Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Pirties diena“ – pirmas blynas neprisvilo

Manantieji, kad trumpąjį savaitgalį organizuoti „nišinį“ renginį, kuriame net alaus nebus, yra beviltiška, klydo. Praėjusį sekmadienį Rumšiškėse pirmą kartą Lietuvoje buvo organizuota „Pirties diena“ – renginys, skirtas sveikos gyvensenos ir lietuviškos pirties mėgėjams. Renginys vyko su šūkiu „Pažink lietuvišką pirtį“, o pagrindinis šventės akcentas – Rumšiškių muziejaus teritorijoje atkurta dvigalė dvaro pirtis, vienu metu garinėje talpinanti net 25 pirties mėgėjus.
„Pirties dienos“ metu buvo daromas ir masažas
„Pirties dienos“ metu buvo daromas ir masažas / Organizatorių nuotr.

Apsilankiusių kiekis šiame renginyje viršijo bet kokias prognozes – renginio vietą užplūdo minios ištroškusių sužinoti ir pamatyti kokybiškos pirties procedūras, išgirsti pranešimų apie tradicinę pirtį ir jos papročius. Rumšiškių muziejaus duomenimis tą dieną įėjimo bilietus įsigijo per 4000 žmonių. Prieš renginį anonsuotas rekordas, kad šventės metu pirtyse apsilankys iki 100 pirties gurmanų, buvo pagerintas dvigubai - atstatytos dvigalės pirties garą ragavo per 200 žmonių.

„Pirties dienos“ vienas iš kertinių akmenų buvo konferencija. Joje pranešimus skaitė etnologas prof. Libertas Klimka, humanitarinių mokslų daktaras Eligijus Juvencijus Morkūnas, ikikrikščioniškosios Lietuvos istorijos tyrėjas Aivaras Lileika, „Pirties akademijos“ vadovas Rimas Kavaliauskas, kuris konferenciją vainikavo profesionalaus vanojimo demonstracija. Klojimo teatras, kuriame vyko konferencija, buvo sausakimšas, pustrečios valandos pranešimų kantriai klausėsi apie 400 klausytojų.

Žaliojo kermošiaus prekybininkai švytėjo šypsenomis, nes prekyba vyko intensyviai, o ir kiekvienas iš jų pažymėjo, kad tokios malonios ir motyvuotos publikos seniai nematė – visi labai domėjosi įvairiais pirties atributais, kosmetinėmis priemonėmis, gintaro ir medaus preparatais, skirtais pirčiai, buvo galimybė išvysti muilo gamybos iš pelenų procesą, sužinoti slaptų žolelių antpilų receptų.

Pirmose vantų rišimo varžytuvėse dėl geriausių klasikinės vantos ir originaliausios vantos autorių vardo grūmėsi ir jaunas ir senas, tiek moterys, tiek vyrai. Už išmonę ir meistriškumą buvo atlyginta rėmėjų dovanomis.

Unikalus dalykas tai, kad šventės idėjos autorė ir vykdytoja „Lietuviškos pirties bičiulių draugija“ renginį pristatė visuomenei visiškai nemokamai, remdamasi tik savo narių entuziazmu ir geranoriškumu. Tarp daugybės vasaros renginių šis išsiskyrė tuo, kad jame nebuvo vietos alkoholiui, kad žmonės galėjo išbandyti pirčių malonumus ir masažus, gauti atsakymus į rūpimus pirčių statybos klausimus, taip pat ir savo draugiška atmosfera.

Po metų, trečiąjį birželio savaitgalį toje pačioje vietoje Rumšiškių liaudies buities muziejuje įvyks antroji „Pirties diena“. Tradicijos atgimsta ir tęsiamos.

Renginio organizatoriai: Lietuviškos pirties bičiulių draugija, Lietuvos liaudies buities muziejus, VšĮ „Pirties akademija“, UAB „Agentūra ŪPAS.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius