-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Paroda „Žaislų istorijos“ supažindins su įvairių kartų žaislais

Nuo sekmadienio, lapkričio 27 dienos, iki gruodžio 16 dienos Aušros Vartų meno galerijoje veiks paroda, kuria trumpai drūtai Žaislų muziejus pristatys žaislus, kuriais žaidė vaikai viduramžiais ir tai, kas juos džiugina iki šių dienų. Šioje parodoje bus pristatyta mobilioji vitrina su seniausiųjų Lietuvos žaislų kopijomis: vilkeliai, ūžynės, primityvieji kėgliai, kamuoliai ir kiti viduramžiais populiarūs ir net iki šių dienų gaminami žaislai bei žaidimai. Parodą papildys XX a. antros pusės originalūs žaislai, kurie privers ne vieną šūktelėti – o, ir aš tokį turėjau!
Žaislų muziejaus eksponatai
Žaislų muziejaus eksponatai / Žaislų muziejaus nuotr.
Temos: 1 Paroda

Iš parodos lankytojai tuščiomis neišeis. Parodoje bus laukiama mažųjų smalsuolių, jų tėvelių ir net Kalėdų Senelio, nes čia bus galima įsigyti jaukų ir originalų medinį žaislą.Žaislų muziejus yra prieš pusantrų metų įsteigta viešoji įstaiga, siekianti atidaryti pirmąjį žaislų muziejų Lietuvoje.

Kol ieškomos patalpos įsikurti Vilniuje, visos naujienos ir nuveikti darbai skelbiami interneto svetainėje www.zaislumuziejus.lt

Žaislų muziejaus nuotr./Žaislų muziejaus eksponatas
Žaislų muziejaus nuotr./Žaislų muziejaus eksponatas

Kuriamo muziejaus vizija – modernus edukacinis centras, kuriame būtų galima ne tik pamatyti archeologinius, etnografinius ar XX amžiaus žaislus bei jų replikas, bet ir viską išbandyti patiems. Vienoje lankytojui draugiškoje erdvėje norima ir jaunam, ir senam pristatyti Lietuvos žaislus nuo seniausių laikų iki mūsų dienų. Šis sumanymas subrendo nuosekliai tyrinėjant iki šiol labai menkai pažinotus XII–XIX a. Lietuvos archeologinius žaislus, analizuojant istorinius šaltinius, susipažįstant su Lietuvos muziejuose saugoma gausia XIX–XX a. etnografine medžiaga.

Tai bus ir pirmasis specialiai vaikams skirtas muziejus, kuriame bus suteikta galimybė ne vien žiūrėti, bet paliesti, paimti, paspausti, pažaisti su kopijomis ir susipažinti su mūsų žaislų paveldu.

Vienas iš Žaislų muziejaus steigėjų yra archeologas dr. Povilas Blaževičius, 2010 m. Klaipėdos Universitete apgynęs daktaro disertaciją „Žaislai ir žaidimai Lietuvoje XIII–XVII amžiais remiantis archeologijos duomenimis“. Jis yra 16 straipsnių autorius ir bendraautorius, siekiantis sukurti moksliškai pagrįstą ekspoziciją, o pateikimui taikyti modernias metodikas ir technologijas.

Parodą galite aplankyti Vilniuje, Aušros Vartų meno galerijoje nuo lapkričio 27 iki gruodžio 16 dienos, 9-19 h.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius