Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Šokio teatro“ scenoje patirtis ir jaunystė

Vilniuje gegužės 17 d. 16.00 val. Šokio teatre Vilniuje Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokykla, Kauno choreografijos mokykla bei šokio trupė „Aura“ rengia bendrą kūrybos vakarą.
„Šokio teatro“ scena
„Šokio teatro“ scena / „Šokio teatro“ nuotr.

Žiūrovai išvys  šokių kompozicijas, kurios sukurtos festivaliui „Šiuolaikinis Baltijos šokis“, vykstančiam kaip tik šiomis dienomis, o taip pat šokio spektaklį „Prisiminimai apie ateitį“, kuriam choreografiją sukūrė Birutė Letukaitė.

„Prisiminimai apie ateitį“ – tai šokio spektaklis, skirtas iškiliai asmenybei, ryškiai menininkei ir išraiškos šokio pradininkei Kirai Katerinai Daujotaitei (1921 – 2013) atminti. Jos novatoriškos  šokio meno paieškos buvo pralenkusios laikmetį, o tuo metu suburta šokio trupė tapo viena iš pagrindinių platformų Lietuvos šiuolaikiniam šokiui formuotis ir augti. To pagrindo dėka išaugo ne vienas  ryškus šiandienos choreografas bei atlikėjas. Viena iš Kiros Katerinos Daujotaitės mokinių ir sekėjų ir yra spektaklio „Prisiminimai apie ateitį“ choreografė Birutė Letukaitė.

Šis šokio spektaklis pirmą kartą pristatytas Kauno šokio festyvalyje 2001 m. Šiemet „Auros“ choreografė Birutė Letukaitė pasiūlė atkurti spektaklį ir idėjos įgyvedinimui subūrė jungtinę trupę: profesionalius „Aura“ šokėjus ir Nacionalinės M.K. Čiurlionio menų mokyklos bei Kauno chreografijos mokyklos moksleivius.

Spektaklyje rodomose video projekcijose, lydinčiose pasirodymus ir gyvai atliekamoje choreografijoje pristatoma Lietuvos šiuolaikinio šokio istorija. Naujajame pastatyme išlaikomas K. K. Daujotaitės braižas, ir net dvi šokio kompozicijas B. Letukaitė atkūrė pilnai, remdamasi autentiška K.K.Daujotaitės choreografija.

Kalbiname vieną iš projekto iniciatorių, Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos pavaduotoją baleto ugdymui Liną Puodžiukaitę-Linauskienę, kuri, beje, buvo viena iš modernaus baleto specialybės šioje mokykloje iniciatorių.

Kaip gimė idėja bendradarbiauti su ,,Aura’’?

Idėja gimė prieš dvejus metus, besišnekučiuojant  su Birute Letukaite. Tiek aš, tiek Kauno choreografijos mokyklos direktorė Lina Navardauskienė, esame kartu šokusios ir net, galima sakyti, išaugusios „Auroje“. Tuomet viskas prasidėjo nuo Royston Maldoom „Šventojo pavasario“. Pamenu, dar apie  1995-uosius metus, kai aš buvau naujokė trupėje, išgyvenau nuostabų potyrį,  galėdama išeiti ir šokti scenoje kartu su pagrindinės trupės šokėjais.  Jaunam atlikėjui tai didelė paskata tobulėti, lygiuotis į profesionalus.

Tuo atgimimo jausmu noriu supažindinti mokinius – pradedančiuosius scenos profesionalus.  Birutė Letukaitė pasiūlė šiemet statyti „Prisiminimus apie ateitį“ Nacionalinėje M. K. Čiurlionio mokykloje kartu su ,,Aura” ir Kauno choreografijos mokykla. Sutikau nedvejodama.  Mokiniams tai – galimybė šokti su profesionalais, scenoje patirti tą vienybės jausmą, suteikiantį stiprybės, kuri įkvepia naujiems projektams, choregrafiniams atradimams. Ne mažiau svarbūs ir įdomūs yra  susitikimai su kitos mokyklos šokėjais. Dalinamasi patirtimi, idėjomis, užsimezga bendradarbiavimas.

Ar tai vienkartinis projektas?

Bendradarbiavimas su Kauno choreografais, mokiniais bei profesionaliais šokėjais tęsasi antrus metus.  Pernai publikai buvo pristatytas šokio spektaklis sukurtas pagal Royston Maldoom  „Šventasis pavasaris“, palikęs puikių įspūdžių tiek projekto organizatoriams, tiek dalyviams, tiek žiūrovams. Tikimės, kad išlaikysim tradiciją ir publiką kasmet vis džiuginsime naujais spektakliais, o mokinius motyvuosim dideliems ateities darbams. Jiems tai nepakartojama kūrybinė praktika, mokanti  interpretuoti, suteikianti naudingos sceninės praktikos, duodanti galimybę išmėginti save kaip šokėją, atlikėją  įvairiuose choreografiniuose sprendimuose, leidžiant plačiau pažvelgti į savo profesiją ir po truputį užkariauti žiūrovų širdis.

Kuo šis projektas turėtų sudominti žiūrovą?

Jungtiniai projektai paprastai suteikia labai daug gerų emocijų, spinduliuoja ypatingą energiją, kuri yra kitokia nei jausmas įprasto spektaklio metu.  Šie projektai nėra kartojami, jie neįtraukiami į teatrų repertuarus, taigi netampa rutina… Tik po vieną kartą Vilniuje ir Kaune žiūrovams suteikiama galimybė pamatyti augančius dviejų mokyklų talentus, kuriuos įkvėps ir jiems talkins „Auros“ šokėjai. Maloniai kviečiame šokio mylėtojus apsilankyti ir susipažinti su esamais ir būsimais artistais,  o taip pat ir su Lietuvos šiuolaikinio šokio istorija.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius