-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po teatro mikroskopu – šiuolaikinio Hamleto istorija

Statant pirmąjį spektaklį teatro scenoje imtis Williamo Shakespeare‘o tragedijos – drąsus žingsnis, tačiau jaunos režisierės Rugilės Barzdžiukaitės drąsa – pamatuota. Dvejus metus skyrusi savo debiutinio spektaklio kūrimui, ji remiasi didžiojo dramaturgo archetipiniais personažais, tačiau kruopščiai ir su visomis detalėmis perkrausto juos į šiandieninę Lietuvą. Gruodžio 22 d. 19 val. Menų spaustuvėje bus pristatyta spektaklio „Hipokampas“ premjera, kurioje atgis dvi istorijos – šiuolaikinio Hamleto ir Ofelijos išpažintys psichoterapeuto kabinete.
Vaidotas Martinaitis spektaklyje „Hipokampas“
Vaidotas Martinaitis spektaklyje „Hipokampas“ / Menų spaustuvės nuotr.

Menų spaustuvės jaunųjų scenos menininkų programai sukurtame spektaklyje „Hipokampas“ svarbiausia vieta tenka aktoriams – Vaidotui Martinaičiui, Martynui Nedzinskui ir Indrei Patkauskaitei. Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje paraleliai studijavusi operatorinį meistriškumą ir teatro režisūrą Rugilė Barzdžiukaitė teigia norėjusi į teatro sceną perkelti tai, kas labiau būdinga kinui – „stambų planą“ ir „dokumentiškumą“. Specialiai tam buvo atsisakyta scenos ir sukurta balta kubo formos instaliacija bei kamerinė erdvė, kurioje žiūrovai gali stebėti aktorius iš labai arti – tarsi mikroskopu tyrinėti jų mimikas, subtilius gestus, balso tono pokyčius.

Atsisakydama teatrališkumo, didelės judesių amplitudės ir pakilių balso tonacijų, jauna režisierė keliauja po vidinius personažų pasaulius, o paskui save po klaidžius sąmoningos atminties labirintus vedasi žiūrovus. Todėl ir spektaklio pavadinimas – medicininis terminas, reiškiantis seniausią ir giliausiai nugrimzdusią žmogaus galvos smegenų dalį, kuri dėl formos panašumo į jūrų arkliuką vieno graikų anatomo buvo pakrikštyta „hipokampu“ (hippos graikiškai reiškia arklį, kampos – jūros gyvį).

„Hipokampo“ veiksmas vyksta steriliame psichoterapeuto kabinete. Pamažu atsiskleidžiant veiksmui, žiūrovai įvedami į griežtai apribotą ir klaustrofobišką spektaklio tikrovę, kurioje ypatingą atmosferą paryškina apšvietimas ir iš natūralių aplinkos garsų sudarytas garso takelis, kuriamas konceptualaus garso menininko PB8, sėdinčio čia pat tarp žiūrovų ir gyvai generuojančio garsus.

Spektaklis „Hipokampas“ bus rodomas Menų spaustuvės Juodojoje salėje gruodžio 22 d. 19 val. Bilietų kaina 20 lt, juos platina Tiketa.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius