Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saulius Paukštys pristatys parodą „Veidrodžiai ir atspindžiai“

Galerijoje „Meno erdvė – Oslo namai“ (Mindaugo g. 27, Vilnius) liepos 29 d.18 val. bus atidarome fotomenininko Sauliau Paukščio paroda „Veidrodžiai ir atspindžiai“
Parodos kūrinys
Parodos kūrinys / Sauliaus Paukščio nuotr.

Parodos anotacija parengė Ieva Meilutė-Svinkūnienė

Dar 9-o dešimtmečio viduryje fotomenininkas Saulius Paukštys (g. 1964) kūrė fotomontažus, sluoksniuodamas miesto vaizdus su žmonių portretais, artimiausią aplinką su netikėtomis detalėmis, taip realų vaizdą paversdamas kiek vaiduoklišku, tačiau savo dvasia realesniu už realų, tokiu būdu iš poros ar daugiau kadrų sukurdamas naują – savo realybę.

Fotografinius montažus menininkas pristato ir šioje parodoje. Tačiau čia jie jau kiek kitokie. Fuerte Venture saloje S. Paukštys fiksuoja prieš milijonus metų iš sustingusios lavos susiformavusius akmenis ir jų dauburėliuose telkšantį vandenį. Pakraščiuose susidaręs dumblas liudija, jog šios balos greičiausiai jau seniai žiūri į virš savęs plytintį dangų, praskrendančius paukščius, galbūt ir kartkartėmis virš savęs pasirodantį palinkusį žmogaus veidą. Tačiau dabar menininkas šiuose praeito laiko ir dabarties veidrodžiuose patalpina savo gyvenimo, prisiminimų, apmąstymų atspindžius: tiek kultūrinius – Tibeto šventyklas bei vienuolius, vaikus, tiek istorinius – praeito amžiaus vidurio portretus, o taipogi šių dienų moterų aktus. Vaizduose persipynęs laikas, kultūros, siužetai atrodo tarsi regėjimai, sapnas, sumišęs su atsiminimais bei aistromis.

Spalvotai fotografuotos uolienos atrodo tokios pat bespalvės, kaip į kadrą įmontuotos juodai baltos fotografijos. Ir nors ant akmenų žaliuojančios kerpės ir telkšančiam vandeny susidaręs dumblas įneša spalvos, tačiau ši tarsi ne atgaivina, o dar labiau nužudo vaizdą. Praėjusio amžiaus vidurio portretas aprėmintas žalsvu dumblo sluoksniu primena apsamanojusį antkapinį paminklą. Kitur lavos raštai susilieja su fotografijose matomais debesimis ar medžių siluetais, kol galiausiai susidaro įspūdis, jog čia viskas yra suakmenėję: sustingę besišypsantys ar mąslūs veidai su visu matomu aplink vykstančiu gyvenimu atrodo tarsi fosilijos. Visos šios nuotraukos tarsi laiko išgraužtos stiklo fotoplokštelės, o iš tiesų – tai vaizdas, išgraužtas praeities, užmaršties, naikinamas kitų prisiminimų. Šios fotografijos – tai savotiški fotomenininko atminties “sekretai”, kuriuos kiek prakasęs žemę autorius pro stikliuką leidžia pamatyti ir mums.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius