Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Prieš Auksinių scenos kryžių apdovanojimus – kontroversiška akcija

Pirmadienį teatro apdovanojimų „Auksiniai scenos kryžiai“ ceremonijos metu, prie Klaipėdos dramos teatro, kuriame ir vyks ceremonija, rengiama jau dabar daug kontroversiškų reakcijų sulaukusi akcija „Dedu kryžių ant scenos kryžių“.
„Auksinis scenos kryžius“
„Auksinis scenos kryžius“ / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kaip praneša šią akciją organizuojantis Apeirono teatras, sumanymą inspiravo pastaruoju metu pastebėta ryški tendencija Lietuvos kultūros politikoje – proteguoti Nacionalinius ir valstybinius teatrus, ignoruojant profesionalius nepriklausomus teatrus.

Teatro apdovanojimai „Auksiniai scenos kryžiai“ – vienas iš tokios politikos pavyzdžių.

Teatro kritikas, teatrologas Andrius Jevsejevas teigia: „Liūdna, kad nevalstybiniai teatrai, metų metus bene vieninteliai reprezentavę mūsų šalies teatrinę kultūrą užsienyje ir formavę Lietuvos teatro veidą, yra sistemingai, su LR Kultūros ministerijos žinia ir palaikymu, eliminuojami iš oficialiojo Lietuvos teatrinio gyvenimo ir viešojo diskurso, o individualų, aktualų ir ambicingą šiuolaikinį teatrą kuriantys žmonės yra tiesiai šviesiai įvardijami kaip „teatras+“ ir nustumiami į teatrinio pasaulio hierarchijos paraštes.

Šiųmetiniai „Auksiniai scenos kryžiai“, kaip jau ne vienas pastarojo meto Lietuvos scenos meno procesus administruojančių institucijų politinis veiksmas (pvz., Lietuvos kultūros tarybos kultūros ir meno projektų dalinio finansavimo konkurso I-asis etapas, LR Kultūros ministerijos organizuojamas D.Tamulevičiūtės konkursas ir kt.), jauniems, ambicingiems ir nepriklausomiems kūrėjams tiesiai šviesiai sako: važiuokite iš čia, jūs čia nereikalingi, nes šioje šalyje nėra vietos jaunystei, naujoms idėjoms ir kūrybiškumui“.

Akcijos metu bus simboliškai uždegamos žvakutės prie Klaipėdos dramos teatro, o po jos – organizuojama dalyvių diskusija Apeirono teatre. Prie akcijos kviečiami prisijungti nevalstybinių teatrų atstovai, nepriklausomi kūrėjai, teatro mylėtojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius