-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mūza Rubackytė: sceną moterims pianistėms, ištrūkusioms iš vyrų šešėlio!

Lapkričio 16-30 dienomis Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje (LNF) bus išaukštintos moterys – kas dvejus metus vykstantis, šiemet jau III Vilniaus fortepijono muzikos festivalis pristatys garsias skirtingų šalių pianistes. Festivalio meno vadovė Mūza Rubackytė tikino, kad pianistės dažnai nepelnytai atsiduria nuošalyje, todėl šįkart norėjo suteikti sceną ir žodį būtent joms.
Mūza Rubackytė
Mūza Rubackytė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Šių metų festivalyje išgirsime nepaprastai plačią tiek atlikėjų stilistikų, tiek skirtingų mokyklų įtakų panoramą. Ieškant pavadinimo šių metų festivaliui, išdrįsau pasiūlyti „Mūzų palytėtos“. Festivalio sumanytoja Mūza Rubackytė festivaliui pasiūlė atlikėjas, kurios iš tiesų yra palytėtos ir apdovanotos mūzų“, – šypsojosi LNF vadovė Rūta Prusevičienė.

Praėjusių dviejų festivalių afišose, anot M.Rubackytės, karaliavo vyrai, todėl į III Vilniaus fortepijono muzikos festivalį menininkė nusprendė pakviesti tik moteris pianistes.

Mūza Rubackytė
Mūza Rubackytė

„Šįkart sugalvojome duoti sceną moterims – ir ne todėl, kad norime kažką įrodyti. Tačiau iš patirties žinau, kad moterys pianistės dažnai atsiduria vyrų pianistų šešėlyje – nors tikrai nėra blogesnės. Atvirkščiai, mes turime šeimas, privalome jomis rūpintis, būti gražios, simpatiškos, palaikyti gerą tiek fizinę, tiek dvasinę formą. Todėl kai moteris artistė išeina į sceną, ji yra tikra herojė, – pabrėžė M.Rubackytė. – Dėl to šiame festivalyje išaukštinsime moteris ir suteiksime joms žodį.“

Lapkričio 20 d. rečitalį skambins 78-erių Čilės pianistė Edith Fischer, lapkričio 23 d. – Vokietijoje gyvenanti lietuvių pianistė Guoda Gedvilaitė, o lapkričio 27 d. – žymiausia bulgarų kilmės pianistė Plamena Mangova.

„Visos atlikėjas dar kartą neseniai perklausiau, kad įsitikinčiau, jog jų talentas – vis dar stulbinantis. Nors Guodos Gedvilaitės gabumus pažinau prieš keliolika metų, specialiai važiavau į Frankfurtą jos pasiklausyti šiandien. Kartais mūsų gyvenimo vingiai padaro įtakos talentui, nes ši profesija reikalauja kasdieninio neatlyginamo darbo. Tačiau išgirdusi Guodą, įsitikinau, kad jos atlikimas – nuostabus, – pasakojo M.Rubackytė. – Tuo tarpu su E.Fischer susipažinau prieš dvidešimt metų, ji jau tada man atrodė pagyvenusi, tačiau grojo – tiesiog neįtikėtinai. Jau antrą kartą ją rekomenduoju festivaliui. O P. Mangova – išskirtinė asmenybė. Ji iš tų pianisčių, kurios uždeda rankas ant fortepijono ir pasigirsta gryna muzika, kuri mus paliečia.“

Festivalio atidarymo koncerte lapkričio 16 d. su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru gros pati M.Rubackytė, o diriguos žymus Čilės dirigentas Maximiano Valdes. Šis vakaras bus skirtas lenkų kompozitoriui Krzysztofui Pendereckiui, šiemet švenčiančiam savo 80-ies metų jubiliejų. Programoje skambės dešimties dalių kompozitoriaus Koncertas „Resurrection“ fortepijonui ir orkestrui.

„Festivalio atidaryme norėjome pagerbti svarią asmenybę – K.Pendereckį, kurio šiuolaikinį Koncertą fortepijonui ir orkestrui aš įsimylėjau. Šiam kūriniui kompozitorių įkvėpė tragiški Rugsėjo 11-osios įvykiai. Kai grojame tokius kūrinius – juose ir gyvename, jaučiame visas bombas ir sprogimus – tokius kūrinius labai sudėtinga išgyventi, nes jie labai jaudina, – prisipažino garsi pianistė, neslėpdama, kad gilinimasis į šį Koncertą ją pačią buvo privedęs prie išsekimo. – Pirmą kartą šį kūrinį atlikau Puerto Rike. Tuo metu visur skambėjo lambados, žmonės kaitinosi paplūdimiuose ir gėrė kokteilius, o aš sėdėjau su megztiniu kambaryje ir bandžiau suvokti, kas tame kūrinyje vyksta. Kai prieš koncertą atvyko mano vyras, per pusryčius pamačiau, kad ant stalo nėra papajų ir apsipyliau ašaromis. Buvau visiškai perdegusi.“

Tuo tarpu festivalio uždarymo koncerte lapkričio 30 d. su lietuvių kolektyvu ir Robertu Šerveniku pasirodys Turkijos pianistė Gulsin Onay.

„Ši artistė yra tikra vunderkindė, grodama jaučiasi kaip žuvis vandenyje. Man teko ją išgirsti Amerikoje ir ji dabar yra fantastiškos formos“, – komplimentų negailėjo M.Rubackytė.

Taip pat festivalyje bus pristatyti jaunosios kartos atlikėjai – 2012 metais vykusio Tarptautinio Balio Dvarionio pianistų ir stygininkų konkurso laureatai: smuikininkas Daniilas Bulajevas (Latvija), smuikininkė Rūta Mažolytė ir japonų pianistė Yukine Kuroki.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius