Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Piešiančiųjų slaptai darbai – aukcione

Lietuvos dailininkų sąjungos „Slaptosios piešiančiųjų draugijos” narių piešinių parodą „AKTAI” vasario 20-osios vakarą vainikavo netradicinė uždarymo ceremonija. Sostinės galerijoje „555” surengtame aukcione dalyviai turėjo išskirtinę progą įsigyti darbus iš pačių kūrėjų rankų.
Lietuvos dailininkų sąjungos „Slaptosios piešiančiųjų draugijos” narių piešinių parodą „AKTAI”
Lietuvos dailininkų sąjungos „Slaptosios piešiančiųjų draugijos” narių piešinių parodą „AKTAI” / Mariaus Vizbaro nuotr.

Šešioliktus metus skaičiuojanti „Slaptoji piešiančiųjų draugija“ viešumoje pasirodo tik kartą per metus. Tiesa, šiemet kūrėjai darbus pristatė net dvejose parodose, atidarytose beveik tuo pat metu, kurių viena pabaigta aukcionu. Jame kiekvienas autorius pristatė po 3 darbus. Likusius kūrinius svečiai be varžytinių galėjo įsigyti tiesiogiai iš autorių.

Mariaus Vizbaro nuotr./Lietuvos dailininkų sąjungos „Slaptosios piešiančiųjų draugijos” narių piešinių parodą „AKTAI”
Mariaus Vizbaro nuotr./Lietuvos dailininkų sąjungos „Slaptosios piešiančiųjų draugijos” narių piešinių parodą „AKTAI”

Dešimt autorių, viena paroda

Nors „Galerijoje 555“ apstu erdvės, tačiau net ir ji nesutalpino visų norinčiųjų autorių, tad laimingasis dešimtukas buvo renkamas burtų keliu. Per 200 pieštų aktų galerijoje pristatė 10 autorių: Arturas Aliukas, Paulius Juška, Ugnė Žilytė, Vidas Drėgva, Kazys Kęstutis Šiaulytis, Rima Gaižauskaitė, Asta Vasiliauskaitė, Arvydas Kašauskas, Skaistė Verdingytė ir Liuda Stankevičienė.

Galerijos įkūrėja ir savininkė Violeta Moščinskienė džiaugėsi sėkmingai piešėjams pritaikyta galerijos erdve ir dideliu gerbėjų susidomėjimu – paroda kasdien sulaukė daugybės lankytojų. Violeta užsiminė, jog aukciono metu dalis surinktų pinigų keliaus Telšiuose statomo kariliono, vieno iš varpų statybai paremti.

Nauja tradicija

Pasak parodos kuratorės Liudos Stankevičienės, piešėjų aukcionas – itin retas reiškinys Lietuvos meno plotmėje.

Jos teigimu, būtent dėl aukciono teko apriboti dalyvaujančių autorių skaičių, tačiau atskleidė, jog ateities planuose – visų grupės narių dalyvavimas. „Gal tai net taps tradicija“, – pridūrė menininkė.

Tarp aktų – škicai

Vienas draugijos narių, menininkas Kazys Kęstutis Šiaulytis – pieštuko iš rankų nepaleidžiantis autorius. Netikėtai stabtelėjęs prie svečių jis per kelias minutes gali nupiešti jų atvaizdą, vadinamą škicu. Būtent šio subtilaus žanro kūrinius K.Šiaulytis ir pateikė aukcione.

Mariaus Vizbaro nuotr./Lietuvos dailininkų sąjungos „Slaptosios piešiančiųjų draugijos” narių piešinių parodą „AKTAI”
Mariaus Vizbaro nuotr./Lietuvos dailininkų sąjungos „Slaptosios piešiančiųjų draugijos” narių piešinių parodą „AKTAI”

Tiesa, greitai pieštus škicus tiek parodos atidarymo, tiek uždarymo metu autorius svečiams dovanojo. K.Šiaulyčio teigimu, škicų jau yra nupiešęs keliolika tūkstačių – tai jis daro dalyvaudamas įvairiuose dailininkų sambūriuose. Paklaustas, kaip reaguoja jo škicuose portretuojami asmenys, kūrėjas atsakė, jog, niekas dar nesiskundė.

Pieštas aktas – nepopuliarus žanras

Autorė Liuda Stankevičienė prasitarė, kad pieštas aktas – sunkiai suprantamas ir kartais prieštaringai vertinamas žanras. Pasak jos, aktas retai pageidaujamas butuose ar namuose, ypač tuose, kuriuose yra mažų vaikų: „Kai kam tai gali pasirodyti nepadoru, tačiau mes kaip kūrėjai gilinamės į sudėtingas žmogaus kūno linijas, siekiame perteikti judesį.“

Galerijos savininkė V. Moščinskienė pridūrė: „Žinau, kad aktų parodoms nėra lengva susirasti salę, kuri atitiktų ne tik kūrėjų, bet ir meno mylėtojų reikalavimus, nesikirstų su etika, moralės ir dorovės principais. Mūsų galerija pernai pristatė vienos dienos plenerinę tapytojų parodą „Nude“, o šiuos metus labai sėkmingai pradėjome puikia LDS narių pieštų aktų paroda“.

Santūrūs lietuviai labiau vertina, jų manymu, ilgaamžiškesnę aliejinę tapybą. Tačiau piešėjų paroda, sulaukusi didelio lankytojų dėmesio ir pripažinimo, byloja, kad piešinys kaip archetipiškiausias žanras XXI amžiuje grįžta į savo klestėjimo laikus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius