-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Teatro festivalis „Sirenos“: kokybės prasme kompromisų nebus, tik – kiekybės

Spalio 7-ąją prasidedančiame septintajame tarptautiniame teatro festivalyje „Sirenos“ bus parodyti mažesni nei anksčiau, tačiau tradiciškai naujoviškos teatrinės formos spektakliai, teigia festivalio vadovė, OKT (Oskaro Koršunovo/Vilniaus miesto teatro) užsienio reikalų vadybininkė Audra Žukaitytė.
Maria Grazia Cipriani „Hamletas“
Maria Grazia Cipriani „Hamletas“ / F.Brancoli nuotr.

Pasak jos, nors dėl sumažėjusio finansavimo ir teko atsisakyti didelių projektų, „Sirenų“ tikslas išlieka toks pat – ne kviesti teatrus-muziejus, o žiūrovą supažindinti su nauja teatro realybe.

„Pagrindinės (festivalio sumažėjimo – BNS) priežastys yra, aišku, tik finansinės, nes biudžetas buvo sumažintas beveik perpus, taigi teko šioje situacijoje tapti konceptualiais, ir mūsų koncepcija tapo rodyti mažesnius, bet ne mažiau įdomius spektaklius“, – BNS sakė A.Žukaitytė.

Užsienio kūrėjų spektakliai bus rodomi nedidelėje Menų spaustuvės erdvėje.

„Kokybės prasme nedarome jokių kompromisų, bet atsisakėme didelių spektaklių. Tikimės, kad tai galėsime atnaujinti kitais metais. Aišku, tai priklausys nuo situacijos“, – kalbėjo festivalio vadovė.

Jos teigimu, šių metų festivalis tęs metų pradžioje pradėtą tradiciją rodyti naujas teatro formas: tuomet „Sirenos“ į Lietuvą buvo atvežusios japonų teatro meistrą Tadašį Suzukį, kuris parodė spektaklį „Dionisas“.

Pirmasis festivalio kūrinys iš užsienio – lenkų teatro novatoriaus Jerzy'o Grotowski ir amerikiečio Thomo Richardso grupės teatrinės laboratorijos spektaklis „I am America“, sukurtas pagal amerikiečių poeto Alleno Ginsbergo eiles.

Taip pat festivalio metu bus parodytas filmas apie grupę, jos darbo metodiką. Be to, vietiniai aktoriai galės dirbti grupės laboratorijoje.

Antrasis spektaklis, kurį ketinama pristatyti, estų teatro NO99 kūrinys „Kaip aiškinti paveikslus negyvam triušiui“, kuris, anot A.Žukaitytės, yra skandalingai pagarsėjęs visoje Europoje

„Pagaliau galime džiaugtis, kad Estijoje atsirado kažkas išskirtinai įdomaus. Jie yra žinomi kaip tam tikri teatro chuliganai, kuriems yra įdomu, kas darosi kultūroje, politikoje, jie daro įvairias provokacijas“, – pasakojo festivalio vadovė.

Jos teigimu, pernai NO99 trupė Estijoje fiktyviai įkūrė politinę partiją, surengė sėkmingą reklaminę akciją ir, sukvietusi į salę žmones, tarp kurių nemažai buvo netikros partijos pasekėjų, „demaskavo patys save ir politinių partijų manipuliacijos mechanizmą“.

Iš Italijos atvežamas novatoriškos ir pripažintos teatro kūrėjos Marios Grazios Cipriani spektaklis „Hamletas“.

„Manau, kad dabar Lietuvoje daug kam yra įdomu pažiūrėti įvairias „Hamleto“ interpretacijas. Tą bandome daryti ir „Sirenose“ (...) Šiame spektaklyje yra naudojamos ir lėlės, tai novatoriškas teatras“, – kalbėjo A.Žukaitytė.

Festivalio metu bus parodyti ir lietuviški pastatymai: Oskaro Koršunovo „Dugne“, netrukus antrosios dalies premjeros sulauksiantis Rimo Tumino „Mistras“, Artūros Areimos „Laimingi“, Ievos Stundžytės „Antigonė (ne mitas)“, Agniaus Jankevičiaus „Prakeikta meilė“, Beno Šarkos „Kiaurai“ ir Kristiano Smedso teatrinės akcijos „Vyšnių sodas“ vaizdo įrašas.

„Aš manau, kad žiūrovą jau turime užsiauginę – tokį, kuriam įdomūs tokie pat dalykai kaip mums, kuriam įdomūs nauji reiškiniai teatre, tik gaila, kad šiais metais negalime pakviesti tiek daug žiūrovų, nes erdvės yra mažos“, – kalbėjo A.Žukaitytė. Ji tvirtino, kad festivalį ketinama rengti ir toliau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius