-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Paskutinį vasaros savaitgalį palydės baltų kultūros ir muzikos festivalis „Mėnuo Juodaragis”

Šį – paskutinį vasaros savaitgalį (rugpjūčio 24-26 d.) – vyks XV-asis baltų kultūros ir muzikos festivalis „Mėnuo Juodaragis”, žadantis nustelbti visas iki šiol vykusias festivalio laidas. Zaraso ežero saloje jau prasidėjus parengiamiesiems darbams, pristatomi paskutinės festivalio naujovės ir programos ypatumai.
Benas Šarka
Benas Šarka / Festivalio „Mėnuo Juodaragis” nuotr.

„Kiekvienas naujas „Mėnuo Juodaragis” gaunasi vis didesnis, turtingesnis už praėjusius, tačiau šiemet, atrodo, naujų idėjų daug kaip niekad. Ši festivalio laida žada būti įspūdinga jau vien dėl programos ore, o kažką nepaprasto savo pasirodymams ruošia visi dalyviai”, – sako organizatoriai.

Kad žiūrovai nepasiklystų gausoje veiklų ir pasirodymų „Mėnuo Juodaragis” pristato pirmąją Lietuvoje interaktyvią festivalio programėlę išmaniesiems telefonams su Android operacine sistema – ją galima rasti festivalio svetainėje mjr.lt. Programėlė ne tik informuos apie viską, kas vyksta festivalyje, bet padės orientuotis renginių žemėlapyje ir leis susikurti savo „Mėnuo Juodaragis” dienotvarkę. Pasak rengėjų, tai dar vienas pavyzdys, kaip sena sutinka nauja – išmaniosios technologijos padeda pažinti senąją kultūrą ir šiuolaikinę kūrybą.

Toks festivalio gidas tikrai pravers, nes greta muzikos, amatų, paskaitų ar kino šiemet laukia ir daug naujų užsiėmimų. Antai šalia tradicinio senųjų amatų ir kūrybos kiemo šiemet įsikurs Gamtininkų kiemas, kur kartu su Lietuvos ornitologų draugija bus galima pasigaminti inkilą ir išgirsti apie paukščių ir žmonių santykius.

Netikėtose festivalio vietose nutiks architekto Audrio Karaliaus inicijuotas EkoMenis – žmogaus ir gamtos kūryba, kurią skulptoriai ir kiti dailininkai lipdys kartu su Saule, Vėju, Vandeniu, Žeme, Mišku ir Žiūrovais.

Šeštadienio vakarą įspūdingą oro balionų paradą surengs Vilniaus oreivių asociacija. Švytinti balionų rikiuotė Zaraso saloje pamėgins atlikti šviesos kompoziciją su muzika, kurią specialiai šiai progai sukūrė alternatyvios muzikos kūrėjai Donis ir McKaras. Oro balionų paradą lydės saloje supinti degantys liaudiški sodai – magiškas ir unikalus lietuvių paveldas, atkurtas gamtoje ir dideliu formatu.

Šiais metais greta menų, muzikos, žinių lobyno ir visų paukščių įsitaisys Šarka. Benas Šarka. Žinomas Lietuvos menininkas avangardistas, performansų meistras, „Gliukų" teatro įkūrėjas B.Šarka „Mėnuo Juodaragyje” atliks savo spektaklį „Kiaurai", paties apibūdintą, kaip „Toks yra kiaurai laižantis pasaulio grožis”.

„Mėnuo Juodaragis” savo programoje pristato dar vieną naujieną – svajingą ir giedrą poezijos pavakarę ąžuolo paunksmėje, kurioje savo kūrybą skaitys net septyni jauni, talentingi poetai: Donatas Petrošius, Jurgita Jasponytė, Ramunė Brundzaitė, Vytautas Stankus, Dainius Gintalas, Ilzė Butkutė, bei žymus Lietuvos žodžio kalvis Marius Burokas.

Festivalyje bus galima išvysti net tris fotografijos parodas, tarp kurių – pirmą kartą – ir užsienio svečio ekspozicija. Estijoje įsikūręs Vengrų institutas pristato garsaus vengrų etnologo dr. Mihály Hoppálo fotografijų parodą „Šių dienų šamanai”, gimusią 1991–2011 metais Sibire, Kinijoje, Pietų Korėjoje, kur dar gyvi archainiai gydomieji ritualai. Jo nuotraukose – tikros, nesurežisuotos situacijos ir pokyčiams nepavaldūs šamanai, puoselėjantys vietinį dvasinį kultūrinį paveldą ir pasaulio įvairovę. Kino ir paskaitų palapinę papuoš gražiausios paukščių fotografijos iš Lietuvos laukinės gamtos fotografijų konkurso „Gintarinis žaltys 2011”.  Skrajūnų temą papildys Lietuvos aviacijos muziejaus kvapą gniaužiančių fotografijų paroda apie Lietuvos aviaklubo istoriją.

Margoje „Mėnesio Juodaragio” muzikinėje programoje 3 scenose ir įvairiose kitose erdvėse pasirodys apie 50 kolektyvų ir atlikėjų. Tarp jų – net dešimt svečių iš užsienio – žymiausia Ukrainos post-folkloro grupė „DakhaBrakha”, juodmetalio puoselėtojai „Cruachan“ iš Airijos, neoklasikinės muzikos legenda „Ataraxia” iš Italijos, žymūs ambient skambesio kūrėjai „Troum” (Vokietija), charizmatiškas estiško ir ukrainietiško folkloro derinys „Svjata Vatra”, originali ethno-world grupė „Theodor Bastard“ (Rusija), kolektyvai iš Vengrijos, Baltarusijos, Lenkijos, Latvijos ir kitų šalių.

Saloje koncertuos ir žymūs lietuvaičiai – grupė „Skylė” su Aiste Smilgevičiūte, Andrius Mamontovas, Veronika Povilionienė su Lietuvos kariuomenės orkestru, Vytautas V.Landsbergis su kompozitoriumi Raimondu Rašpoliausku, grupė „Žalvarinis”, Alina Orlova, avangardinės ir elektroninės muzikos kūrėjai, įvairūs folkloro ansambliai ir kiti.

Festivalio rengėjai surinko ir gausią programos kraitę mažiesiems žiūrovams. Vaikų lauks įvairiausi rankdarbių būreliai, etnologės Gražinos Kadžytės, rašytojo Vytauto V. Landsbergio pasakojimai, mažųjų gamtininkų klubas „Lututė”, pasakos ir filmukai, proga pašaudyti iš lanko ar pagroti liaudies instrumentais.

O štai suaugusiųjų gurmanų laukia gardus ir putojantis siurprizas – su apeigom ir nuotykiais „Dundulio” bravore išvirtas festivalio alus – pirmasis kadaginis alus, pagamintas Lietuvos bravore.

Tris dienas ir tris naktis nuostabioje Zaraso salos gamtoje įsikurs palapinių miestelis, aidės koncertai ir šokiai, kvies paskaitos, kino filmai, senųjų amatų kiemas, įvairūs būreliai ir meniniai projektai, o kiekvienas žiūrovas taps savo programos kūrėju.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius