-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Nuo liepos prasidėsiantis Kristupo vasaros festivalis koncertais vilios du mėnesius

Liepos 1-ąją oficialiai bus atidarytas jau 17-asis Kristupo vasaros festivalis, vilniečių ir miesto svečių per ilgus gyvavimo metus pamiltas už muzikinę įvairovę, platų emocijų spektrą ir staigmenas, kurių visuomet gausu festivalio koncertuose. Šiemet Kristupo vasaros festivalis pakvies į net 51-ą pasirodymą, kuriuos stebėti galėsite bažnyčiose, koncertų salėse ir po atviru dangumi.
Muzikinės komedijos meistrai lenkų kvartetas „MozART GROUP“
Muzikinės komedijos meistrai lenkų kvartetas „MozART GROUP“ / 2011-ųjų Kristupo vasaros festivalio organizatorių nuotr.

Šiemet Kristupo vasaros festivalis kiek praplės savo pasirodymų geografiją – jo renginiai vyks Šv.Kotrynos ir Šv.Kazimiero bažnyčiose, Vilniaus mokytojų namų ir Vilniaus paveikslų galerijos kiemuose, o taip pat ir naujose erdvėse – Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmuose bei Kairėnuose esančiame Vilniaus universiteto botanikos sode. Kaip ir praėjusiais metais lankytojus kvies Širvintų rajone esantis Šešuolėlių ir Panevėžio rajone esantis Bistrampolio dvarai.
Dar viena džiugi naujiena ta, kad po metų pertraukos sugrįžta pamėgtas gitaros muzikos ciklas „Kristupo gitaros“. Tiesa, šiemet neišgirsime „Kristupo klavyrų“ ciklo.

Nejaučia valstybės palaikymo

Kristupo vasaros festivalio direktorė Jurgita Jankutė per renginių pristatymą žurnalistams sulaukė daugybės maestro Donato Katkaus pagyrų. „Festivalis – ne sumesti atskiri koncertai, bet vienas didelis kultūros produktas. Mes tarnaujame publikai, žmonėms. Vilnius vasarą nėra Europos užkampis. Kristupo vasaros festivalis – vienas pagrindinių kultūros turistų traukos centrų. Valstybė to nevertina, mes turime nuolat elgtis kaip ubagai“, – apgailestavo D.Katkus ir džiaugėsi J.Jankutės ryžtu ir drąsa kuriant festivalį.

esame didžiausias Lietuvos festivalis, bet niekas nenori to pripažinti. Tas nereikalingumo jausmas mane trikdo. Maestro teigimu, Lietuvos valstybinis turizmo departamentas nesidomi Kristupo vasaros festivaliu kaip investicija, o Kultūros ministerijoje kalbama, kad šis renginys yra pernelyg „popsiškas“. „Mes esame didžiausias Lietuvos festivalis, bet niekas nenori to pripažinti. Tas nereikalingumo jausmas mane trikdo“, – prisipažino D.Katkus. Tiesa, jis pasidžiaugė, kad šiemet kiekvienas iš 51 koncerto turi „savo skanų pipirą“.

Programa itin spalvinga

Šiemet Kristupo vasaros festivalio lankytojai išgirs senosios muzikos, grigališkojo choralo, tango, flamenko, džiazo, dainuojamosios poezijos, klasikos ir dar daugiau. Pasirodyti Lietuvos publikai atvyks kolektyvai iš įvairiausių Europos šalių – Norvegijos, Prancūzijos, Ispanijos, Portugalijos ir kitų.

Vienas laukiamiausių pasirodymų įvyks per festivalio atidarymą, liepos 1-ąją Lietuvos nacionaliniame dramos teatre. Čia stereotipus laužyti ketina nuotaikingas kvartetas „MozART GROUP“, kuris įrodys kad klasikinė muzika nebūtinai turi būti atliekama formaliai. Elegantiškais švarkais pasipuošę vyrai parodys, kad nestokoja humoro jausmo ir savo linksmumu neabejotinai užkrės visus susirinkusius.

Šėlsmo, drąsos bei originalaus skambesio netruks ir liepos 2-ąją rengiamame koncerte „Simfoninis rokas“. Gitaristas Martynas Kuliavas, grupė „Ingenious“ bei Šv. Kristoforo kamerinis orkestras, diriguojamas D.Katkaus, įrodys, kad tiek Josepho Haydno, tiek kultinės grupės „Nirvana“ kūriniams, iki skausmo žinomiems jų gerbėjams, įmanoma suteikti naują skambesį. Simfoninis rokas vasaros pavakarę griaudės Vilniaus mokytojų namų kieme. 

Tuo tarpu Norvegijos džiazo muzikantų kolektyvas naujai atskleis garsiojo Kurto Weillio kūrybą. Prieš 7 metus susibūręs „Music for a while“ ansamblis groja vien šio kompozitoriaus kūrinius. Iš kabareto ar vodevilio dainų, fokstroto ar džiazo melodijų muzikantai sudėlioja įsimintinas visuomenės paraštėse esančių personažų istorijas. O jas puikiai perteikia ansamblio vokalistė – charizmatiškoji Tora Augestad. Rugpjūčio 1-ąją ketvertukas iš Norvegijos į koncertą „Magiškasis kabaretas“ pakvies ir Lietuvos klausytojus.

Net keli festivalio renginiai perteiks ugningą Lotynų Amerikos bei Ispanijos dvasią. Rugpjūčio 12-ąją Vilniaus mokytojų namų kieme įvyks premjera – tango opera „Maria de Buenos Aires“. Tai – Astoro Piazzollos kūrinys, perteikiantis dramatišką jaunos argentinietės gyvenimą. Pagrindinį – Marijos – vaidmenį atliks dainininkė Evelina Sašenko. O Šv.Kotrynos bažnyčioje rugpjūčio 16-ąją iš studijų bei koncertų užsienyje sugrįžę Lietuvos talentai pakvies į netikėtą renginį „Flamentango“. Koncerte skambės flamenko ir tango melodijos, kurias jas atliks šiems žanrams ypač neabejingi muzikantai.

Dar vienas Pietų Amerikos muzikos įvairovę atskleisiantis koncertas  laukia rugpjūčio 4-ąją Šv.Kotrynos bažnyčioje. Čia pirmą kartą Lietuvoje bus skambinama čaranga – tradiciniu Andų kalnų gyventojų instrumentu, primenančiu miniatiūrinę klasikinės gitaros versiją. Į fortepijono ir egzotiškosios gitaros koncertą pakvies duetas iš Vokietijos.

Nors šiemet Kristupo vasaros festivalyje gausu naujovių, neliks pamiršti ir tradiciniai festivalio renginiai. „Kristupo gitaros“ pakvies į dueto iš Portugalijos koncertą, supažindinsiantį su fado gitara.  Į čigoniškojo džiazo ritmus panardins Joscho Stephano kvartetas iš Vokietijos, o Jacobas Fischeris iš Danijos pakvies į rečitalį „Iš Brazilijos sugrįžus“. Jame skambės skandinaviškos liaudies dainos ir džiazo tonais nuspalvinta braziliška muzika

Senosios muzikos gerbėjų taip pat laukia ne vienas įsimintinas koncertas. Ansamblis „Trecanum“ liepos 11-ąją Šv.Kotrynos bažnyčioje atliks programą, kurioje skambės grigališkasis choralas ir viduramžių polifonija. Liepos 12-ąją į koncertą Šv. Kotrynos bažnyčioje pakvies ispanai – senosios muzikos ansamblis „L‘Incantari“. Nežinomų poetų eilės, egzotiški instrumentai, senųjų civilzacijų muzikos elementai – visa tai laukia koncerte „Ispanija protėvių lūpose“. 

Kiekvieną liepos antradienį sostinės Šv. Kazimiero bažnyčioje laukiami vargoninės muzikos gerbėjai. Liepos 5-ąją koncertų „Sakralinės muzikos valandos“ ciklas prasidės netikėtu vargonininkės, gitaristo ir džiazo muzikanto susitikimu. Gitaristas iš Belgijos Chrisas Ruebensas, vargonininkė Renata Marcinkutė-Lesieur ir mušamaisiais grosiantis Vladimiras Tarasovas žada muzikinį pasivaikščiojimą tiek klasikinės muzikos, tiek netikėtų improvizacijų keliais.  Kituose Šv. Kazimiero bažnyčioje vyksiančiuose koncertuose laukia susitikimai su vargonininkais iš Didžiosios Britanijos bei Lenkijos, taip pat – choro iš Prancūzijos koncertas. Visi ciklo „Sakralinės muzikos valandos“ koncertai yra nemokami.

Kristupo vasaros festivalio programą tradiciškai papildys ir muzikiniai piknikai, dainuojamosios poezijos vakarai, garsiausių Lietuvos solistų pasirodymai. Daugiau informacijos apie visą festivalio programą čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius