-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Lietuvos“ kino teatras paskutinį kartą atveria duris

Modernaus meno centras ketvirtadienį pristatė ekskursijų ciklą po buvusį „Lietuvos“ kino teatrą. Tai viena iš paskutinių progų apsilankyti prieš daugiau nei dešimtmetį uždarytame kino teatre, kurio griovimo darbai turėtų prasidėti dar šiemet.
Buvęs „Lietuvos” kino teatras
Buvęs „Lietuvos” kino teatras / Valerijos Guiskajos/15min nuotr.

Nors oficialiai kino teatras „Lietuva“ duris užvėrė 2005 m. rugsėjo 25 d., dar kelis liepos ketvirtadienius Modernaus meno centras kviečia į jų rengiamas ekskursijas, kurių metu galima atsisveikinti su pastatu-miesto legenda.

Lietingą popietę pavieniai žmonės būriavosi po siauru ir vietomis prakiurusiu „Lietuvos“ kino teatro stogu. Milžiniški pastato langai užkalti, padengti keliais sluoksniais plakatų. Virš jų seniai nebekaba įvairiaspalvės lauko reklamos.

Pagrindinė kino salė, kurioje kabojo vienas didžiausių ekranų Europoje (plotas siekė net 200 m2) ir sutalpindavusi net 983 žiūrovus, dabar visiškai tuščia ir aptverta stop juosta.

Kažkada praeivius pasitikdavo poetiška jau tada uždaryto pastato pašonė: „Sausas vynas, saldūs žodžiai“, dabar kino teatro fasadas primena apie aršią diskusiją tarp gatvės menininkų – „bomberiai“ prieš „vaikus, žaidžiančius tarp rankų“.

Fojė smalsuolius pasitinka šūsnimi senų plakatų ir vos pro užkaltus langus prasiskverbiančia šviesa. Kiek pramogai, kiek saugumo sumetimais (kadangi avarinės būklės pastate gausu siurprizų po kojomis) kiekvienas gauname po prožektorių. Prasideda šviesų žaidimas.

Leidžiantis laiptais žemyn pasitinka kažkada ne vienam teatro lankytojui žadą atėmusi siena su gausybe kino pasaulio vardų.

Pagrindinė kino salė, kurioje kabojo vienas didžiausių ekranų Europoje (plotas siekė net 200 m2) ir sutalpindavusi net 983 žiūrovus, dabar visiškai tuščia ir aptverta stop juosta. Kelios ertmės projektoriams užmūrytos, ekrano vietoje žioji skylė, į tylią erdvę įleidžianti blankią šviesą. Projektorinėje sienos vietomis kiek apdegusios – tikėtina, jog tai prieglobsčio ar egzotiškesnės išgertuvių vietos jau uždarytame kino teatre ieškojusių benamių ar landaus jaunimo „palikimas“.

Valerijos Guiskajos/15min nuotr./Buvęs „Lietuvos” kino teatras
Valerijos Guiskajos/15min nuotr./Buvęs „Lietuvos” kino teatras

Greitu metu avarinės būklės pastatas bus pakeistas nauja kultūrinė erdve – išdygs Modernaus meno centras.

Leidžiantis laiptais žemyn pasitinka kažkada ne vienam teatro lankytojui žadą atėmusi siena su gausybe kino pasaulio vardų. Dabar atsilupinėję tapetai patvirtina, kad laikas geriausias teisėjas, kas vertas atminimo, o kas ne.

88-oji salė, kuri talpino 88 žiūrovus, pasitinka šlapimu ir drėgme atsiduodančia kilimine danga. Anksčiau čia buvusius krėslus buvo priglaudęs kino centras „Skalvija“, tačiau net ir jis, lyg tyčia šiemet, atsisveikino su senosiomis kėdėmis.

Valerijos Guiskajos/15min nuotr./Buvęs „Lietuvos” kino teatras
Valerijos Guiskajos/15min nuotr./Buvęs „Lietuvos” kino teatras

Greitu metu avarinės būklės pastatas bus pakeistas nauja kultūrinė erdve – išdygs Modernaus meno centras, kurį kartu su lietuvių komanda „Do architects“ projektuos žymus užsienio architektas Danielis Libeskindas.

Naujame meno centre, kurio pagrindinis siekis – kultūrinė edukacija, biurų kompleksai, kaip sklandė gandai, nebus įkurti. Taip pat neplanuojamas ir joks senojo kino teatro atminimas.

„Lietuvos“ kino teatro griovimo darbai turėtų prasidėti vėliausiai šių metų lapkričio mėnesį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius