Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Neringos šventinėje puošyboje – baltų simboliai

Neringos šventinėje puošyboje šiais metais bus galima išvysti ne tik Kuršių nerijos simbolių, bet ir baltiškų elementų.
Kuršių nerija Kalėdoms puošiasi šiam kraštui būdingais simboliais.
Kuršių nerija Kalėdoms puošiasi šiam kraštui būdingais simboliais. / Neringos sav. nuotr.

Išskirtinė teritorija bei jai suteiktas UNESCO Pasaulio paveldo statusas Neringos puošėjus skatina ieškoti išskirtinių sprendimų. Kelerius metus iš eilės kurorto lankytojus ir gyventojus žavėjo ant Neringos šviestuvų, medžių, etnografinių sodybų apsigyvenę Kuršių nerijai būdingi simboliai – briedžių, kurėnų, vėtrungių siluetai. Šiais metais juos papildys baltiška simbolika, taip pagerbiant senąją etninę kultūrą.

Svarstant, kurį baltišką ženklą reikėtų atspindėti Neringos šventinėje puošyboje, nuspręsta pasirinkti Perkūno ženklą ir du jo motyvus. Juk Perkūnas – populiariausias lietuviškas dievas, o ženklo simbolika kalba apie pasaulio kūrimą, laiką ir judėjimą – procesus, kurie vyksta vis dar besiformuojančiame Kuršių nerijos kraštovaizdyje.

Perkūno ženklas turi įvairių prasmių ir pavidalų, todėl renkantis, kuriuos motyvus panaudoti puošyboje, buvo atsižvelgiama ir į jų sudėtingumą, mat dauguma Neringos gatvių papuošimų yra daroma neringiškių, UAB „Neringos komunalininkas“ darbuotojų, rankomis. Atsižvelgiant į tai, neišvengta ir improvizacijos. Kuriant papuošimus konsultuotasi su juodkrantiškiu skulptoriumi Albertu Danilevičiumi ir kitais kūrybingais neringiškiais.

Neringos sav. nuotr./Neringa jau puošiasi Kalėdoms
Neringos sav. nuotr./Neringa jau puošiasi Kalėdoms

Baltiška simbolika šiais metais sušvis tik Nidoje, o jei kurorto gyventojai ir lankytojai šią naujovę palaikys - kitais metais išplis ir kitose gyvenvietėse. Dar viena šių metų naujovė – šiais metais papuoštas bus ir skveras Nidoje, esantis greta gilią istoriją menančio viešbučio „Jūratė“ ir legendomis apipinto restorano.

Laikantis tradicijų pagrindinė Neringos kurorto eglė ir šiais metais atkeliavo iš Kuršių nerijos miško. Ir šiais metais ji bus puošiama labiausiai nuo vėjų apsaugotoje erdvėje - greta Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro „Agila“. Vėjų globojamame Juodkrantės pamaryje, greta mistinio Raganų kalno, bus įkurta karkasinė eglė. Atsispirdama šiandieninėms tendencijoms, Neringa šventinių papuošimų įžiebti neskuba, laikantis tradicijų tai siekiama padaryti kuo arčiau Kūčių vakaro. Šiais metais šventiniais papuošimais Neringa sužydės gruodžio 15-ąją, ketvirtadienį, kuomet Kalėdinė eglė bus įžiebta Nidoje (18. 30 val.). Gruodžio 16-ąją eglutės įžiebimo šventė vyks Juodkrantėje (17 val.).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius