Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Oskaras Koršunovas: „Tradiciniu korėjietišku dainavimu atliktas „Anykščių šilelis“ sukelia estetinį pasigėrėjimą“

Lietuvos žiūrovai balandžio 19, 21, 23 ir 24 dienomis keturiuose šalies miestuose turi galimybę sudalyvauti unikaliame renginyje – Pietų Korėjos atlikėjai tradiciniu pansori dainavimu, UNESCO paskelbtu nematerialiu žmonijos žodinio palikimo šedevru, atliks į korėjiečių kalbą išverstą Antano Baranausko „Anykščių šilelį“.
Oskaras Koršunovas
Oskaras Koršunovas / Mato Dauginio/15min.lt nuotr.

„Tai – unikalus reiškinys, sukeliantis estetinį pasigėrėjimą ir labai daug minčių. Ši organiška jungtis su Rytų kultūra mums naujai atskleidžia Antaną Baranauską – mes įpratę jį vertinti kaip mūsų klasiką, tačiau toks požiūris dažnai būna formalus, nebegyvas. To tikrojo grožio, kūrinio esmės mes galbūt ir nebejaučiame, – mintimis apie dviejų skirtingų kultūrų susiliejimą dalijosi režisierius Oskaras Koršunovas. – „Anykščių šilelis“, būdamas visos žmonijos kūriniu, atskleidžia, kad gamta ir peizažas yra mūsų sielos atspindys – verta susimąstyti, kiek mumyse gyvena tas šilelis, kiek mes pastebime gamtos grožį.“

Pasak teatro kritikės Rasos Vasinauskaitės, pansori dainavimas praplečia teatro galimybes ir žiūrovams suteikia emocinį ir intelektualinį patyrimą.

Mato Dauginio/15min.lt nuotr./Pietų Korėjos tradicinio dainavimo meistrai ruoaiasi poemos Anykačių ailelis atlikimui
Mato Dauginio/15min.lt nuotr./Pietų Korėjos tradicinio dainavimo meistrai ruošiasi poemos „Anykščių šilelis“ atlikimui

„Šio spektaklio žiūrėjimas bus emocinės atminties sukrėtimas, leisiantis naujai išgirsti A.Baranausko tekstą. Galbūt tai padės įvertinti mūsų literatūrinį palikimą, kurio mes patys ne visada suprantame“, – vylėsi teatro kritikė.

Idėja Lietuvos publiką supažindinti su pansorio žanru kilo jau trylika metų Pietų Korėjoje gyvenančiam aktoriui ir režisieriui Kęstučiui Marčiulynui.

„Nuo tada, kai pirmą kartą išgirdau pansorio pasirodymą, pasikeitė mano požiūris į daugelį dalykų. Supratau, kad nuostabiu jausmu, kurį patyriau, turiu pasidalinti su savo šalies žmonėmis, – pasakojo renginio organizatorius.

Du kartus viešėjęs Pietų Korėjoje ir vieną – Šiaurės Korėjos kino festivalyje, muzikantas Andrius Mamontovas dėkojo K.Marčiulynui už didelį ir svarbų jo daromą darbą.

Kultūra kaip niekas kitas suartina skirtingų tautų žmones, ji tai daro daug geriau ir efektyviau nei politika. Menininkams sienų nėra, būtent jie gali labiausiai sujungti skirtingas tautas ir užmegzti draugiškus ryšius.

„Mūsų menininkai padalintoje Korėjoje būna labai draugiškai ir šiltai sutikti. Kas kartą susidurdamas su jų kultūra, dėmesiu, visada pagalvodavau, kad labai norėčiau, jog jie atvažiuotų į Lietuvą ir gautų tą patį dėmesį, – prisipažino A.Mamontovas. – Kultūra kaip niekas kitas suartina skirtingų tautų žmones, ji tai daro daug geriau ir efektyviau nei politika. Menininkams sienų nėra, būtent jie gali labiausiai sujungti skirtingas tautas ir užmegzti draugiškus ryšius.“

Prieš šešiolika metų į Lietuvą atvykęs Vytauto Didžiojo universiteto Azijos studijų mokslo darbuotojas Jinseok Seo lietuviškai pasakojo, kad per tą laiką Lietuvos žmonės daugiau sužinojo apie Korėją.

„Jei Europoje manęs klausinėdavo, ar aš esu iš Kinijos arba Japonijos, tai Lietuvoje seniau dažnai išgirsdavau klausimą, ar nesu iš Uzbekistano ar Pakistano. Dabar jaučiu, kad visuomenėje įvyko daug pokyčių. Dėstau paskaitas apie Korėją, Kaune ir Vilniuje dalyvauju dviejų klubų, vienijančių žmones, kurie propaguoja korėjiečių kultūrą, veikloje, – pasakojo J.Seo. – Man sunku patikėti, kad tarp Lietuvos ir Korėjos taip greitai užsimezgė tokie santykiai ir Lietuvos žiūrovams galime pristatyti Korėjos kultūros auksą – pansori dainavimą.“

Aktorė Eglė Mikulionytė ir VšĮ „Jaja“ direktorė, organizuojanti Pietų Korėjos svečių koncertus, džiaugėsi, kad Lietuvos žiūrovams bus priminti mūsų kultūros perlus tokie kaip A.Baranausko „Anykščių šilelis“.

Antrą kartą į Lietuvą atvykusi Pietų Korėjos aktorė ir dainininkė Park In.Hye, gimtojoje šalyje paskelbta geriausia 2011–2012 m. jaunąja menininke, neslėpė, kad išgirdusi pasiūlymą atlikti lietuvių klasikos kūrinį pansori dainavimu pasakė, kad tai – neįmanoma.

„Tačiau pradėjusi skaityti eiles, pamačiau, kad jos labai nuoširdžios. Pasinaudojau pasiūlymu ir savo akimis pamačiau Anykščių šilelį, todėl atlikdama šį kūrinį pansori dainavimu, norėjau perduoti lietuvių žmonių meilę ir pagarbai miškui, – sakė viešnia iš Pietų Korėjos. – Prieš atvykdama į Lietuvą, Korėjos žiniasklaidoje daviau daug interviu apie turą jūsų šalyje – tikiuosi, kad tai padės korėjiečiams daugiau sužinoti apie Lietuvą.“

Mato Dauginio/15min.lt nuotr./Korėjiečių pansori renginių Lietuvoje pristatymas
Mato Dauginio/15min.lt nuotr./Korėjiečių pansori renginių Lietuvoje pristatymas

Pansori bus rodomi keturiuose Lietuvos miestuose“

Balandžio 19 d. 18 val. – Šiauliuose, „Saulė“ koncertų salėje (Tilžės g. 140)

Balandžio 21 d 18 val. – Klaipėdos koncertų salėje (Šiaulių g. 36)

Balandžio 23 d. 19 val. – Kauno valstybiniame muzikiniame teatre (Laisvės al. 91)

Balandžio 24 d. 19 val. – Vilniuje, Teatro arenoje (Olimpiečių g. 3)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius