Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

NOA festivalis kviečia prisiliesti prie įvairiausių operos interpretacijų

Trečiasis šiuolaikinės operos festivalis NOA (Naujosios operos akcija) pateiks daugybę staigmenų: per šešias dienas bus pristatytos net devynios operos, prie kurių prisidėjo ir užsienio kūrėjai. Festivalis taip pat kvies į kūrybines dirbtuves, kuriose bus laukiami ne tik operos solistai ir choristai, bet ir visi scenos menu besidomintys menininkai.
Trečioji Naujosios Operos Akcija
Trečioji Naujosios Operos Akcija / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kovo 23-28 dienomis vyksiančio festivalio rengėjai pasidžiaugė, kad šis festivalis nuolat auga ne tik kokybe, bet ir dalyvių skaičiumi. Festivalio naujiena – šiemet bus bandoma prisiliesti prie kino operos, tai pat bus pristatytas ir opera-animacinis filmas bei šokio opera.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Trečioji Naujosios Operos Akcija
Ch.Halka

„Tikimės, kad festivalis atras raktą į įvairių žiūrovų širdis“, – vylėsi vienas festivalio organizatorių, Jonas Sakalauskas.

Pirmoji festivalio opera „Julius“ bus pristatyta kovo 23 dieną, Lietuvos rusų dramos teatre. Tikrais įvykiais paremtą istoriją operoje pasakos „Triumfo arkos“ laimėtoja Ona Kolobovaitė ir operos dainininkas Tomas Pavilionis.

„Man labai didelė garbė, kad man skyrė šį vaidmenį. Jis sudėtingas tiek vokaline, tiek dramaturgine prasme. Dirbame su šaunia komanda ir tikimės šią operą parodyti kuo geriau“, – sakė T.Pavilionis.

Operą „Julius“ sukūrė JAV gyvenantis lietuvių kilmės kompozitorius Charlesas Halka. Ch.Halka operoje norėjo įamžinti tikrąją savo senelio Juliaus Jušinsko šeimos istoriją. Ši šeima pokario metais iš Lietuvos pasitraukė į Vakarus, kur pabėgėlių darbo stovyklose laukė galimybės sugrįžti namo.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Trečioji Naujosios Operos Akcija
Operos „Julius“ kūrybinė grupė

„Menų spaustuvėje“ kovo 24 dieną bus pristatyta šokio opera „NO AI DI“. Operos autorių teigimu, šiame kūrinyje susipina muzika, dainavimas ir šokis. Opera „NO AI DI“ pasakoja istoriją apie samių tautelės šamanę, kuri gyvena oloje ir laukia tinkamo žmogaus, kuriam galėtų perduoti savo išmintį. „Būti geriems galima ir šiandien“ – tokia šios operos pagrindinė idėja.

„Menų spaustuvėje“ kovo 25 dieną apsilankę operos žanro gerbėjai galės išvysti daugiau nei prieš metus pristatytą monospektaklį-operą „Izadora“ ir animacinę operą „Kliudžiau“.

Animacinė opera pasakos dramatišką istoriją, kaip virtualioje erdvėje kompiuterinius žaidimus žaidusi mergaitė praranda realybės pojūtį ir nužudo niekuo neprasikaltusį katiną. Pasak operos kūrėjų, šiuo kūriniu yra stengiamasi atskleisti dabartinio vaiko psichologiją ir tai, kas gali atsitikti naiviam ir silpnam vaikui.

Dar vienas „Menų spaustuvės“ renginys – monospektaklis-opera „Džiokeris“, kuris bus pristatytas kovo 26 d.

„Parašiau operą savo žmonai, tai pagalvojau, kodėl negaliu parašyti ir sau?“ – apie operos „Džiokeris“ atsiradimą kalbėjo kompozitorius J.Sakalauskas, operą „Izadora“ sukūręs žmonai,  solistei Agnei Sabulytei. J.Sakalausko teigimu, „Džiokeris“ yra daugiau spektaklis nei opera, nes šiame kūrinyje yra daugiau teksto ir vaidybos nei dainavimo.

Prancūzų animacinė opera „Įsivaizduojama opera“ savo žiūrovų lauks kovo 27 dieną kino centre „Skalvija“. Tą pačią dieną Šiuolaikinio meno centre bus parodyta ir bendra Prancūzijos ir Jungtinių Amerikos Valstijų kino opera „Gražuolė ir pabaisa“.

Paskutinę festivalio dieną, kovo 28-ąją, „Menų spaustuvėje“ vyks NOA kūrybinės dirbtuvės „Improvizacinis muzikos teatras“ bei bus parodytos dvi operos „Kitos trys seserys“ ir „Pokylis“. Į pastarąją operą žiūrovai raginami atvykti su vakariniai drabužiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius