Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šokiai, grybai, muzika ir vėjas

Nepaliauju stebėtis – dienos trumpyn, o savaitgalio renginių sąrašas vis ilgėja. Šįsyk per laisvadienius galima ne tik šiltai įsisupus į paltą pasidžiaugti rudenėjančia gamta ir vėju, bet ir iki soties prisišokti, pajusti prancūzišką dvasią ar išvysti vieną kitą miesto istoriją. Tik nepamirškite šaliko – vakarais stipriau pašąla, o juk peršalti kai mieste taip smagu, nesinorėtų.
Grybai
Grybai / „Scanpix“ nuotr.
franceprovence.co.uk/Alyvuogės.
Alyvuogės.

Grįžusieji iš pietų Prancūzijos visuomet pasakojo neįtikėčiausias istorijas apie pasakišką tų kraštų grožį, gardų maistą ir kvapnias prieskonines žoleles. O kur dar alyvuogės, jaukios miestelių gatvės... Ir buvęs ir nebuvęs šį savaitgalį Prancūzijos pietryčiuose esančio Provanso regiono dvasią galės pajusti beveik neiškišant nosies iš namų – Vilniaus rotušės aikštėje nuo 9 ryto iki 20 val.

Ar pažįsti miestą?

Jau šiandien Šiuolaikinio meno centre (ŠMC) prasideda ilgtai laukta X Baltijos tarptautinio meno trienalė „Miesto istorijos“. Ši, kas trejus metus rengiama, paroda yra didžiausias ir plačiausiai žinomas tarptautinis šiuolaikinio meno projektas Baltijos šalyse.

Organizatorių nuotr./Antrieji Valdovų rūmai. Viena iš miesto istorijų.
Antrieji Valdovų rūmai. Viena iš miesto istorijų.

2008 metais turėjusi vykti trienalė perkelta į 2009-uosius, kad sutaptų su Vilniaus – Europos kultūros sostinės metais, todėl yra skirta miesto temai, o daugybė joje rodomų kūrinių susiję su Vilniumi. „Miesto istorijos“ vyks ne tik Šiuolaikinio meno centro erdvėse, bet ir šiuo metu nenaudojamose patalpose Gedimino pr. 27. Tikras ir išgalvotas Vilniaus ir kitų miestų istorijas parodoje ir specialiuose renginiuose pasakos 80 menininkų iš 20-ies šalių. Trienalę „Miesto istorijos“ sudaro pagrindinė paroda „Juodos gulbės, tikros istorijos ir privačios tiesos“ (kuratoriai Ann Demeester ir Kęstutis Kuizinas) ir projektas „Vilnius COOP: trūkiai, fikcijos ir praktikos“ (kuratorės Vera Lauf ir Ūla Tornau). Daugiau informacijos rasite čia.

extreme-sports.lt nuotr./Burlentininkai
Burlentininkai

Vėjo vaikai

Jei jus žavi vandens purslai, vėjas ir kvapą gniaužiantys triukai, 300 km nuvažiuoti – mažas trukdis. Baigiantis bobų vasarai Lietuvos pajūryje įsitvirtino vėjuotas oras, tad ekstremalaus vandens sporto mėgėjai nutarė pasinaudoti palankiomis oro sąlygomis ir šį savaitgalį prie Kuršių marių surengti Drevernoje ir Ventainėje rengia jėgos aitvarų ir burlenčių varžybas. Jei nebijote vėjo, daugiau informacijos rasite čia.

Tuos, kurie pasiliks Vilniuje, klubas „Aula Blues club“ kviečia į mažąjį lietuvių – lenkų bliuzo festivalį, kuris penktadienio ir šeštadienio vakarais klausytojus pradžiugins įvairiu ir skaniu bliuzu. Šiandien publikai pasirodys „G.K.G Blues Cats“, „Š.V. Sodas“, „Senas kuinas“,  „Blues makers“& Bogdan Topolski iš Lenkijos  bei  kiti, o šeštadienį – „The Doors project“ iš Lenkijos.

Koncertų pradžia – 19 val. Bilietų kaina penktadienį – 15 Lt, šeštadienį – 20 Lt.

Šokiai su mintimi

Šeštadienį renginių organizatoriai „Yegaveda” kviečia prisijungti prie globalaus judėjimo vardan taikos ir sudalyvauti „Earthdance“ (liet. žemės šokių) festivalyje. Šio renginio tikslas – muzikos ir šokio pagalba suvienyti įvairiausių amžių, rasių ir pažiūrų žmones, nes muzika ir šokis – visiems suprantama universali kalba.

Organizatorių nuotr./„Earthdance“ tikslas – muzikos ir šokio pagalba suvienyti įvairiausių amžių, rasių ir pažiūrų žmones, nes muzika ir šokis – visiems suprantama universali kalba.
„Earthdance“

Šimtuose pasaulio vietų tuo pačiu metu minios susijungs šokyje. Lietuvoje lygiai 2 ryto rugsėjo 27d. įvyks „Earthdance“ kulminacija – „Malda už taiką“ – muzikinis kūrinys, kviečiantis jungtis prie taikos, vienybės ir tolerancijos kūrimo. Renginyje netruks ir įvairių artistų pasirodymų – ugnies fakyrų, žonglierių, break dance šokėjų, būgnininkų ir kt.. Mokytojų namų kiemelis renginio metu pavirs į įspūdingą šviesų, vaizdų ir scenografijos sodą. Visų pasaulyje vykstančių „Earthdance“ renginių pelnas šiemet skiriamas vaikams, o Lietuvos organizatoriai – „Yegaveda“ – labdarą atiduos „Spenglos“ globos namams.

Kada – nuo šeštadienio ryto iki paryčių. Parama – 15 Lt.

Sekmadienį nepraleiskite progos apsilankyti ir Vilniaus Pasakų parke, kur vyks kasmetinė šventė „Nuauskime trinyčio juostą“. Čia jau šeštus metus skambės atlikėjų dainos, šokiai ir muzika. Čia pat vyks ir amatų bei meno mugė, kurioje bus galima išmokti vytinių juostų audimo, tapybos, keramikos, karpinių, vilnos vėlimo paslapčių.

Modernus šokis ir japoniška dvasia

Šį sekmadienį jau 19-ąjį kartą pakils Kauno šokio teatro „Aura“ rengiamo tarptautinio modernaus šokio festivalio uždanga. Festivalis prasidės Vilniuje vokiečių trupės Ben J.Riepe atvežtu spektakliu „amour espace“, kuris bus rodomas „Menų spaustuvėje“.
 

Kada – sekmadienį, 19 val. Kiek – 50 Lt.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Meistrės iš Japonijos lietuviams pristato tradicinio meno kūrinius.
Meistrės iš Japonijos lietuviams pristatys tradicinio meno kūrinius.

Tradiciniai proginiai kimono, iš kartos į kartą perduodamos siuvinėtos kimono juostos, gamtos motyvais išpieštos moliuskų geldelės, japoniškomis technikomis komponuotos puokštės – visa tai pristatoma smalsiems lietuviams. Besidomintys mums vis dar egzotiška japonų kultūra nuo Vilniaus paveikslų galerijoje (Didžioji g. 4), kur į Lietuvą atvykusios japonės meistrės pristato savo tradicinio meno kūrinius. Šeštadienį, 13 val. japonų renginių ciklas Vilniaus paveikslų galerijoje pasibaigs įspūdinga meistrės Korei Matsumoto Ikebana – japoniško puokščių komponavimo meno – demonstracija.

Beje, šiandien 16.30–18 val. Vilniaus vaikų ir jaunimo meno galerijoje, Vilniaus mokytojų namuose, Japonijos kultūros dienų proga vyks vaikams ir jaunimui skirtas susitikimas su kimono meistre, dailininke iš Japonijos Masu Yamamoto. Ji papasakos apie japonišką kimono ir jo gamybą, šilkverpius, šilko gavimą ir paruošimą, bus galima apžiūrėti, kaip atrodo šilko kokonas ir pasimokyti nuvynioti šilko siūlą. Juk mokytis smagu!

P.S. Grybautojai jau galanda peilius, ruošia krepšius ir guminius botus, nes šį šeštadienį Varėnoje vyks kasmetinė tradicinė grybų šventė su grybavimo varžybomis, linksmybėmis ir dzūkiškais valgiais. Nepraleiskite progos pasprukti iš miesto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius