Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Taupymo idėjomis pasidalinęs A.Pogrebnojus nenorėtų, kad Vilnius virstų „Karlsono šalimi“ (nuotraukos)

Sostinėje įsikūrusiame restorane „Balzac“ pirmadienio popietę susirinkę garsūs Lietuvos žmonės dalijosi patirtimi, kaip taupyti buityje ir ragavo ekonomišką virėjo Lino Samėno sriubą. Pasisukus kalbai apie vėjo jėgaines, dizaineris Aleksandras Pogrebnojus piktinosi, kad tik šių „propelerių“ ir tetrūksta šalia garsiųjų Vilniaus dangoraižių.
Garsūs Lietuvos žmonės dalijosi patirtimi, kaip taupyti buityje, o „auksinis šefas“ Linas Samėnas virė sriubą naudodamas mažiau elektros energijos
Garsūs Lietuvos žmonės dalijosi patirtimi, kaip taupyti buityje, o „auksinis šefas“ Linas Samėnas virė sriubą naudodamas mažiau elektros energijos

L.Samėnas susirinkusiuosius pavaišino sriuba, kaip pats sakė, iš to, ką rado šaldytuve. Kad sriuba būtų dar ekonomiškesnė, virėjas ją virė uždengtame puode ir nustatęs mažesnį elektrinės viryklės kaitrumą. Ant tos pačios plytelės Linas užkaitė antrą neuždengtą puodą, kurį kaitino stipriau, tačiau bandymas įrodė, kad uždengtas puodas užvirė greičiau.

„Ar eidami miegoti nepaliekate įjungto krautis mobiliojo telefono?“ – susirinkusiųjų paklausė renginio vedėjas Richardas Jonaitis. Daugeliui nedrąsiai atsakius „taip“, Richardas paaiškino, kad šį įprotį derėtų mesti, nes telefonų krovikliai elektrą naudoja ir tuomet, kai telefono nebekrauna.

Manau kad Lietuvoje tuos „propelerius“ pastatys gražiausiose vietose, nes čia taip įprasta. Apstatytų Vilnių „propeleriais“ ir taptų jis „Karlsono šalimi“. Stovi stikliniai bokštai, dar tik „propelerių“ betrūksta.

Aktorė Gražina Baikštytė save ir savo šeimą pavadino „saikingai taupančiais“. „Kartais tenka šeimos nariams priminti, kad derėtų išjungti elektrą išeinant iš kambario“, – sakė G.Baikštytė. Moters neslėpė, kad jos namuose televizorius būna įjungtas beveik visą parą, dažnai ir tuomet, kai jo niekas nežiūri. 

„Keistuolių teatro“ aktorius Darius Auželis pasidžiaugė išsiugdęs įprotį taupyti elektrą ir vandenį vienu metu – elektriniu arbatinuku užsivirinti tik tiek vandens, kiek sunaudos, o ne kaitinti pilną virdulį. Tačiau aktorius prisipažino dažniausiai elektrinius prietaisus paliekantis budėjimo rėžime.

Dizaineris Aleksandras Pogrebnojus nepabijojo savęs pavadinti pačiu netaupiausiu iš visų vakaro dalyvių, nes po darbo dienos grįžęs į namus jis mėgsta įsijungti visas šviesas.

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Garsūs Lietuvos žmonės dalijosi patirtimi, kaip taupyti buityje, o „auksinis šefas“ Linas Samėnas virė sriubą naudodamas mažiau elektros energijos.
L.Samėnas virė sriubą naudodamas mažiau elektros energijos.



Europos komisijos atstovybės Lietuvoje atstovas spaudai Jurgis Vilčinskas pabrėžė, kad lietuviai elektros energiją vartoja labai netaupiai: vienam Lietuvos gyventojui tenkantis energijos sunaudojimo kiekis yra triskart didesnis nei statistinio europiečio.

„Siekiame, kad ši situacija keistųsi ir skatiname žmones domėtis, kaip buityje sutaupyti elektros. Kiekvienas galime kontroliuoti energijos suvartojimą ir prisidėti prie kovos su klimato kaita“, – teigė J.Vilčinskas.

Ekologiško kultūros leidinio „Ozonas“ direktorius Artūras Nečejauskas prisiminė vasarą kolektyvo suorganizuotą kelių savaičių renginį  „Žaliųjų europiečių atostogos“, kuriame žmonės dalijosi patirtimi apie elektros energijos taupymą.

„Pastebėjome, kad taupymo kultūros Lietuvoje nėra, jos trūksta ir mūsų pramonėje. Mūsų pasiūlymas – visiems taupyti, nes tai svarbu ne tik dėl to, kad mažėja sąskaitos, kas ypač aktualu krizės laikotarpiu, bet ir dėl to, kad ištekliai nėra begaliniai“, – teigė A.Nečejauskas.

A.Nečejausko nuomone, Lietuvoje turėtų būti atsisakoma atominės energetikos, kuri neatsinaujina, o vietoj jos derėtų rinktis kitas alternatyvas, pavyzdžiui, vėjo jėgaines. Tačiau su ši idėja nepatiko dizaineriui A.Pogrebnojui.

„Nematau nieko bloga prieš atominę energetiką, nes kitokios išeities niekas nerado. Aš esu prieš vėjo jėgaines, nes jos taip darko visą kraštovaizdį. Danijoje tos jėgainės man yra juokingos – kur bepažiūrėsi, visur jos yra. Manau kad Lietuvoje tuos „propelerius“ pastatys gražiausiose vietose, nes čia taip įprasta. Apstatytų Vilnių „propeleriais“ ir taptų jis „Karlsono šalimi“. Stovi stikliniai bokštai, dar tik „propelerių“ betrūksta“, – piktinosi A.Pogrebnojus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius