Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nacionalinėje dailės galerijoje – Teodoro Kazimiero Valaičio retrospektyva

Penktadienį, 18 val. Nacionalinėje dailės galerijoje atidaroma dailininko Teodoro Kazimiero Valaičio (1934–1974) kūrybos retrospektyva, spaudai pranešė Lietuvos dailės muziejus.
Teodoro Kazimiero Valaičio retrospektyva
Teodoro Kazimiero Valaičio retrospektyva / Lietuvos dailės galerijos nuotr.
Didžiojoje Nacionalinės dailės galerijos salėje atidaroma svarbiausia rudens sezono paroda – „Teodoras Kazimieras Valaitis. 1934–1974“. Šia paroda pristatomas Valaičio kūrybinis palikimas ir jis pats – ryški sovietinio modernizmo epochos asmenybė. Valaitis žinomas kaip skulptorius, tačiau jis išbandė ir grafiko įrankius, ir tapytojo teptuką, jo kūriniai restoranų ir kavinių interjerams tapo naujos pramogų kultūros įsimintinais ženklais.

Jis netilpo sistemos rėmuose, gyveno plačiau, intensyviau, įvairiau net ir už daugumą menininkų.

Nykioje sovietmečio pilkumoje Valaitis išsiskyrė viskuo – išvaizda, laikysena, interesais, užmojais, veikla. Jis netilpo sistemos rėmuose, gyveno plačiau, intensyviau, įvairiau net ir už daugumą menininkų. Išvaizdus, talentingas, vertinamas kolegų, mylimas moterų, lydimas sėkmės, atidus kūrybos ir kasdienybės estetikai, jis buvo žinomas ne vien Lietuvoje, bet ir Rygoje, Taline, Maskvoje. Asmeninis žavesys, meniniai gabumai, priklausymas neoficialiam Vilniaus elitui ir ankstyva mirtis pavertė Valaitį kultūriniu herojumi, apie jį sklido legendos, bet tikrų žinių būta labai mažai.

Rengiant Valaičio 80-mečiui skirtą retrospektyvą buvo sutelkta jo meninio palikimo visumą atspindinti kolekcija, patikslintos žinios apie atskirus kūrinius, surinkti amžininkų liudijimai apie dailininką ir jo epochą. Tyrimo metu sukaupta medžiaga skelbiama išsamiame parodos kataloge. Beveik dvejus metus trukusį projektą rėmė Lietuvos mokslo taryba. Tarybos inicijuota Kultūrinės plėtros projektų programa leido atlikti išsamų tyrimą ir paviešinti jo rezultatus parodoje ir kataloge.

Paroda veiks iki 2015 m. vasario 1d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius