Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiaulių dienos grįžta prie savo ištakų

Miestas ruošiasi 777 metų jubiliejui, kurį švęs visą savaitę nuo rugsėjo 16 iki 22 d. Renginių numatyta gausybė, kiekviena diena bus skirta tam tikrai temai. Laukiama tik gero oro. Antradienį šventės organizatoriai pristatė artėjančių renginių akcentus. Po nemenkos pertraukos startavo ir specialus šventės internetinis puslapis.
Šaulio paminklas
Šaulio paminklas / Wikimedia Commons nuotr.

Išnaudoja savitumą

Šiaulių dienos pastaraisiais metais nesutapdavo su miesto gimtadieniu. Šventiniai renginiai vykdavo rugpjūčio pabaigoje arba rugsėjo pirmosiomis dienomis. Šį kartą šventės rengėja Šiaulių miesto savivaldybė ir organizatorius Šiaulių kultūros centras nusprendė grįžti prie ištakų – kasmetinę šventę surengti būtent gimtadienio išvakarėse – Saulės mūšis įvyko prieš 777 metus rugsėjo 22 d.

Miesto vadovai prasitarė, kad svarstyti įvairūs variantai, bet galų gale pasirinkta ta savaitė, tad įvairiausi renginiai sutaps ir su kita prasminga švente – Baltų vienybės diena, kuri švenčiama Saulės mūšio išvakarėse – rugsėjo 21 d. Ši diena, kurios renginius, kaip ir kasmet, rengs Baltų kultūros centras, pirmą kartą Lietuvoje bus rengiama tarpvalstybiniu lygmeniu. Pasak šventės organizatorių, siekiama išnaudoti savitumą – Saulės mūšis, tautų vienybė. Prie renginių ciklo prisijungia ir Joniškio rajono savivaldybė, kuri turėtų surengti renginį Saulės mūšio vietoje.

Renginiai – visą savaitę

Šiaulių dienos pradėtos švęsti nuo 750-ojo jubiliejaus, per kurį kaip tik iškilo „Šaulio“ skulptūra. Tad neatsitiktinai būtent dabar nuspręsta miesto simboliu tapusią skulptūrą restauruoti. Šventiniams renginiams iš miesto biudžeto visai savaitei skirta 100 tūkstančių litų (pernai porai dienų buvo numatyta vos 30 tūkstančių litų). Dar apie pusę sumos turėtų skirti rėmėjai, tačiau organizatoriai viliasi, kad rėmėjų lėšų pavyks gauti kiek daugiau.

Prie šventės renginių prisidedantys Šiaulių universitetas, dvi kolegijos, Šiaulių profesinio rengimo centras, įvairios kitos švietimo, nevyriausybinės organizacijos programas rengs savo lėšomis. Kiekviena diena turi savo pavadinimą, nuo pirmadienio iki pat penktadienio vyks teminiai renginiai. Organizatoriai laukia palankaus oro, kadangi nemažai renginių numatyta po atviru dangumi, tad rudeninė dargana ar lietus gali pakoreguoti programą. Beveik visi renginiai nemokami.

Puošni eisena

Šventės organizatoriai akcentavo savaitgalio renginius, bet planuojamas ne ką mažiau įspūdingesnis atidarymo pasirodymas pirmadienį. Miesto mokinių, studentų, įvairių organizacijų ir įstaigų teatralizuota veikla „Gyvoji Šiaulių istorija“, kurią rengia režisierė Dalia Dargienė, konsultuoja istorikė Birutė Salatkienė. Penktadienį vyks miesto sveikinimo diena. Planuojama tradicinė amatų mugė, Šiaulių miesto burmistro Jackaus Sondeckio-Sondos 120-ųjų gimimo metinių minėjimas. Taip pat iškilminga miesto garbės piliečių pagerbimo ceremonija, o vakare – tradicinė eisena, motorizuota kolona ir šventinis koncertas.

Eisenos ir motorizuotos kolonos dalyvių prašoma pasipuošti ar papuošti savo transporto priemones geltonai arba kita šviesia spalva. Eisena pavadinta „Saulės takas“, tad dalyvius bus bandoma įamžinti iš paukščio skrydžio arba kitos aukštos vietos. Planuojamas įspūdingas šventinis koncertas – dalyvaus pučiamųjų orkestrai, jaunimo kamerinis choras „Atžalynas“, choreografijos studija „Aušrelė“ ir mušamųjų ansamblis „Ritmas kitaip“, kurie rengia bendrą pasirodymą. Bendrą pasirodymą su pučiamųjų orkestru rengia ir šiauliečių grupė „Colours of Bubbles“. Penktadienio programą turėtų vainikuoti meninis muzikos projektas „Breaking the Line“, kurį savo veiklos 90-mečio proga dovanoja AB „Šiaulių energija“.

Sieks rekordo

Šeštadienį vyks įvairiausi renginiai, skirti Baltų vienybės dienai. Šiauliečiai ir miesto svečiai galės ne tik pasižvalgyti po tautodailės ir amatų mugę, bet pasiklausyti folkloro ansamblių atliekamos muzikos, taip pat moderniosios muzikos, netgi mankštintis, sportuoti ar kitaip turiningai praleisti laiką. Vyks ir irklavimo regata. Vakare prie Talkšos ežero planuojamas pagrindinis pramoginės simfoninės muzikos koncertas „Simfonija Šiauliams“, kuriame dalyvaus Šiaulių simfoninis orkestras, solistai. Baigiamasis simfonijos pasirodymas bus atliekamas sinchroniškai su fejerverkais.

Atskirą renginių ciklą planuoja Šiaulių miesto viešoji biblioteka. Vyks įvairios parodos, edukaciniai užsiėmimai, konkursai, literatų dedikacijos, literatūrinius personažus įkūnys autorinės lėlės. Taip pat organizuojamas ir trijų Baltijos šalių menininkų pleneras, kurį užbaigs plenero darbų paroda, meniniai performansai. Visą savaitę kiekvienas galės prisidėti prie rekordo fiksavimo – bus pinama „Saulės pynė 777“.

Rimtoji programa

Be kultūrinės ir pramoginės programos suplanuota ir šviečiamoji. Šiaulių universiteto Socialinių mokslų fakultetas organizuoja mokslinę-praktinę konferenciją „Ekonomika ir verslas: darnio plėtros perspektyvos“, kuri vyks universiteto bibliotekoje (Vytauto g. 84). Visą dieną įvairiausius pranešimus ekonomikos ir verslo temomis skaitys socialinių mokslų dėstytojai, taip pat verslo praktikai, ekonomistai ir kiti.

Taip pat vyks ir tarptautinis forumas „Baltiškoji vienybė: komunikacijos perspektyvos“, kuris skirtas dviem pagrindinėms temoms: savivaldybių ir bendruomenių komunikacijai bei kultūrinei politinei komunikacijai. Jame turėtų dalyvauti Lietuvos ir Latvijos kultūros ministrai, abiejų šalių ambasadoriai ir kiti oficialūs svečiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius