Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Oskaras Koršunovas: premjera „Dugne“ – mūsų pasirinkta rezistencijos forma

OKT teatras vienuoliktą sezoną Lietuvos žiūrovus žada pakviesti pamąstyti su dviem premjeromis: jau spalio 22 dieną Oskaras Koršunovas žiūrovus kvies sėsti prie stalo ir tapti spektaklio „Dugne“ dalimi, o žiemos pradžioje premjerą „Prakeiktieji“ pristatys jaunosios kartos atstovas Artūras Areima.
Oskaras Koršunovas
Oskaras Koršunovas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

O.Koršunovas, pristatydamas naują sezoną, džiaugėsi visai neseniai jam įteiktu teatro revoliucionieriaus V.Mejerholdo prizu.

„V.Majerholdas man yra pats didžiausias autoritetas. Šis tarptautinis prizas patvirtina tą ieškojimų kelią, kuriuo mes einame analizuodami teatrą kaip reiškinį, – mintimis dalijosi režisierius ir prisipažino kad tai antras toks svarbus prizas po 2002 metais pelnytos „Europos naujosios realybės“ premijos. – Esmė – ne prizai, o pozicija, kuri dabar tampa ypač aktuali. Kadaise mes labai ryžtingai startavome su spektakliu „Shopping and Fucking“, žinodami, apie ką kalbėti ir koks turi būti teatras. O dabar daugiau galvojame, kur nedalyvauti ir ko nedaryti.“

O.Koršunovas išdavė, kad naujoji premjera „Dugne“ gimė atsispyrus nuo spektaklio „Hamletas“ ieškojimų ir buvo pradėta repetuoti gastrolėse.

„Mes pradėjome repetuoti autobusuose, viešbučiuose prie pusryčių stalo ir tai davė spalvų, koks bus šis spektaklis, kurį sunku įvardyti kaip spektaklį, – pasakojo O.Koršunovas. – Premjera „Dugne“ – mūsų pasirinkta rezistencija egzistuojančiame teatro netikrume, komerciniame, bulvariniame teatre ir gyvenime.“

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Oskaras Koraunovas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Oskaras Koršunovas

Spektaklio kūrėjas išduoda, kad būsima premjera bus ypatinga pirmiausiai tuo, kad žiūrovai bus pakviesti į intymią erdvę jautraus pokalbio.

„Žiūrovą kviesime labai arti savęs, prie stalo, kuris ir bus scena. Susėdimas su žiūrovu prie vieno stalo galbūt gali padiktuoti, apie ką dabar reikia kalbėti. Aktoriai jautriai šnekės apie savo profesiją, apie tai, kad, M.Gorkio žodžiais tariant, žmogus yra vertybė, – sakė O.Koršunovas ir pažadėjopo kiekvieno spektaklio pokalbį su žiūrovais. – Galbūt mes kiekvienas turime suvokti, kad esame dugne, kad vėl galėtume kilti, kurti, svajoti.“

Teatro vadovas džiaugėsi, kad gruodžio 9 dieną premjerą OKT teatre pristatys ir „daug vilčių teikiantis“ jaunosios kartos kūrėjas A.Areima. Spektaklyje bus analizuojamas karas mažiausioje visuomenės grandyje – šeimoje.

Ypatingo pasiūlymo statyti pasirinktą W.Shakespeare‘o kūrinį O.Koršunovas sulaukė per gastroles Lenkijoje. Penki W.Shakespeare‘o festivaliai (Gyulos Vengrijoje, Mataro Ispanijoje, Gdansko Lenkijoje, Krajovos Rumunijoje ir Ostravos Čekijoje), įvertinę O.Koršunovo šekspyriadą („Hamletas“, „Įstabioji ir graudžioji Romeo ir Džuljetos istorija“, „Vasarvidžio nakties sapnas“), panoro prodiusuoti W.Shakespeare‘o „Audrą“.

Galbūt mes kiekvienas turime suvokti, kad esame dugne, kad vėl galėtume kilti, kurti, svajoti.„Visi mūsų teatro W.Shakespeare‘o pastatymai labai daug gastroliavo užsienyje, aplankė garsiausius festivalius ir tapo gerai žinomi teatro pasaulyje. Šis kvietimas statyti „Audrą“ – didelis įvertinimas, – neslėpė O.Koršunovas, kuris šio spektaklio premjerą žada pristatyti liepos mėnesį Ispanijoje, o Lietuvos žiūrovai premjeros sulaukti turėtų jau kitame OKT sezone.

Kaip daugiausia gastroliuojantis Lietuvos teatras, OKT ir toliau daug laiko praleis užsienyje. Spalio 4 dieną Tbilisyje, Gruzijoje, bus parodytas „Hamletas“. Vėliau laukia gastrolės P.Korėjoje, Prancūzijoje ir Maskvoje.

„Ten būti čia – kodas, kuriuo OKT gyvena daugiau nei dešimt metų. Būdamas ten, labiau supranti, kas vyksta čia. Ten yra atsvara visuotiniam šou liūnui, prieš kurį Lietuvoje labai sunku atsilaikyti. Čia atrodo, kad visi tik šoka ir dainuoja. O aktorius, kaip žmogaus sielos tyrinėtojas, jau nebėra reikalingas. Vis dėlto mes iš paskutiniųjų bandome...“ – sakė OKT užsienio reikalų vadybininkė Audra Žukaitytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius