Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiaulietiškos Užgavėnės – su „Pavasario linksmybėmis“

Jau penktą kartą Šiauliuose organizuojama Užgavėnių šventė. Ji vyks kovo 2 dieną Žaliūkių malūnininko sodyboje. Šventės programoje šiauliečiai galės išvysti Lašininio ir Kanapinio kovą, pamatyti meno kolektyvų pasirodymus. Praalkę svečiai galės pasivaišinti iškepta Žaliūkių duonele, paragauti gardžių blynų, sotaus šiupinio, karšto alaus.
Šventės akimirka
Šventės akimirka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Užgavėnėse laukia ir pramogų gausa: linksmiausios blyninės rinkimai ir žiemos pramogos, Morės deginimas ant laužo, įvairios varžytuvės, dainos, šokiai ir pokštai kartu su persirengėliais. Turgelyje ir mugėse bus galima įsigyti tautodailės dirbinių ir skanėstų.

Donelaitiškos Užgavėnės

Anot šventės organizatorių – Šiaulių kultūros centro, Užgavėnės yra viena mylimiausių ir gausiausiai lankomų miestiečių švenčių. O šiemet renginys išsiskirs savo literatūriškumu ir pavasariškumu. Kaip žinia, šie metai buvo paskelbti lietuvių grožinės literatūros pradininko, poemos „Metai“ autoriaus, Kristijono Donelaičio metais, todėl Užgavėnės šį kartą tiesiogiai atkartos šios poemos „Pavasario šėlsmas“ dalį.

Šiemet renginys išsiskirs savo literatūriškumu ir pavasariškumu.

Pasak Šiaulių kultūros centro direktoriaus pavaduotojos Dianos Martinaitienės, organizatoriams kilo klausimas, ką gi reikės vyti iš kiemo, kai žiema taip greitai pasitraukė ir lauke jau vyrauja šilti orai. Tad, užuot lauk vijus žiemą, kilo mintis pasitikti pavasario pradžią ir susieti šią šventę su poemos „Pavasario linksmybės“ dalies interpretacija.

Užgavėnėse pamokslus sakys iš poemos atkeliavę veikėjai Slunkius ir Pričkus. Šventėje bus patiektas „Pavasario linksmybėse“ aprašytas patiekalas – žemaitiškas šiupinys. Šiais metais visos tradicinės šventės, vyksiančios Žaliūkių sodyboje, – Kupolinės ir Žolinės, ir advento pradžia – atspindės visas „Metų“ poemos dalis.

Linksmybės pavasariškai

Ne veltui Užgavėnėse akcentuojamos pavasario linksmybės – renginyje bus stebuklingos slidės, kuriomis bus galima pačiuožinėti net ir per žolę. Pats įdomiausias akcentas, pasak organizatorių, – blynų kepimo varžytuvės bei linksmiausios blyninės rinkimai. Tad reikės gerokai pasistengti – komisija vertins ne tik skonį, bet ir kaip patys kepėjai atrodys, kaip pristatys iškeptus blynus.

ats įdomiausias akcentas, pasak organizatorių, – blynų kepimo varžytuvės bei linksmiausios blyninės rinkimai.

Organizatoriai džiaugiasi, kad šiais metais nėra sniego, todėl nepakaustytais Jaunųjų gamtininkų centro žirgais bus galima pajodinėti ir pasivažinėti.

Šiemet miesto kolektyvų muziką papildys naujos originalios programos. „Kolektyvuose yra bent po vieną meistrą, kurie moka gaminti Užgavėnių kaukes, tad, pradedant vestuvėmis baigiant daktarų konferencija, bus ką pamatyti šventėje. Folkloro ansamblių pasirodymus užbaigs visiems labai gerai pažįstama šiauliečių grupė „Kitava“, akcentuosianti tikrą pavasario pradžią“, - sako D. Martinaitienė.

Užgavėnėse bus galima išsiburti ateitį, įsigyti vaistų nuo negalavimų ir patys šventės svečiai galės dalyvauti gražiausios kaukės rinkimuose – tereikia atsinešti pačių pasigamintą kaukę. Teritorijoje esančiomis sūpuoklėmis galės pasidžiaugti šeimos ir ne tik. Supimasis taip pat yra tradiciškas – ne tik dėl linksmybių, bet ir kad būtų kuo geresnis derlius. Tad pasisupti kviečiami visi, kurie nori sulaukti kuo gausesnio derliaus.

Tikisi daug dalyvių

Organizatoriai tikisi, kad žmonės, atėję į šventę, patys bus linksmai nusiteikę ir nepasikuklins sudalyvauti atrakcijose, paišdykauti, papokštauti.

„Norėtųsi, kad dalyvius ne kažkas linksmintų, o kad patys mokėtų linksmai sudalyvauti šventėje. Jeigu kas groja – tegul eina šokti, jeigu kokia dainelė skamba, tegul drąsiai pritaria, o jei kokia rungtis – tegu nebijo sudalyvauti. Žmonės patys turi mokėti linksmai praleisti laiką“, - sako D. Martinaitienė.

Tikimasi, kad į šalį pasiskubinęs pavasaris suburs dar daugiau žmonių, o šilti orai leis pabūti šventėje iki pat pabaigos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius