Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Savaitgalį į Vilnių suvažiuoja užsienio šokio ekspertai

Gegužės 3 d. prasidėjęs tarptautinis šiuolaikinio šokio festivalis „Naujasis Baltijos šokis '16“ į Lietuvos sostinę sukvietė ne tik pasaulinio garso trupių ir choreografų, bet ir šokio ekspertų iš Europos ir Šiaurės Amerikos.
Ingrida Gerbutavičiūtė
Ingrida Gerbutavičiūtė / Dmitrijaus Matvejevo nuotr.

Dvi dienas – gegužės 6-ąją ir 7-ąją – Menų spaustuvėje vyks Lietuvos šokio „Pitch Sessions“, kur trumpai žodžiu, pasakojimu ar ištrauka iš spektaklio svečiams iš užsienio prisistatys tėvynėje ir svetur gyvenantys bei kuriantys lietuviai choreografai ir trupės.

Vyksta trečius metus iš eilės

Šiemet dvidešimtmetį minintis „Naujasis Baltijos šokis“ trečią kartą organizuoja lietuvių šokio platformą „Pitch Sessions“, kur stebėti lietuvių choreografų ir trupių pasirodymų atvyksta užsienio šokio ekspertai. Tai – festivalių, teatrų direktoriai, įvairių šokio organizacijų prodiuseriai, tarptautinių projektų vadybininkai, šokio kritikai ir choreografai. Šį savaitgalį Vilniuje viešės dvi dešimtys svečių iš Jungtinių Valstijų, Kanados, Jungtinės Karalystės, Prancūzijos, Italijos, Vokietijos, Čekijos, Suomijos, Bulgarijos, Baltarusijos, Ukrainos ir Latvijos.

Tarp jų – garsus kanadiečių prodiuseris Jimas Smithas, šokio kritikė, lietuvių pasirodymus stebėjusi ir pernai, Svetlana Ulanovskaja iš Baltarusijos, tarptautinės šokio mugės „Internationale Tanzmesse NRW“ atstovas Romanas Arndtas iš Vokietijos, Niujorko vasaros scenos festivalio atstovė Danni Gee, „Journal.dance.lv“ vyriausioji redaktorė, šokio kritikė, dramaturgė Inta Balodė iš Latvijos, vienos svarbiausių Jungtinės Karalystės šokio institucijų „The Place“ atstovės ir daugelis kitų.

„Pitch Sessions“ projekto vadovės, šokio kritikės Ingridos Gerbutavičiūtės teigimu, panašios šokio platformos, kuriose trumpai pristatomi pilno metro darbai arba jų ištraukos, populiarios visame pasaulyje įvairių meno sričių renginiuose. Toks kūrybinių darbų ir metodų pristatymas naudingas ir vienai – „parduodančiajai“, ir kitai – „perkančiajai“ – pusei.

„Džiugu, kad ir mes jau trečius metus iš eilės galime pakviesti užsienio šokio ekspertus, pristatyti jiems naujausius darbus ir sėkmingiausius projektus, tartis dėl lietuvių šiuolaikinio šokio darbų, gastrolių užsienyje ir megzti bendradarbiavimo ryšius. Tarptautinėje rinkoje pamažu tampame atpažįstamais, savais, lygiaverčiais žaidėjais. O tai labai svarbu, jei norime, kad į mus būtų žiūrima kaip į visaverčius partnerius, o ne kaip į buvusią sovietinio bloko valstybę“, – sakė I.Gerbutavičiūtė.

Savo darbus pristatys 20 lietuvių

Šiandien nuo 16 val. ir rytoj nuo 11 val. Menų spaustuvės III studijoje trumpai žodžiu, pasakojimu ar ištrauka iš spektaklio prisistatys šokio teatrai „Dansema“, „PADI DAPI Fish“, „Airos“, „Aura“, urbanistinio šokio teatras „Low Air“, kūrėjų komanda „Stage Strangers“, „WE Company“, Menų spaustuvė, šokėjai ir choreografai Austėja Vilkaitytė, Mantas Stabačinskas, Marius Pinigis, Marius Paplauskas, Indrė Puišytė, Ula Liagaitė, Miglė Praniauskaitė. Iš Belgijos atvyko Liza Baliasnaja ir Povilas Bastys, iš Nyderlandų – Andrius Mulokas, iš Jungtinės Karalystės – Ieva Kuniskis, iš Ispanijos – Ugnė Dievaitytė.

„Šių užsienio šokio ekspertų vizitų rezultatas – spektaklių „Contemporary?“, „ID:D&G“, „Mozaika“, „Feel-Link“, „Spalvoti žaidimai“ gastrolės Airijoje, Albanijoje, Bulgarijoje, Švedijoje, Prancūzijoje, Ukrainoje, Latvijoje, toliau mezgami meninio bendradarbiavimo ryšiai su Vokietija, Ispanija, Anglija ir JAV. Šie vizitai ne tik padeda intensyviai skatinti Lietuvos šiuolaikinio šokio eksportą, bet ir įvairius skirtingo intensyvumo mainus ir bendradarbiavimo projektus“, – paaiškino projekto koordinatorė Gintarė Masteikaitė.

Vytauto Petriko nuotr./Šokio teatras PADI DAPI Fish
Vytauto Petriko nuotr./Šokio teatras PADI DAPI Fish

Su kaupu grįžtanti investicija

„Pirminė investicija, leidžianti į Lietuvą kviestis užsienio šokio ekspertus, yra iš tiesų nedidelė, palyginti su tuo, kiek kultūrinio ir ekonominio pelno „grąžina“ šiuolaikinio šokio projektai, rodomi svečiose šalyse. Labai džiaugiamės, kad dalį ekspertų, atvykstančių į savaitgalio „Pitch Sessions“, vizitų parėmė Lietuvos kultūros institutas“, – sakė I.Gerbutavičiūtė.

Pasak jos, šis projektas džiugina ne tik didžiuliu potencialu keistis kūrybinėmis mintimis su užsienio partneriais, bet ir tuo, jog šiuolaikinis šokis įrodo, kad reprezentaciniu šalies veidu gali būti ne tik dramos teatro, operos ar baleto spektakliai, bet šiuolaikinio šokio darbai, kurie keldami aktualias socialines ir politines problemas tampa stipria grandimi šalies kultūros politikoje.

Projektą remia Lietuvos kultūros taryba. Programa, nors ir skirta šokio profesionalams, yra atvira ir vietos žiūrovams. Renginys nemokamas, tačiau norintiems į jį patekti reikėtų registruotis gintare@menuspaustuve.lt. Visa platesnė informacija ir programa – www.dance.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius