Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Poezijos pavasaris“ klausytojus naktį pakvies prie laužo

Nelaužant tradicijų, gegužės 17-31 dienomis Lietuvoje skambės jubiliejinio 45-ojo tarptautinio festivalio „Poezijos pavasaris“ eilės. Per 115 festivalio renginių visoje Lietuvoje poezijos mylėtojai galės susitikti su skirtingų kartų mūsų šalies ir užsienio poetais, jų eiles skaitančiais ar dainuojančiais aktoriais bei kartu naktį pasėdėti prie laužo ir pasiklausyti poezijos.
Poezijos pavasaris 2009
Poezijos pavasaris 2009 / Alvydo Opulskio / 15min nuotr.

Šiais metais atnaujinome vakaro skaitymus – poezijos mėgėjus jie pakvies prie laužo į Vilniaus universiteto Botanikos sodą Vingio parke.„Šių metų festivalio programoje – daug naujų sumanymų ir tradicijų: „Poezijos pavasario“ almanacho išlydėtuvės ir sutiktuvės, romansų vakaras, mažoji knygų mugė, knygų apžvalgos, pristatymai, poezijos monospektakliai, jaunųjų poezijos ir dainuojamosios poezijos vakarai, moksleivių poezijos skaitymai, jaunųjų literatų dirbtuvės, poezijos atlaidai ir vakarai bei daugelis kitų renginių, – vardijo festivalio direktorė Janina Rutkauskienė. – Šiais metais atnaujinome vakaro skaitymus – poezijos mėgėjus jie pakvies prie laužo į Vilniaus universiteto Botanikos sodą Vingio parke.“

Aktoriai ir muzikai savo paruoštomis programomis kvies prisiminti jau išėjusius poetus – Salomėjos Nėries, Sigito Gedos, Bernardo Brazdžionio, Vandos ir Balio Sruogų, Albino Žukausko, Antano Jonyno, Dionizo Poškos, Simono Daukanto, Tomo Mano, Vinco Mykolaičio Putino tėviškėse, memorialiniuose muziejuose ir sodybose vyks jų kūrybos skaitymai.

Kaip ir kasmet, festivalį šiais metais lydės „Poezijos pavasario“ almanachas, kuriame poezijos gerbėjai ras jau nebe vieną, o dvi kompaktines plokšteles: viename jų savo eiles deklamuoja aštuoni Lietuvos poetai, o kitame – aktorių įskaitytos „Poezijos pavasarių“ laureatų eilės.

„Almanachas jau antrus metus eina kartu su balsu, tų poetų balsų daugėja – tai graži naujovė“, – džiaugėsi knygos sudarytojas poetas Vladas Braziūnas.

Jis aiškino, kad būsimiems almanacho autoriams šiais metais sufleravo keturis žodžius „čia“, „tūkstantis“, „metų“ ir „dabar“, todėl ši tema nuskamba ne vienoje eilėraščio eilutėje.

„Savo nuojautomis siekiau, kad eilėraščiai savo tekstais kalbėtųsi – ar šalia spausdinami, ar vieno poeto kūrinių blokas su kitu – ir taip iš visos knygos išeitų polilogas“, – pasakojo V.Braziūnas.

Almanachas jau antrus metus eina kartu su balsu, tų poetų balsų daugėja – tai graži naujovė...Šiais metais į Lietuvą atvyks 10 pakankamai žinomų ir pripažintų poetų iš užsienio – tarp jų latvis Juris Kronbergs, baltarusas Alesis Razanovas, austras Christoph Janacs ir kiti. Tuo tarpu 14 Lietuvos poetų savo kūryba dalintis išvyks į Airiją, Kaliningrado sritį, Vokietiją, Rusiją ir Lenkiją.

„Poezijos pavasaryje“ tradiciškai bus įteikti įvairūs apdovanojimai. Kaip išdavė festivalio direktorė, šių metų „Poezijos pavasario“ laureatu bus paskelbtas beveik 10 metų jaunesnis už patį festivalį Lietuvos poetas.

Festivalis „Poezijos pavasaris“ bendradarbiauja su nacionaline programa „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ (VEKS), iš kurios vienam didžiausių Lietuvos meno festivalių ir tęstinių projektų skirta 81 tūkst. litų. Kaip atviravo Rašytojų sąjungos pirmininkas Jonas Liniauskas, iš daugybės originalių sumanymų, kaip, pavyzdžiui, vienoje Vilniaus gatvėje iškabinti lenteles su eilėraščiais apie Vilnių, liko paremta užsienio poetų nakvynė, Lietuvos poetų gastrolės į užsienį, reklaminių lankstinukų leidyba bei padengta dar keletas smulkių išlaidų.

Festivaliui taip pat 75 tūkst.litų skyrė LR Kultūros ministerija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius