Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tautų mugėje – šokiai iš viso pasaulio ir Tylioji diskoteka iš Rusnės

Šį savaitgalį Vilniaus Gedimino prospektas prisipildys šokių, teatro vaidinimų, muzikos, kvepės įvairių tautų maistu. Jau tradicine tapusioje mugėje, kuri šiemet vyks šeštą kartą, žadama garsų, šokių, kvapų ir skonių. Be tautodailės ir amatų, tautinio ir kulinarinio paveldo programą papildys tokie renginiai kaip Gdansko kultūros dienos, Meno šventė „Draugystės žiedas“, Pasaulio tautų šokiai, Tarptautinis gatvės teatro festivalis „Mozaika“ ir kiti.
Vytenis Urba
Vytenis Urba / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vienas pagrindinių šių metų šventės akcentų – projektas „Šokantis Vilnius“. Jo organizatorė Toma pasakojo, kad šokių netrūks visame mieste. Jau penktadienį, pirmąją šventės dieną, mugėje vyks tradicinių šokių vakaronė, kurioje galės šokti visi. Čia skambės tradicinė muzika ir bus šokami autentiški XIX–XX a. aukštaičių, žemaičių, sūduvių, dzūkų šokiai, taip pat – latvių, estų, baltarusių, prancūzų tradiciniai šokiai.

Šeštadienį ir sekmadienį V.Kudirkos aikštėje galima bus sušokti ir tango, salsą, sirtakį, flamenko, zumbą ir kitokius šokius.

Diskoteka tyliai

Dar viena naujovė – Tylioji diskoteka. Ją į Vilnių atveža rusniškiai. Kaip pasakojo Jonas Grinčinaitis, bendruomenės „Rusnės šeima“ atstovas, jie gyvena saloje, kurioje būtina tausoti gamtą, tad teko sugalvoti kompromisą. Ir sugalvojo – tyliąją diskoteką. Diskoteka ypatinga tuo, kad vyksta tyloje ir nekelia nepatogumų dėl triukšmo. O muzika skamba ausinėse. Rusniškiai jų turi du šimtus.

Vilniuje tokia diskoteka vyks V.Kudirkos aikštėje. Vienu metu gros trys skirtingi didžėjai, skambės trijų stilių muzika, tad atėjęs žmogus gali klausytis to, kas jam patinka labiausiai. „Mes susidurdavome su tokia problema, kad pasikvietę svečių negalėdavome gamtoje rengti renginių. Tad teko sugalvoti štai tokį kompromisą“, – pasakojo J.Grinčinaitis.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Jonas Grinčinaitis, bendruomenės „Rusnės šeima“ atstovas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Jonas Grinčinaitis, bendruomenės „Rusnės šeima“ atstovas

Dar vienas šokio renginys – Taikos dienos šokis. Sekmadienio vidurdienį V.Kudirkos aikštėje vyks flashmobas „One day one dance“, kuriame dalyvauti galės visi norintys, iš anksto internete pasižiūrėję ir pramokę minutės trukmės šokį. Taikos šokį sukūrė šokių ir laisvalaikio centras „Soul Lounge“. Šventės metu bus filmuojamas taikos šokio vaizdo klipas, kuriuo visam pasauliui norima parodyti, kad Lietuva taip pat neabejinga Taikos dienai.

Lenkų ir lietuvių muzikantai

Gdansko kultūros dienų organizatorė, Vilniaus kultūros centro atstovė Vaida Navickaitė pažadėjo koncertų, parodų, šiuolaikinio šokio spektaklių. O pirmąją Gdansko kultūros dieną pabaigs grupės „Mamadoo“ iš Lenkijos ugnies reginys. Organizatorių teigimu, kartu su atlikėjais iš Lenkijos pasirodys ir lietuviai, tokiu būdu siekiama stiprinti Vilniaus ir Gdansko miestų bendradarbiavimą. Visi renginiai bus nemokami.

Eglė Plioplienė papasakojo apie ugnies reginį – jos teigimu, nė viena Tautų mugė negali praeiti be ugnies. Šiemetinis lygiadieniui skirtas renginys vadinasi „Žiedas“. „Žiedas“ simbolizuos darnų įvairių žmonių būvį, jų bendriją“, – kalbėjo E.Plioplienė. Skulptūros autorius – Marius Grušas, šešių metrų medžio ir šiaudų skulptūra atsiras Lukiškių aikštėje jau šeštadienio ryte ir miestas galės ja grožėtis visą dieną, nes ugnies skulptūra ji virs tik vakare.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Tautų mugės pristatymas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Tautų mugės pristatymas

Tarptautinis gatvės teatro festivalis „Mozaika“ šiemet – jau dešimtasis. Kadangi festivalis vyks prieš pat rudens lygiadienį, jame netrūks simbolių, ugnies, muzikos ir spalvų.

Lietuvos Barbekiu kepėjų asociacija V.Kudirkos aikštėje pakvies į 9-ąjį atvirą Lietuvos grilio čempionatą.

Mugė – be eilių?

Be renginių, svarbi ir mugė. Anot organizatorių, Tautų mugėje stengiamasi išvengti grūsčių ir eilių, susidarančių prie pardavėjų. Šiemet dalyvaus per 400 amatininkų, mugė bus suskirstyta į zonas, tad atskirai bus maisto, atskirai kitų gaminių prekystaliai. Be Lietuvos amatininkų, tarp kurių kasmet daugėja tautinio paveldo puoselėtojų. Taip pat bus svečių ir iš kaimyninių Lenkijos, Ukrainos, Latvijos, Baltarusijos.

Ogminių skvere ketinama virti milžinišką katilą plovo – kaip sakė Vytenis Urba, pagrindinis Tautų mugės organizatorius, tai bus pats tikriausias plovas, nes katilas originalus, maisto produktų irgi nepritrūks. Ankstesnėse mugėse buvo virta bulvių košė, obuolienė ir pan.

Organizatoriams šiemet itin aktyviai talkina savanoriai. Renginių sumanytojai neslėpė nuostabos, kad tereikėjo paskelbti apie tokį poreikį ir jauni žmonės plūstelėjo į pagalbą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius