Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Niujorke gyvenantis dailininkas Ray Bartkus su kolegomis iš Londono, Niujorko ir Klivlando Marijampolėje piešia ant namų sienų

Marijampolėje menininkai Rimvydas Bartkus, Seanas Higginsas, Nicholas Rezebekas (Rezas), Philipas Grisewoodas nuo ketvirtadienio puošia pastatus ir parko viaduką grafičių piešiniais. Ši akcija yra viena iš tarptautinio architektų plenero „Aikštė žmonėms“ renginių.
Marijampolėje užsienio menininkai piešia ant sienų
Marijampolėje užsienio menininkai piešia ant sienų / Sauliaus Tvirbuto/15min.lt nuotr.

Marijampolėje prasidėjo iki liepos 1-osios vyksiantis tarptautinis architektų pleneras „Aikštė žmonėms“. Jame bus surengtas Niujorko avangardisto Fasto Forwardo muzikos ir kulinarijos performansas, vakarais rengiamos diskusijos apie naujausias pasaulio architektūros, šviesos magijos ir dizaino tendencijas. Jose dalyvaus dizaineris Kasparas Bolotovskis iš JAV, Niujorko.

Savo darbus pristato Paulas Campbellas – vienas geriausių Didžiosios Britanijos kraštovaizdžio ir miesto planavimo specialistų. Jis šešerius metus dirbo Londono mero miesto plėtros komandoje. Architektas vertinamas dėl profesionalaus sugebėjimo derinti transportą, gamtovaizdį ir architektūrą su gyventojų interesais. Jis pateiks savo įžvalgas apie Marijampolės plėtrą. 

Renginys prasidėjo Londono (Didžioji Britanija), Niujorko ir Klivlando (JAV) menininkų piešimu ant Marijampolės statinių.

Renginys prasidėjo Londono (Didžioji Britanija), Niujorko ir Klivlando (JAV) menininkų piešimu ant Marijampolės statinių.

Renginį paįvairins grafičiais

Vienas iš architektų simpoziumo dalyvių, renginio kuratorius, Niujorke gyvenantis ir kuriantis dailininkas Rimvydas (Ray) Bartkus sumanė pakviesti į tradiciškai Marijampolėje švenčiamą architektų dieną užsienio kolegas.

„Viskas prasidėjo, kai pernai „Arvi“ cukraus gamykloje sėkmingai surengiau parodą. Mane sužavėjo istoriniai gamyklos pastatai, pradėjau domėtis Marijampole, – pasakojo R.Bartkus. – Nuo tada bendraudami su Nepriklausomybės akto signataru Algirdu Kumža bei „Arvi“ įmonių grupės prezidentu Vidmantu Kučinsku sumanėme architektų dieną surengti tarptautinį renginį. Galvojau, kaip susieti dailę ir architektūrą. Gimė mintis pasiūlyti tapybą ant pastatų ir taip juos pagyvinti.“

Piešimas ant pastatų irgi yra vienas iš būdų pagyvinti miestą, suteikti jam patrauklumo, žmonės ateis į juos pažiūrėti, fotografuotis“, – mano R.Bartkus.

R.Bartkus pakvietė į renginį užsienyje kuriančius kolegas. „Pamaniau, kad Marijampolei būtų naudingas naujas, požiūris, idėjos. Nebūtinai visos jos turi būti priimtinos, bet kai kas gali būti labai naudinga.

Piešimas ant pastatų irgi yra vienas iš būdų pagyvinti miestą, suteikti jam patrauklumo, žmonės ateis į juos pažiūrėti, fotografuotis“, – mano R.Bartkus.

Ateivių muzika ant aptriušusio pastato

Pats menininkas pasirinko apleistą, aptrupėjusio tinko namą. „Daugeliui jis atrodo negražus, bet man jis pasirodė romantiškas ir savaip žavus. Ant jo piešiu ateivius, grojančius žemiečių instrumentais. Tai simbolizuoja ir šį renginį – gal čia dirbantys užsienio menininkai, atvykę iš didelių miestų kai kam atrodys bauginančiai, bet jie kaip ir tie mano piešiami ateiviai bando perprasti vietos kultūrą ir atneša naujovių, kurios pagyvins miestą, sukurs čia patrauklią atmosferą“, – kalbėjo R.Bartkus.

Jis tikino, kad jam labai įdomu lankytis ir dalyvauti mažo miesto projekte. „Didmiesčiai savaime turi daug traukos centrų, su jais maži miestai negali konkuruoti, bet jie taip pat gali būti savaip įdomūs, traukti žmones“, – įsitikinęs R.Bartkus.

Marijampolėje užsienio menininkai piešia ant sienų
R.Bartkus. Sauliaus Tvirbuto/15min.lt nuotr.

Žymus pasaulinio lygio menininkas kūrė iliustracijas didžiausiems JAV leidiniams – „The New York Times“, „The Wall Street Journal“, „Billboard“, „Time“, „Newsweek“, „Harper’s“. Pastaruoju metu dailininkas savo kūrinius rodė asmeninėse ir grupinėse parodose Niujorke, Vilniuje, Vroclave, Vienoje, Ženevoje, Londone

Plakatų meistrams – naujas išbandymas

Seanas Higginsas iš Klivlando ir Nicholas Rezabekas-Rezas iš Niujorko piešia plakatus. „Piešimas ant sienų viešumoje mums yra naujas iššūkis ir įdomi patirtis“, – teigė menininkai.

Ant įmonės pastato fasado jie piešia didžiulį lietsargį, kuris yra padarytas iš picos. Iš dangaus su lietumi krinta ne tik lietaus lašai, bet ir žuvys. „Tikimės, tai bus mėgstamas marijampoliečių piešinys. Jo idėją sumanėme abu po ilgų diskusijų“, – kalbėjo N.Rezabekas-Rezas.

Marijampolėje užsienio menininkai piešia ant sienų
N.Rezabekas (kairėje) ir S.Higginsas. Sauliaus Tvirbuto/15min.lt nuotr.

Amerikiečiai sakė, kad juos sužavėjo Marijampolė.

„Ramus, gražiai sutvarkytas miestas. Erdvės yra kompaktiškos, tai sukuria jaukumo“, – mano amerikiečiai.

Terliones pakeis menas

Poezijos parke viaduko sienas šiuo metu darko nevykę grafičiai. Didelė jų dalis bus uždažyta Londono menininko Philipo Grisewoodo piešiniu. „Esu tapytojas, pirmą kartą piešiu didelį piešinį ant viešo objekto. Tai labai įdomi patirtis“, – teigė P.Grisewoodas.

Jis tvirtino, nesuabejojo, kai gavo R.Bartkaus kvietimą atvykti į Marijampolę. „Visada mėgstu naujoves, aplankyti neregėtas šalis, susipažinti su kitokia kultūra“, – pasakojo menininkas.

Labiausiai Marijampolėje jį sužavėjo žaluma ir ramybė. „Marijampolė priešingybė judriam, triukšmingam Londonui. Čia gera matyti tiek daug medžių, žolės, niekur neskubančius žmones“, – sakė P.Griswoodas.

Marijampolėje užsienio menininkai piešia ant sienų
P.Grisewoodas. Sauliaus Tvirbuto/15min.lt nuotr.

Ant viaduko Poezijos parke jis piešia įvairius šiuolaikinę populiarią kultūrą reprezentuojančius ženklus. „Čia matysime ir vartojimo kultūros apraiškas, interneto, kompiuterinių žaidimų, greito maisto, animacijos ženklus“, – aiškino savo sumanymą menininkas.

Menininkams piešti ir įgyvendinti sumanymus padeda Marijampolės dailės mokyklos absolventai. „Esame savanorės, džiaugiamės įdomia galimybe pabendrauti su pasaulio menininkais ir gražinti savo miestą“, – sakė viena iš talkininkių Monika.

Visi menininkai savo kūrinius ant sienų žada užbaigti iki liepos 1 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius