Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po 40 metų atgimsta miuziklas „Devynbėdžiai”

Šį rudenį valstybinis dainų ir šokių ansamblis „Lietuva“ pristato savo ypatingą sezono premjerą – Giedriaus Kuprevičiaus ir Kazio Sajos miuziklą „Devynbėdžiai“, atnaujintą pačių autorių po pirmojo ir vienintelio pastatymo prieš keturis dešimtmečius. Šiuo metu vyksta paskutinės generalinės repeticijos ir jau trečiadienį „Devynbėdžiai“ iškeliauja į 16 spektaklių gastrolinį turą, kurio metu aplankys Pagėgius, Zarasus, Pasvalį, Birštoną, Ukmergę, Alytų, Panevėžį, Jurbarką, Klaipėdą, Šilutę, Kretingą, Kauną, Vilkaviškį, Anykščius, Tauragę ir Vilnių.
Miuziklas „Devynbėdžiai“
Miuziklas „Devynbėdžiai“ / Martyno Siruso nuotr.

Gediminas Girdvainis, Liudas Mikalauskas, Deividas Norvilas–Deivis, Egidijus Bavikinas, Jokūbas Bareikis, Arturas Varnas, Valerijus Jevsejevas, Ramūnas Urbietis – šie publikos mylimi scenos grandai dalinsis pagrindinius vaidmenis naujajame miuziklo pastatyme. Spektaklio režisierius – Nerijus Petrokas, scenografas – Sergėjus Bocullo, kostiumų dailininkė – Daiva Petrulytė, choreografas – Alfredas Kondratavičius, vaizdo projekcijų autorė – Vesta Obolevičiūtė, projekto meno vadovas – Giedrius Svilainis.

 Martyno Siruso nuotr./Miuziklas „Devynbėdžiai“
Martyno Siruso nuotr./Miuziklas „Devynbėdžiai“

Tikras lietuviško siurrealizmo šedevras. Būtent taip apibūdinama muzikinė alegorinė pasaka „Devynbėdžiai“, kurią Lietuvos literatūros klasikas Kazys Saja sukūrė dar 1974 m., tačiau pastatyta ji buvo tik kartą. „Siautėjome itin drąsiai“,  – taip tuometinį spektaklio pastatymą savo autobiografinėje knygoje prisimena kompozitorius Giedrius Kuprevičius. Ties naujuoju spektaklio pastatymu abu kūrinio autoriai dirbo daugiau nei metus. Giedrius Kuprevičius papildė spektaklį muzikiniais fragmentais, dramaturgas ir rašytojas Kazys Saja pakoregavo libretą bei praturtino jį naujais epizodais. Miuziklui sukurta originali scenografija, naujų prasmių suteikiančios vaizdo projekcijos ir XIX a. dvasią atspindintys kostiumai. Scenoje vienu metu galima bus išvysti daugiau kaip 70 profesionalų – kviestinių solistų, ansamblio „Lietuva“ dainininkų, šokėjų ir muzikantų.

 Martyno Siruso nuotr./Miuziklas „Devynbėdžiai“
Martyno Siruso nuotr./Miuziklas „Devynbėdžiai“

Naujieji „Devynbėdžiai“ yra dainingi ir jausmingi, juokingi ir graudūs, santūrūs ir dramatiški, kupini alegorijų, išryškinančių nūdienos aktualijas. „Kaip rasti vietos po saule sotesniam egzistavimui, neužgožiant dvasinių vertybių“ – svarsto miuziklo režisierius Nerijus Petrokas. Materialinės gerovės vaikymasis, siekis geresnės socialinės padėties neretai nustelbia tikrąjį žmogaus pradą, jo kūrybišką, laisve alsuojančią dvasią. Pataikaujant sistemai, iš baimės prarasti riebesnį kąsnį, žmonės nebeturi drąsos gyventi – džiaugtis, šokti, dainuoti, sakyti tiesą. Režisieriaus įsitikinimu, kultūra, menas yra tai, kas vienija žmones ir tautas, todėl jis neturėtų būti pavaldus jokiems politiniams žaidimams ar ekonomikos dėsniams.

Miuziklo siužetas stebina mistiniais vingiais bei pačiais keisčiausiais personažais. Veiksmas vyksta giriomis apaugusiame ir baravykais kvepiančiame Devynbėdžių kaimelyje, kur gyvena sumanūs, nagingi ir patys laimingiausi žmonės pasaulyje. Bet kartą į jų kaimą užsuka nekviesti svečiai iš užjūrio ir nuo tada ramiam Devynbėdžių gyvenimui pradeda diriguoti ne kas kitas, o galingas veislinis bulius Klemensas... 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius