-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Teatro „cezario grupė“ gastrolės Kaune – dvigubo jubiliejaus sandūroje

Likus dviems mėnesiams iki Kauno valstybinio dramos teatro 90 metų sukakties, jame tokią pat sukaktį pažymės ir Cezario Graužinio spektaklis „Nutolę toliai“, sukurtas pagal poeto Pauliaus Širvio eiles ir skirtas poeto 90-ajam gimtadieniui. Teatras „cezario grupė“ taip pat atsiveža prieš trejus metus būtent šiame mieste sukurtą spektaklį „Drąsi šalis“. Spektakliai Kaune bus rodomi spalio 16 ir 27 dienomis.
Teatro „cezario grupė“ spektaklis „Nutolę toliai“
Teatro „cezario grupė“ spektaklis „Nutolę toliai“ / Teatro „cezario grupė“ nuotr.

Pastaruoju metu intensyviai lankanti visos Lietuvos teatrus, „cezario grupė“ atveža savo naujausią darbą, spektaklį „Nutolę toliai“, ir į Kauną. Spektaklio pagal Pauliaus Širvio poeziją premjera, pristatyta Vilniuje rugsėjį, sutapo su poeto 90-uoju jubiliejumi, o publika ir kritikai šį šiuolaikišką požiūrį į vieną iškiliausių Lietuvos kūrėjų priėmė labai palankiai.

Nūdienos kontekste, kai jauni žmonės menkai tesidomi poezija, o vyresniosios kartos atstovai gyvai mena sovietinį laikmetį, buvo svarbu perskaityti Širvio eiles jų neiškraipant, bet pritraukiant prie šiuolaikinio konteksto, atskleidžiant jų grožį, lyriškumą ir kontrastą su dabartine visuomene. Režisieriui Cezariui Graužiniui puikiai pavyko išbalansuoti ant šio trapaus lyno: viena vertus, tęsiant senąsias „noreikiškas“ poezijos skaitymo tradicijas; kita vertus, papildant jas muzikiniais intarpais, skaitymu nugara į žiūrovus ir subtiliomis poetiško muzikalumo interpretacijomis. Spektaklis skirtas įvairaus amžiaus auditorijai, kuriai nesvetimas subtilus ir romantiškas Širvio pasaulis.

Antrasis spektaklis, kurį Kauno publikai parodys „cezario grupė“ – tai 2007 m. Kauno valstybiniame dramos teatre pirmą kartą žiūrovams pristatytas spektaklis „Drąsi šalis“, grįžtantis į erdves, kuriose ir užgimė. Tiesa, tuometinės premjeros metu spektaklis vadinosi „Lietuvos diena“, tačiau dėl savo aktualumo atskleidžiant tikrąjį Lietuvos identitetą ir jį supančias įvaizdžio problemas, jis buvo pervadintas į „Drąsią šalį“. Spektaklis atskleidžia diskusijų apie mūsų nacionalinį identitetą svarbą ir beprasmiškumą, atskirų individų ir politikos veikėjų indėlį į tai, ką šiuo metu vietiniame ir tarptautiniame kontekste talpina žodis „lietuvis“. Ir visa tai Cezariui Graužiniui būdingu braižu: su humoru, pakylėjant nuo kasdienybės ir leidžiant su šypsena save pamatyti iš šalies.

Spektaklis itin pasisekęs ir dėl to, kad nuolat keliaujantis ir užsienyje dirbantis režisierius puikiai mato gimtąją šalį tiek lietuvio, tiek užsieniečio akimis. Beisbolo lazdomis, o galbūt „rūpintojėliais“ ginkluoti drąsūs lietuviai – ar ateis ta valanda, kai ši tauta darsyk užkariaus jei ne visą pasaulį, tai bent jo dalį iki Juodosios jūros?

Spektakliai „Nutolę toliai“ ir „Drąsi šalis“ Kauno valstybinio dramos teatro scenoje bus rodomi spalio 16 ir 27 dienomis. Bilietus platina Tiketa.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius