Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Nepatogiame kine“ – pasaulinio skurdo vaizdai

Spalio 21 d. prasidedančiame žmogaus teisių kino festivalyje „Ad Hoc: Nepatogus kinas“ daug dėmesio skiriama skurdo tematikai. Festivalio programoje numatyta parodyti 6 filmus, kurie pasakoja istorijas apie žmones, jau peržengusius socialinės atskirties ribą.
Nepatogus kinas
Nepatogus kinas / Dienraščio „15 minučių“ nuotr.

Festivalio direktorius Gediminas Andriukaitis teigia, kad pasaulį supurčiusi ekonominė krizė šimtus tūkstančių žmonių pastūmėjo į dar gilesnį skurdą. Neatsitiktinai šie metai Europoje paskelbti kovos su skurdu ir socialine atskirtimi metais.

„Nepatogus kinas“ taip pat siekia atkreipti dėmesį į skurdą – reiškinį, lydintį didžiosios pasaulio dalies gyventojų kasdienybę. Festivalyje bandome nagrinėti skurdo priežastis, o žmogaus teisių pažeidimai ir yra viena iš jų“, – sako G. Andriukaitis.

Vienas tituluočiausių programos filmų – „Šiukšlyno svajos“ – nukelia į Egiptą, kur šalia sostinės Kairo stūkso didžiausias pasaulyje „šiukšlių miestas“. Jame gyvena ir dirba daugiau kaip 60 tūkst. žmonių. Šios bendruomenės nariai užsidirba pragyvenimui rūšiuodami ir perdirbdami 80 proc. Kairo gyventojų atliekų. Tai rodiklis, kurio pavydėtų net pačios naujausios „žaliosios technologijos“. Tačiau atliekų verslo pelnas vilioja ir dideles verslo įmones. Miestelio gyventojai su nerimu laukia permainų. Įkvepiantis filmas, jau spėjęs laimėti per 20 apdovanojimų įvairiuose tarptautiniuose filmų festivaliuose.

Festivalis taip pat pristato daugelyje festivalių pripažinimo sulaukusį filmą „Pakilę iš lūšnyno“. Anderson Sa, kadaise pats prekiavęs narkotikais viename pačių pavojingiausių Rio de Žaneiro lūšnynų – favelų – nusprendžia, kad artimųjų ir draugų mirtys turi baigtis. Jis įkuria muzikinį Afro-Reggae judėjimą, ir šūvius po truputį ima gožti gatvės muzikos garsai. Tai filmas apie hip-hopą, gatvės ritmą ir įkvepiantį muzikinį judėjimą, pakeitusį daugelio Rio de Žaneiro lūšnynų vaikų gyvenimus.

Filmas „Alkis“ suteikia galimybę pasisakyti penkiems žmonėms, kurių kiekviena diena prasideda ir baigiasi maisto paieškomis. Filmas atskleidžia skirtingus požiūrius į skurdą Haityje, Indijoje, Mauritanijoje, bet skelbiama žinia yra ta pati: dėl globalizacijos, urbanizacijos, didelio masto genetiškai modifikuotų organizmų naudojimo įprastinė žemės ūkio plėtra yra visiškai sutrikusi.

Pietų Korėjoje sukurta juosta „Geležiniai varnai“ pasakoja apie didžiausias pasaulyje laivų kapines Bangladeše. Tarp milžiniškų metalo plokščių be jokių saugos priemonių už du dolerius per dieną dirba vyrai ir vaikai, nuolat rizikuodami savo gyvybe. Įkvepiantis, įspūdingų vaizdų kupinas filmas priverčia žavėtis kuklių veikėjų vidine stiprybe ir žmogiškumu, kuris išlieka net žvelgiant žlugdančiam skurdui ir mirčiai į akis.

1987-1990 m. naudojant blogai dezinfekuotas adatas Rumunijos ligoninėse tūkstančiai vaikų buvo užkrėsti ŽIV. Du Bergeno verslininkai, išgirdę apie šią tragediją, įkuria Paramos fondą, kuriame pagalbos randa daug nukentėjusių vaikų. Apie tai – norvegų filmas „Naujas gyvenimas“.

Nepatogų klausimą žiūrovams pateikia filmas „Skurdo pabaiga?“: kodėl 20 proc. planetos populiacijos naudoja 80 proc. jos resursų? Priverčiantis susimąstyti ir kartu provokuojantis filmas atskleidžia, kad skurdas – ne atsitiktinumas. Jis prasidėjo nuo karų, vergijos ir kolonizavimo laikų, užkariavus žemes, nusavinus gamtinius išteklius bei pavertus dalį žmonių vergais.

Skurdui ir socialinei atskirčiai skirtos programos peržiūros vyks Vilniuje spalio 21-30 d. kino teatruose „Skalvija“ ir „Pasaka“, Fluxus Ministerijoje, Prancūzų kultūros centre, Menų fabrike „Loftas“. Dalis filmų lapkričio mėnesį bus rodomi ir Kaune.

2010-ieji – Europos kovos su skurdu ir socialine atskirtimi metai

Beveik 84 milijonai europiečių gyvena ties skurdo riba, o tai reiškia, kad jie jaučiasi nesaugūs ir neturi galimybės pasinaudoti tomis gyvenimo gėrybėmis, kurias daugelis žmonių laiko įprastais ir savaime suprantamais dalykais. Pagrindiniai Europos metų kampanijos tikslai – kuo plačiau informuoti visuomenę apie šias problemas ir atnaujinti ES bei jos valstybių narių politinį įsipareigojimą kovoti su skurdu ir socialine atskirtimi.
2010 m. organizuojama keli šimtai renginių, įskaitant sąmoningumo ugdymo kampanijas, novatoriškas veiklas, kūrybingas solidarumo skatinimo iniciatyvas, diskusijas, konferencijas ir konkursus, kuriuose akcentuojami pasiekimai ir pateikiami pranešimai, susiję su skurdu ir socialine atskirtimi.

Apie festivalį

„Ad Hoc: Nepatogus kinas“ – tai jau 4 metus organizuojamas vienintelis Baltijos šalyse žmogaus teisių kino festivalis. Tai socialinis-nekomercinis projektas, skirtas šviesti Lietuvos visuomenę žmogaus teisių klausimais, ugdyti toleranciją, skatinti pilietiškumą.Šių metų festivalio programoje – 43 filmai, nustebinę ne vieno tarptautinio festivalio auditoriją. Šiemet atskiros programos taip pat skiriamos nacionalizmui, diskriminacijai ir lygioms teisėms, korupcijai, ekologijai.

Daugiau informacijos:

Festivalis „Ad Hoc: Nepatogus kinas“:
http://www.inconvenientfilms.lt/lt/2010

Europos kovos su skurdu ir socialine atskirtimi metų svetainė:
http://www.2010againstpoverty.eu/about/topicofmonth.html?langid=en 

Europos kovos su skurdu ir socialine atskirtimi metų svetainė Lietuvoje: http://www.stopskurdui2010.lt   

Europos kovos su skurdu ir socialine atskirtimi metai socialiniame tinkle Facebook: www.facebook.com/Europos Metai
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius