaip nurodo Kultūros ministerija, patvirtinus planą bus skatinamas visuomenės informuotumas ir įtrauktis į bibliotekų plėtros procesus, siekiant dialogo tarp bibliotekų, kūrėjų ir leidėjų plėtojimo ir interesų derinimo, racionalių sprendimų, ekonominės ir socialinės pažangos. Tikimasi, kad didės bibliotekų įvaizdžio patrauklumas visuomenei ir socialiniams partneriams.

„Nuolat atsinaujinančios ir prisitaikančios prie besikeičiančių Lietuvos gyventojų poreikių bibliotekos šiandien kelia ir įgyvendina itin ambicingus tikslus – tampa socialinių inovacijų ir kaitos atskirose vartotojų bendruomenėse iniciatorėmis ir partnerėmis, o bibliotekų darbuotojai – įvairių visuomenės grupių konsultantais informacijos, skaitymo, mokymosi visą gyvenimą ir e-paslaugų srityje. Viešindamos turimus kultūros išteklius, informacijos fondus, šiuolaikinę infrastruktūrą, modernias technologijas ir darbuotojų kompetenciją bei patirtį, bibliotekos prisideda įgyvendinant šalies ir regionų socialinės ir ekonominės plėtros prioritetus, skatina darnios ir sumanios visuomenės kūrimąsi“, – aiškina ministerija.

Seimas dar pernai nusprendė 2016-uosius paskelbti Bibliotekų metais.

Seimo nutarime pažymima, kad knygų perkamumas ir skaitymas Lietuvoje mažėja, o bibliotekų fondų papildymas, susitikimų su rašytojais, kūrybos vakarų, knygų aptarimų, jaunųjų rašytojų skatinimo renginių organizavimas turėtų didžiulę reikšmę visuomenės tobulėjimui ir dvasingumo bei kultūros ugdymui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius