-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Opera be orkestro: „XYZ“ sugrįžta

„Kur dingo orkestras?“ – per paskutines dvi savaites toks užrašas intrigavo Vilniaus miesto gyventojus ir svečius. Vilniuje Rotušės ir Lukiškių aikštėse praeivius stebino išstatytos tuščios kėdės, po kuriomis pūpsojo batai, piupitrai su natomis bei dirigento pakyla, tarsi užuomina į ką tik čia buvusį orkestrą, kurio nebėra. Mieste šmėžavo be žinios dingusių bevardžių žmonių nuotraukos – trimitininkas, arfininkė, smuikininkas. Autobusų stotelėje priešais Katedrą kabėjo tuščių kėdžių bei išgąsčio kupinų veidų vaizdai.
Elektroninęė operos fantazija „XYZ“
Elektroninęė operos fantazija „XYZ“ / Organizatorių nuotr.

Paslaptis atskleista – visos šios instaliacijos skirtos muzikiniam teatralizuotam reginiui – elektroninei operos fantazijai „XYZ“, kuri po metų pertraukos vėl sugrįžta spalio 20-23 dienomis į netradicines menui erdves – Vilniuje į buvusį kino teatrą „Lietuva“, Kaune į „Pergalės“ angarą bei pirmą kartą Šiauliuose į „Šiaulių areną“.

Praėjusiais metais „bohemiečiai“ ryžosi improvizuoti su stipriausiais Lietuvoje elektroninės muzikos kūrėjais – Mario Basanov, Leon Somov ir Few Nolder. Taip gimė šis unikalus spektaklis, kurio metu „bohemiečių“ gyvai atliekamos klasikinės operų arijos susipina bendroje dermėje su šiuolaikinės elektroninės muzikos garsais, o simfoninį orkestrą pakeičia kompiuteriai.

„Dirbant su operiniais pastatymais, darbas be orkestro yra neįsivaizduojamas. Iš pradžių buvo labai baisu atsisakyti to, kas yra muzikos stuburas, stiprybė ir centrinė varomoji jėga. Esame nustebinti, kaip „bohemiečių“ solistų sąjunga su elektronine muzika praturtino tūkstančius kartų dainuotas arijas naujomis spalvomis“, – sako režisierė Dalia Ibelhauptaitė.

„Klasika „XYZ“ kūriniuose neprapuola. Aš trauktuoju tai, kaip naujesnį jos etapą. Manau, kad Mocartas yra tikrai laimingas, kad jo muziką atrado šiuolaikinis jaunimas“, – antrina režisierei Asmik Grigorian.

Pernai beveik 5000 įvairaus amžiaus operos mylėtojų pritraukęs projektas šiemet sugrįžta atsinaujinęs: su devyniomis naujomis garsių arijų ir duetų interpretacijomis, su nauja scenografija, netikėtais Dalios Ibelhauptaitės režisūriniais sprendimais bei Juozo Statkevičiaus kostiumais. Į bendrą visumą dar kartą susijungs opera, technologijos, performansas ir mada.

Koncertai vyks: Vilniuje – spalio 20 d., Kaune –  spalio 22 d., o Šiauliuose –  spalio 23 d.

Bilietus jau galima įsigyti internete www.bilietai.lt arba visose Bilietai.lt kasose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius