Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pas vaikus atvažiuos naujas spektaklis apie daiktų sužmogėjimą (nuotraukos)

Be puošnių dekoracijų, be tikros teatro scenos, bet su smagiu vaikišku juoku ir nuostaba mažiesiems žiūrovams pristatytas naujas spektaklis „Kvailos ir trumpos istorijos“. Pagal vaikiškų knygelių rašytojo ir dailininko Kęstučio Kasparavičiaus kūrinius pastatyti žaismingą spektaklį sumanė „Auksinio scenos kryžiaus“ laimėtojas, režisierius Antanas Gluskinas ir trys kūrybingi aktoriai – Aldona Vilutytė, Vaidotas Žitkus ir Vytautas Leistrumas.
Pagal K.Kasparavičiaus knygas spektaklį „Kvailos ir trumpos istorijos“ pastatė A.Gluskinas
Pagal K.Kasparavičiaus knygas spektaklį „Kvailos ir trumpos istorijos“ pastatė A.Gluskinas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Šis spektaklis buvo mūsų trijų – Vaido, Aldutės ir mano sumanymas. Mums patiko Kęstučio Kasparavičiaus knygos ir piešiniai, be to teikėme pirmenybę lietuvių literatūrai, – pasirinkimą aiškino režisierius. – Norėjome pastatyti spektaklį mažesniems vaikams – nuo 4 metų. Iš esmės spektaklyje kalbama apie daiktų sužmogėjimą ir žmonių sudaiktėjimą – nuo tos minties ir atsispyrėme.“

Kūrėjai trumpas daiktų, primenančių tam tikrus žmonių charakterius, istorijas į spektaklį perkėlė iš dviejų K.Kasparavičiaus knygų – „Trumpos istorijos“ ir „Kvailos istorijos“.

Daiktai buvo negyvi – kai juos aprašiau, jie šiek tiek atgijo, kai nupiešiau – dar labiau atgijo, o dabar – beveik tapo gyvi. Vos ne kaip žmonės pasidarė.„Daiktai buvo negyvi – kai juos aprašiau, jie šiek tiek atgijo, kai nupiešiau – dar labiau atgijo, o dabar – beveik tapo gyvi. Vos ne kaip žmonės pasidarė, – po spektaklio premjeros juokėsi tarptautinių ir nacionalinių apdovanojimų laureatas K.Kasparavičius. – Spektaklis man patiko. Žinoma, čia tik mano idėja, o režisierius su aktoriais sukūrė daug ilgesnes improvizacijas.“

Pirmajai spektaklio premjerai A.Gluskinas nepasirinko didelės ir puošnios kurio nors teatro salės, bet nuvažiavo į Vilniaus vaikų globos namus „Gilė“.

„Sugalvojus kurti šį spektaklį, turėjome idėją su juo važiuoti ten, kur teatras retai kada atvažiuoja. Kokiam nors valstybiniam teatrui su didelėmis dekoracijomis sudėtinga daug kur atvažiuoti, o mums praktiškai nereikalinga speciali teatrinė aikštelė, naudojame mažai rekvizito – galime vaidinti bet kur, – šypsojosi „Kvailų ir trumpų istorijų“ režisierius. – Visiškai pasitikiu aktoriais, nes jie puikiai vaidina. Mažiems vaikams norėjome pasiūlyti teatrą, kur aktoriai, jų gyvas bendravimas su publika yra svarbiausia, todėl mes ir neužsikrauname daiktais, įspūdingomis dekoracijomis.“

Pirmoji publika, kurią sudarė vaikų globos namų auklėtiniai, net išsižioję stebėjo emocingą vaidinimą ir garsiai juokėsi bei aktyviai bendravo su trimis teatro mohikanais.

Pradėjęs savo gyvenimą Vilniaus globos namuose, toliau spektaklis „Kvailos ir trumpos istorijos“ keliaus į mažesnius Lietuvos miestelius, kuriuose, anot A.Gluskino, „vaikai rečiau gali pamatyti teatrą“. Spalio 8 d. „Kvailos ir trumpos istorijos“ bus rodomos Utenos kultūros centre, spalio 9 d. – Rokiškio kultūros centre, spalio 29 d. – Alytaus teatre.

„Kvailos ir trumpos istorijos“ sukurtos „Monoklio“ studijoje, kuri kuria kino filmus, teatro spektaklius, organizuoja su tuo susijusius renginius ir skatina nekomercinio meno plėtrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius