-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Simfoninis orkestras kviečia į arabų pasakų pasaulį

Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras (meno vadovas ir vyr. dirigentas Gintaras Rinkevičius) šį šeštadienį, vasario 6 dieną, 12 val. Vilniaus kongresų rūmuose rengia koncertą vaikams „Tūkstantis ir viena naktis“.
Andrius Bialobžeskis
Andrius Bialobžeskis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Išplatintame pranešime spaudai teigiama, kad koncerte skambės N. Rimskio–Korsakovo simfoninės siuitos „Šecherezada“ ištraukos. Koncertą ves ir arabų pasakų ištraukas skaitys aktorius Andrius Bialobžeskis. Lietuvos valstybiniam simfoniniam orkestrui diriguos Lietuvos muzikos ir teatro akademijos simfoninio dirigavimo katedros aspirantūroje prof. G. Rinkevičiaus klasėje studijuojantis perspektyvus dirigentas Ričardas Šumila. 

Rusų nacionalinės kompozitorių mokyklos tradicijų kūrėjas Nikolajus Rimskis – Korsakovas paliko nemažai simfoninių kūrinių, tačiau vienas populiariausių – aistringai žaižaruojanti ir jausmų pasaulį budinanti simfoninė siuita „Šecherezada“. Parašyti šį kūrinį kompozitorių įkvėpė arabų „Tūkstančio ir vienos nakties“ pasakos. Prisotinta egzotinių rytų nuotaikų ir rusų liaudies melodijų, N. Rimskio – Korsakovo „Šecherezada“ dėka savo muzikos grožio jau daugiau nei šimtmetį yra daugelio pasaulio orkestrų repertuaruose.  Kūrinys keturių dalių: I – „Jūra ir Sinbado laivas“, II – „Pasakojimas apie princą Kalandarą“; III – „Jaunasis princas ir jaunoji princesė“; IV – „Bagdado mugė“.

„Tai bus labai įdomus koncertas! „Šecherezada“ yra spalvingas ir iliustratyvus kūrinys. O kadangi šiame koncerte muziką jungsime su pasakomis, tai turėtų sudominti ir mažuosius klausytojus. Galvodami apie juos, „Šecherezados“ muziką mes kažkiek sutrumpinome. O kadangi kompozitorius šį kūrinį parašė be jokių tekstų, man teko, drįstu sakyti, nemažas darbas – susipažinti su daugiau nei penkiasdešimt arabų pasakų ir atrinkti vaikams tinkančius ir įdomiausius jų momentus. Jie ir bus perskaityti koncerte. Tikiuosi, kad vaikams tai patiks!  Juk visi yra girdėję apie Sinbado laivą ir jo keliones.” – teigė R. Šumila.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius