-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Religinę bendruomenę piktinantį festivalį „Velnio akmuo“ organizatoriai pateisina

Praėjus nepilnam mėnesiui po Anykščiuose liepos 16–18 dienomis vykusio muzikos festivalio „Velnio akmuo“, viešai atskleistas Anykščių religinės bendruomenės nepasitenkinimas dėl festivalio turinio neliko nepastebėtas festivalio organizatorių. Vietinėse Anykščių žiniasklaidos priemonėse buvo pranešta, jog priešiškai nusiteikę parapijiečiai savo iniciatyva surinko virš 200 parašų, o laiškas su parašais buvo išsiųstas Teisingumo ministerijai prašant išsiaiškinti, ar nebuvo pažeista Konstitucija ir Žmogaus teisės.
Mayhem, Velnio Akmuo 2010
Mayhem, Velnio Akmuo 2010 / Martynas Pocius

Anot Anykščių Šv.Mato bažnyčios klebono Stanislovo Krumpliausko, parašai pradėti rinkti išvydus festivalio nuotraukas, ypač tas, kuriose užfiksuota norvegų grupė „Mayhem“. Parašus prieš festivalį rinkusius žmones šokiravo „Mayhem“ vokalistas, dėvėjęs apdarus, primenančius katalikų bažnyčios sutaną, ir ant krūtinės pasikabinęs didžiulį apverstą kryžių.

Savo ruožtu festivalio organizatoriai nemano, kad „Mayhem“ muzikinis pasirodymas kaip nors pažeidė Lietuvos įstatymus, Žmogaus teises ar Konstituciją. Pasirodymo metu naudotas liturginius apdarus primenantis kostiumas, apverstas kryžius ir kartuvių kilpa yra grupės sceninis įvaizdis, dekoracijos, muzikiniam spektakliui reikalingos priemonės, pabrėžiančios šou atlikėjų kūrybinę išraišką ir ideologiją.

Organizatoriai teigia, kad net ir tokį prieštaringai vertinamą įvaizdį turinti grupė savo pasirodymu nesiekė įžeisti ar kiršinti bendruomenę. Scenoje nebuvo burnojama prieš bažnyčią, nebuvo deginama biblija ar kitaip niekinama religija. Grupės vokalistas Attila duotame interviu kalba: „Labiausiai norime pabrėžti dvasios laisvę, kūrybos laisvę mene, muzikoje. <…> Norime būti laisvi nuo bet kokių apribojimų, nes laisvė yra svarbiausia. Taip pat mums įdomūs tamsieji Gamtos aspektai. Anksčiau Gamta buvo gerbiama kur kas labiau, tačiau pastaruoju metu įvairūs religiniai niuansai nustūmė ją į antrą planą”.

Savo ideologiją festivalyje matytais kūrybiniais, scenografiniais sprendimais išreiškianti norvegų grupė „Mayhem“ yra garsi visame pasaulyje. Jos gyvi pasirodymai yra ne vien muzikos atlikimas, bet ir tam tikras spektaklis. „Mayhem“ performansai visuomet yra radikalūs, ekstremalūs ar net šokiruojantys, tačiau dėl to grupė nėra draudžiama demokratiškose Vakarų Europos šalyse, o jos koncertus rengiantys organizatoriai nėra baudžiami. Tai rodo grupės populiarumas, dažni pasirodymai didžiausiuose bei prestižiškiausiuose Europos festivaliuose ir minios gerbėjų, vertinančių grupės profesionalumą, muziką, kūrybinę mintį ir išraišką scenoje.

Organizatoriai stebisi kategoriška Anykščių religinės bendruomenės reakcija ir žingsniais, žlugdančiais festivalį, kuris, organizatorių nuomone, pačiam miesteliui yra naudingas. „Net neabejoju, kad didžioji dalis Anykščių gyventojų festivalį palaiko ir juo didžiuojasi, kaip ir festivalio gerbėjai iš visos Lietuvos. Tuo tarpu religinė Anykščių miesto bendruomenė tik dėl jai pačiai žinomų priežasčių siekia festivalį sužlugdyti ir ieško menkiausių priekabių. Pernai buvo piktinamasi dėl festivalio pavadinimo ir grupės „Sepultura“ dalyvavimo, šiemet dėl „Mayhem“ pasirodymo. Visoje Vakarų Europoje ir „Mayhem“, ir sunkiosios muzikos festivaliai yra normali kultūros dalis, o religinė bendruomenė negaišta laiko tokiems dalykams. Tuo tarpu mūsų provincijoje inicijuojama „teisybės“ paieška. Tai verčia galvoti apie žmonių neišprusimą, senamadiškumą, netoleranciją ir nepagrįstą kritiką, nesuvokiant šiuolaikinės kultūros ir meno ypatumų. Kažkodėl niekas nebando žlugdyti pačių radikaliausių modernaus ir šokiruojančio meno performansų, necenzūruoja tam tikrų filmų ir net nedraudžia kalbėti A.Šliogeriui, nelaiko tabu A.Maceinos minčių. Verčiau atkreipkime dėmesį, kokias vertybes viešai eskaluoja populiarioji masinė Lietuvos kultūra ir kiek joje yra purvo, amoralumo, smurto ir kitokio nužmogėjimo“, – organizatorių požiūrį dėsto festivalio kūrybos vadovas Vaidas Voronavičius.

Organizatoriai pateisina įspūdingiausią festivalio „Velnio akmuo“ grupę. Paskutinis „Mayhem“ albumas „Ordo ad Chao”, pasižymintis muzikiniais eksperimentais, vertinamas ne tik sunkiosios muzikos gerbėjų. 2008 metais albumas buvo pakilęs net į 12 Norvegijos muzikos topų vietą ir tais pačiais metais Norvegijos Grammy apdovanojimuose laimėjo geriausio sunkiosios muzikos albumo titulą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius